Guangzhou Covid-19: Kitajska zaklene ključno prometno vozlišče; trgi se bojijo gospodarskih posledic


Hong Kong
CNN Business

Kitajska je zaprla eno glavno prometno središče na jugu, ko se država spopada z največjim izbruhom Covida po vsej državi od aprila.

Prepoved sledi tudi naraščajočemu številu primerov v Pekingu, ki je poročal o prvi smrti zaradi covida v državi v skoraj šestih mesecih.

V zadnjih dneh je Kitajska šele začela omiliti svoje stroge omejitve Covida, ki so mesece hromile lokalna in mednarodna podjetja. Toda strokovnjake skrbi, da bi lahko odločenost Pekinga, da ponovno odpre državo, oslabela zdaj, ko število primerov znova narašča. Azijski trgi in cene nafte so se v ponedeljek znižale, saj vlagatelje skrbi možnost ponovne kitajske zaostritve Covid pravila.

Guangzhou, eno največjih mest na Kitajskem s skoraj 19 milijoni prebivalcev, je uvedlo petdnevno zaporo v okrožju Baijun, kjer je eno najbolj obremenjenih letališč v državi.

Baiyun je tudi najbolj naseljeno okrožje v mestu Guangzhou, kjer živi 3,7 milijona ljudi.

Šole bodo zaprte, javni prevoz bo prekinjen, prebivalcem pa svetujejo, naj ostanejo doma, piše v izjavi, ki jo je v ponedeljek na WeChatu objavila vlada okrožja Baiyun.

Zapora prihaja, ko se Guangzhou trudi zajeziti najhujše Izbruh Covida čez tri leta. Guangzhou je v nedeljo poročal o 8,181 primerih, s čimer se je skupno število od 22. oktobra povzpelo na več kot 80,000.

Vse več je strahov, da se mesta v drugem največjem gospodarstvu na svetu spet ustavijo. Od Guangzhouja na jugu do Zhengzhouja v osrednji regiji je naraščajoče število primerov prisililo lokalne oblasti, da so v zadnjih dneh poostrile karantene. Kitajska je v nedeljo poročala o 26.824 novih primerih po vsej državi.

Peking, glavno mesto države, je konec tedna zabeležil tri smrti zaradi covida. Njegovo okrožje Haidian je po nedeljski izjavi okrožne vlade odpovedalo osebni pouk.

Shijiazhuang, največje mesto v severni provinci Hebei, je prav tako ponovno uvedlo petdnevno zaporo od ponedeljka, le nekaj dni po tem, ko je znatno omililo pravila Covid.

Zadnji izbruhi bi lahko otežili Kitajsko omiliti svojo skoraj triletno politiko “nič Covid”.

11. novembra je centralna vlada omilil nekatere svoje stroge Covid omejitve. Ta poteza je okrepila upanje, da se Kitajska odmika od svojega drakonskega pristopa ničelne tolerance, ki je v zadnjih letih ohromil njeno gospodarstvo in državo v veliki meri izoliral od preostalega sveta.

Trgi so se po premikih politike okrepili, pri čemer je hongkonški indeks Hang Seng skupaj zrasel za 14 % v treh sejah in prejšnji torek vstopil na tehnični bikovski trg.

Toda ponedeljkova nova blokada je prizadela razpoloženje na trgu. Hang Seng

(HSI)
Indeks je zjutraj padel za kar 3,4 %. Zaključil je za 1,9 %. Shanghai Composite Index celinske Kitajske je izgubil 0,4 %.

Znižale so se tudi cene nafte, pri čemer so terminske pogodbe v ZDA v ponedeljkovem azijskem trgovanju padle za 0,4 %. Surova nafta Brent, svetovna referenčna vrednost nafte, je padla za 0,6 %.

“Močno gonilo hitrega upada zagona je vse večja nelagodnost, da Kitajska ne bo omilila svoje politike zaklepanja zaradi Covida, ko okužbe znova naraščajo,” je dejal Stephen Innes, poslovodni partner družbe SPI Asset Management.

Analitiki Goldman Sachsa so v ponedeljek dejali, da so bile zadnje novice o ravnanju Kitajske s Covidom “zmedene” za vlagatelje.

“Naše glavno sporočilo je, da bi lahko bila prva faza ponovnega odpiranja grda in neenakomerna, medtem ko bi bilo lahko okrevanje po začetni oviri zelo ostro,” so dodali in pričakovali, da se bo rast kitajskega BDP pospešila s 3 % leta 2022 na 4,5 %. leta 2023.

CNN-ova pisarna v Pekingu je prispevala poročilo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *