Grayscale Bitcoin Trust in njegove povezave s zlomom kriptovalute

Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) je sklad brez recepta (OTC), namenjen sledenju cene bitcoina. Grayscale Investments je v lasti kriptomamuta Digital Currency Group (DCG) Barryja Silberta, ki ima v lasti tudi oblegano podjetje za trgovanje s kriptovalutami in posojilo Genesis.

Deluje takole: Ko se Grayscale odloči odpreti svoje zasebne umestitve, lahko akreditirani vlagatelji položijo bitcoin, da prejmejo deleže sklada (ali plačajo gotovino in dovolijo Grayscaleu, da olajša nakup bitcoina).

Kupci zasebnih delnic ne morejo prodati svojih delnic šest mesecev zaradi posebnih predpisov, ki urejajo GBTC. Po tem lahko delnice prodajo drugim ljudem.

Ko so te delnice na voljo za prodajo, jih lahko ljudje kupijo od svojega posrednika in na ta način pridobite posredno izpostavljenost bitcoinu.

Grayscale zaračunava 2 % sredstev v upravljanju (AUM) kot provizijo za GBTC.

Kako se GBTC razlikuje od ETF-jev?

Borzni sklad (ETF) lahko izda in odkupi delnice osnovnega indeksa. Torej lahko vlagatelj, ki dostopa do promptnega bitcoin ETF z bitcoinom, pretvori svoj bitcoin v delnice ETF, vlagatelji z delnicami ETF pa jih lahko pretvorijo v bitcoin. S skladi, s katerimi se trguje na borzi, se trguje tudi na nacionalnih borzah, medtem ko se z GBTC trguje na prostem trgu.

Ta možnost odkupa bi pomagala odpraviti nagnjenost GBTC k trgovanju s premijo ali diskontom glede na njegovo neto vrednost sredstev (NAV).

Grayscale je slavno sredi tožbe Komisije za vrednostne papirje in borzo (SEC). zavrnitev njene zahteve za pretvorbo sklada v ETF.

GBTC od leta 2014 ni ponudil odkupov poravnana s SEC (skupaj s sestrskim podjetjem SecondMarket) leta 2016 zaradi domnevnih kršitev pravil 101 in 102 Uredbe M. Od takrat Grayscale ni ponudil odkupa.

Uredba M preprečuje, da bi Grayscale ponudil odkup v šestih mesecih po izdaji. Vendar se zdi, da uredba M dovoljuje grayscale ponudbo odkupov zunaj tega omejenega obdobja. V tem primeru je lahko samo odkupi in ne izda hkrati.

David Hennes, partner v odvetniški pisarni Ropes and Gray, je v svoji javnosti pojasnil komentar SEC, da “Vendar Uredba M GBTC ne prepoveduje ponovnega odkupa delnic, dokler GBTC ne razdeli delnic hkrati.”

Od leta 2014 so vlagatelji lahko prispevali v sklad in mu tako pomagali rasti – vendar ga nihče ni mogel odkupiti. Če bi Grayscale odprl odkupe, bi bilo obratno: delničarji bi lahko odkupili, novi vlagatelji pa ne bi mogli izdati delnic.

Odprtje odkupa bi zmanjšalo znesek, ki bi ga Grayscale zaslužil v provizijah z zmanjšanjem skupnega AUM.

Kako je pomagal uničiti prestolnico treh puščic?

GBTC je dolgo časa trgoval s precejšnjo premijo glede na svojo NAV, pri čemer so delnice trgovale za kar dvojno vrednost ustreznega bitcoina. Medtem ko je ta premija trajala, so bili institucionalni vlagatelji spodbujeni, da zaklenejo bitcoine in pridobijo delnice GBTC, za katere so upali, da jih bodo prodali, ko se izteče šestmesečno obdobje.

Vendar pa je ta trgovina postala priljubljena med različnimi podjetji, vključno z BlockFi in Tri velike puščice (3AC). Ko se je delnica začela odklepati, je GBTC sčasoma začel trgovati s popustom glede na NAV. To je postalo še posebej zahtevno za BlockFi, ki je imel posodil denar 3AC z GBTC zavarovanjem.

Sčasoma je 3AC likvidiral BlockFi, kar je pomenilo povečano prodajo GBTC na trgu, kar je dodatno povečalo popust. Trenutno GBTC trguje s približno 45-odstotnim popustom glede na NAV.

Kje so bitcoini?

Skrbništvo Coinbase. Grayscale in Coinbase Custody ne bosta razkrila naslovov z navedbo “varnostnih pomislekov”.

Prejšnja različica tega članka je navajala prvotno pogodbo o hrambi, ki je preprečevala razkritje javnih in zasebnih ključev. Coinbase je odgovoril na Protosovo prošnjo za komentar in nas usmeril na novo skrbniško pogodbo, ki preprečuje le razkritje zasebnih ključev. Oprostite za zmedo

Ni jasno, katere varnostne težave bi lahko preprečile razkritje teh naslovov, drugi Bitcoin Trusti, kot je tisti, ki ga vodi Osprey, ki ima tudi skrbništvo pri Coinbase, so razkrili svoje naslov.

Tukaj lastništva ni mogoče preveriti bitcoinov prek GBTC v verigi, ne da bi razkrili te naslove.

Bo Geneza vplivala na to?

DCG, matična družba tako Genesis Trading kot Grayscale, naj bi bila zbiranje sredstev pomagati utrditi Genezo.

Če se Grayscale Investments umakne kot sponzor za GBTC, imajo preostali delničarji 90 dni časa, da poiščejo novega sponzorja ali pa bo zaupanje prekinjeno. Če bo sklad prisiljen v likvidacijo, bo bitcoin prodan “čim hitreje, hkrati pa bo dosegel najboljšo možno pošteno vrednost.” Denarni prihodki bodo sorazmerno razdeljeni delničarjem.

GBTC ima trenutno 644.000 bitcoinov. Tisti, ki so kupovali s precejšnjim popustom, bi lahko potencialno zaslužili, vendar je odvisno od tega, kako poteka ta prodaja bitcoinov vplivajo na tržno ceno bitcoina.

Grayscale je eden najbolj dobičkonosnih delov imperija DCG in bi se verjetno poskušal izogniti likvidaciji, saj ustvari približno 200 milijonov dolarjev provizij. Delnice omogočajo tudi razdelitev bitcoinov delničarjem namesto denarnega dohodka. Vendar se zdi, da to zahteva prostovoljno odpoved in 75 % delničarjev glasuje za.

Če se Grayscale odloči odpreti povratne odkupe, bi lahko DCG odkupil GBTC v vrednosti več sto milijonov dolarjev kupljeno na razprodaji.

Za podrobnejše novice nas spremljajte Twitter in Google News ali poslušajte naš raziskovalni podcast Inovirano: Blockchain City.

Posodobitev 2022-22-23 22:00 UTC: Dodan jezik, ki pojasnjuje naravo pogodbe o skrbništvu s Coinbase, in odstranjen jezik iz zastarele pogodbe o skrbništvu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *