Globalni borzni dvig bi se lahko soočil z realnostjo recesije

Posebni trgovci delajo na pošti na newyorški borzi (NYSE) v New Yorku, 10. november 2022.

Brendan McDermid | Reuters

Svetovni delniški trgi so se okrepili zaradi upanja, da bodo centralne banke kmalu začele upočasnjevati svoje agresivne dvige obrestnih mer, saj inflacija kaže znake vrhunca, vendar strategi še niso prepričani, da ima odboj noge.

Po tem so bili trgi prejšnji teden optimistični Inflacija v ZDA je za oktober padla pod pričakovanja, zaradi česar so vlagatelji stavili, da bodo morali oblikovalci politik Federal Reserve kmalu upočasniti ali ustaviti zaostrovanje ukrepov denarne politike, ki so jih uvedli, da bi poskušali znižati inflacijo. The S&P 500 zabeležili največji enodnevni porast od začetka pandemije leta 2020.

Toda guverner Feda Chris Waller je v ponedeljek dejal, da so trgi precenili pomen ene podatkovne točke in da ima ameriška centralna banka še vedno “več poti” pri zvišanju obrestnih mer.

Več analitikov je v zadnjih dneh ponovilo to mnenje. BlackRock Investicijski inštitut je v ponedeljkovem sporočilu dejal, da so delovne omejitve, ki spodbujajo rast plač in osnovno inflacijo, morda bolj vztrajne, kot ocenjujejo na trgu.

Medtem ko naraščajoče delnice kažejo, da trgi ponovno potrjujejo upanje Feda o mehkem pristanku, se glavni strategi BlackRocka s tem niso strinjali, delnice razvitih trgov pa ostajajo pod nizko težo.

“Letos so delnice večkrat rasle zaradi upanja, da se Fed morda približuje koncu svojega najhitrejšega cikla pohoda po osemdesetih letih prejšnjega stoletja, kar bo gospodarstvu omogočilo mehak pristanek, ki se bo izognil recesiji,” je dejal direktor investicijskega inštituta BlackRock Jean Boivin in njegova ekipa .

Carmignac UK: Opažamo povpraševanje po alternativnih naložbah za zmanjšanje tveganja

“Menimo, da bodo ti upi spet razblinjeni, ko bo Fed napredoval s pretirano zaostritvijo politike. Indeks S&P 500 je zrasel za 13 % od oktobrskih najnižjih vrednosti, zato so delnice še vedno daleč od recesijskih cen – in dobički padajo – gledam naprej.”

Osrednji del negativnih presenečenj, ki jih BlackRock pričakuje, je upad dobička. Medtem ko soglasje pričakuje, da bo rast dobička padla z 10 % na začetku leta 2022 na nekaj več kot 4 % leta 2023, največji upravljavec naložb na svetu pričakuje ničelno rast, pri čemer ugotavlja, da bi bila rast dobička v tretjem četrtletju že v negativnem območju brez ogromnih nepričakovanih dobičkov. vidno v energetskem sektorju.

“Moramo videti, da delnice še bolj padajo ali več dobrih novic o umirjanju inflacije, da bodo delnice pozitivne,” je dejala Boivinova ekipa.

Te občutke je v sredo ponovil Dan Avigad, partner in portfeljski menedžer pri Lansdowne Partners, ki je za CNBC na londonski investicijski konferenci Sohn povedal, da se bodo morale tudi stopnje dobička podjetij zmanjšati glede na sedanje “, ko si centralne banke prizadevajo zajeziti povpraševanje, da bi ukrotile inflacijo. zelo visoki ravni«.

“Še vedno smo približno 20 % nad dolgoročnim trendom v smislu zaslužka, če pogledate trende v desetletjih, zato se mi zdi zelo verjetno, da so poti zaslužka za širši delniški trg precenjene za morda kar 15 -20 %,« je dejal Avigad.

Trgi so morda preskočili misli, da je inflacija mrtva, pravi Morgan Stanley

Nenavaden pogled

Prejšnji četrtek rally na Wall Streetu po podatkih Capital Economics je bil to 15. največji enodnevni porast S&P 500 od sredine šestdesetih let prejšnjega stoletja. Višji tržni ekonomist Thomas Mathews je v ponedeljkovem zapisu dejal, da čeprav obstajajo razlogi za nadaljnje dobičke, če padajoča inflacija privede do konca monetarnega zaostrovanja, podjetje za ekonomske raziskave ohranja medvedje napovedi glede delnice ob tveganjih za rast in dobiček obeti.

Capital Economics pričakuje blago recesijo v ZDA in krčenje na več večjih razvitih trgih, kar je makroekonomski rezultat, za katerega je Mathews predlagal, da delniški trgi niso v celoti diskontirali, sodeč po soglasnih pričakovanjih glede dobička.

»Res je, da so vrednotenja ameriških delniških trgov zdaj močno upadla (tako kot vrednotenja delniških trgov drugod), vendar izkušnje z recesijo v ZDA v nedavni preteklosti kažejo, da je razmerje med ceno in dobičkom S&P 500 padlo nekoliko dlje okoli njihovih na začetku, čeprav in če je bil že nizek zaradi prejšnjih dvigov obrestnih mer in kljub padanju resničnih varnih donosov sredstev,« je dejal Mathews.

“Vse to nam nakazuje, da je vzdržnost zadnjega dviga vsaj toliko odvisna od prihajajočih podatkov o gospodarski rasti in dobičkih podjetij kot od inflacije.”

Predsednik uprave Pearlstone Alternative: Vstopamo v nov in razširjen cenovni cikel

Za zdaj pa Capital Economics vidi, da bodo dobički, ki so razočarali na trgu, dodatno obremenjevali delnice, in napovedujejo, da bo S&P 500 do sredine leta 2023 padel na najnižjo vrednost 3200, kar je približno 20 % pod trenutnimi ravnmi, medtem ko bodo drugi svetovni delniški trgi padli za podobne zneske. .

Vendar pa vsi ne delijo tega mnenja. Patrick Spencer, podpredsednik delniškega sektorja pri Bairdu, je za CNBC povedal, da v podatkih še ni videl ničesar, kar bi kazalo na recesijo v ZDA, in predlagal, da podatki o inflaciji prejšnjega tedna kažejo, da gospodarstvo čaka na “mehak pristanek”.

“Trgovanje z delnicami temelji na revizijah dobička in večina dialoga je, da iščemo strmo recesijo v ZDA, trenutno pa je ni,” je dejal Spencer.

“Njegove revizije in zaslužki so še vedno videti v redu, tako v Evropi in celo v Združenem kraljestvu glede vrednotenja, kot tudi v ZDA, zato še vedno stojimo za tem argumentom.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *