Generalni direktor, ki je počistil Enron, zmešnjavo FTX imenuje “brez primere”

NEW YORK (AP) – Človek, ki je moral počistiti nered v Enronu, pravi, da so razmere v FTX še hujše in opisuje, kot pravi, “popoln neuspeh” korporativnega nadzora.

Vloga, ki jo je vložil John Ray III, novi izvršni direktor propadlega podjetja za kriptovalute, navaja obsojajoč opis poslovanja FTX pod njegovim ustanoviteljem Samom Bankman-Friedom, od pomanjkanja varnostnega nadzora do poslovnih sredstev, ki so bila uporabljena za nakup domov in luksuznih predmetov za zaposlene. .

“Še nikoli v svoji karieri nisem videl tako popolnega izpada korporativnega nadzora in tako popolne odsotnosti zanesljivih finančnih informacij, kot se je to zgodilo tukaj,” je dejal Ray. “Od ogrožene celovitosti sistema in pomanjkljivega regulativnega nadzora v tujini do koncentracije nadzora v rokah zelo majhne skupine neizkušenih, nezahtevnih in potencialno ogroženih posameznikov, ta situacija je brez primere.”

Ray je bil imenovan za izvršnega direktorja 11. novembra, potem ko je bilo podjetje tik pred propadom in je njegovo prejšnje vodstvo poiskalo pravni nasvet o tem, kaj storiti naprej. Bankman-Frieda so njegovi odvetniki in njegov oče Joseph Bankman, profesor na pravni fakulteti Stanford, prepričali, da se je odrekel nadzoru nad podjetjem, je navedeno v četrtkovi vlogi.

Od svojega odstopa je Bankman-Fried iskal intervjuje pri medijih in bil aktiven na Twitterju, kjer je poskušal pojasniti sebe in neuspeh podjetja.

Bankman-Fried je v intervjuju za spletno glasilo Vox priznal, da so bili njegovi prejšnji pozivi k regulaciji kriptovalut večinoma namenjeni stikom z javnostmi.

“Regulatorji zadevo še poslabšujejo,” je dejal Bankman-Fried in za poudarek uporabil psovko.

V kratki izjavi je Ray dejal, da so izjave Bankman-Frieda “napačne in zavajajoče” in da “Bankman-Fried ni zaposlen pri Dolžnikih in ne govori v njihovem imenu.”

Ray je opozoril, da mnoga podjetja v skupini FTX, zlasti tista v Antigvi in ​​na Bahamih, nimajo ustreznega korporativnega upravljanja in mnoga nikoli niso imela sestanka upravnega odbora. Ray je obravnaval tudi uporabo sredstev podjetja za plačilo stanovanj in drugih stvari za zaposlene.

»Kot razumem, so bila sredstva podjetja FTX Group na Bahamih uporabljena za nakup domov in drugih osebnih predmetov za zaposlene in svetovalce. Kolikor razumem, se zdi, da ni nobene dokumentacije za nekatere od teh transakcij kot posojila in da so določene nepremičnine registrirane na osebna imena teh zaposlenih in svetovalcev v evidencah Bahamov,« je dejal.

Doslej so dolžniki našli in zavarovali “le delček” digitalnih sredstev skupine, za katera upajo, da jih bodo povrnili, s približno 740 milijoni dolarjev kriptovalut, zavarovanih v novih hladnih denarnicah, kar je način za ohranjanje žetonov kriptovalut brez povezave, je dejal Ray.

Ray je bil imenovan za izvršnega direktorja FTX pred manj kot tednom dni, ko je podjetje vložilo zahtevo za zaščito pred stečajem, njegov izvršni direktor in ustanovitelj Bankman-Fried pa je odstopil. Bitka za kriptovalute, kratke milijarde dolarjev, je zahtevala zaščito pred bankrotom, potem ko je borza doživela kripto ekvivalent bankrota.

FTX je v prijavi stečaja navedel več kot 130 povezanih družb po vsem svetu. Družba je svoje premoženje ocenila na med 10 in 50 milijardami dolarjev, podobno ocenjujejo tudi svoje obveznosti.

Bankman-Fried je bil nedavno ocenjen na 23 milijard dolarjev. Po podatkih Forbesa in Bloomberga, ki natančno spremljata neto premoženje najbogatejših ljudi na svetu, je njegovo neto premoženje skoraj izhlapelo.

Neuspeh FTX presega finance. Podjetje je imelo tudi velika športna sponzorstva, vključno z dirkami formule 1 in sponzorsko pogodbo z Major League Baseball. Okrožje Miami-Dade se je v petek odločilo prekiniti sodelovanje s FTX, kar pomeni, da dom Miami Heat ne bo več znan kot FTX Arena. Mercedes je prejšnji konec tedna nameraval odstraniti FTX iz svojih dirkalnih avtomobilov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *