FTX: znotraj propada kripto velikana


New York
CNN Business

November 2022 je mesec, ki ga vlagatelji, zlasti v kriptovalute, ne bodo nikoli pozabili. In najhujše morda šele pride.

V zadnjih dveh tednih je industrija digitalnih sredstev z grozo opazovala FTX, več milijard dolarjev vredno kripto borzo, ki jo je ustvarila ena njenih največjih in najsvetlejših zvezd, Sam Bankman-Fried, eksplodirala.

Neuspeh FTX je zamajal temelje celotnega ekosistema. Cene žetonov so povsod padle, ko so vlagatelji hiteli zapustiti tvegane položaje. Sledila je okužba. V paniki so se vlagatelji trudili, da bi dobili svoj denar iz različnih kripto platform, zaradi česar so bili posojilodajalci prisiljeni zamrzniti izplačila – kar je eden od opazovalcev industrije opisal kot »straža smrti«.

Čez noč je Bankman-Fried iz junaka postal zlobnež.

Kako smo prišli sem? In ali lahko kripto preživi? Saga še zdaleč ni končana, a če se šele uglašujete, je to, kar morate vedeti.

2. novembra članek iz publikacije o kripto trgovini Coindesk citiral razkriti finančni dokument sprožila je vprašanja o odnosu med FTX in trgovsko hišo Bankman-Frieda, Alameda. Na papirju sta bili dve ločeni podjetji v lasti istega človeka. Toda članek Coindesk navaja, da Alameda “sloni na temeljih, ki so večinoma sestavljeni iz kovancev, ki jih je izumilo sestrsko podjetje”.

Nekaj ​​dni pozneje je vodja največjega tekmeca FTX, Binance, dejal, da bo podjetje likvidiralo 580 milijonov dolarjev vreden FTT, notranji žeton FTX. To je povzročilo nevihto dvigov, za katere FTX ni imel denarja, da bi jih omogočil.

Sam Bankman-Fried je videl, da je njegovo osebno bogastvo milijard dolarjev čez noč izginilo.

Razširila se je panika, ki je znižala vrednost ne le FTT, ampak tudi bolj razširjenih kriptovalut, vključno z bitcoinom, ethereumom in solnico.

FTX se je soočil z veliko likvidnostno krizo. Potreboval je rešitev in nekaj časa se je zdelo, da bi ga lahko rešil nihče drug kot Binance, njegov tekmec, katerega umik je stopnjeval krizo. Ampak Binance je bil umaknjen iz uporabe o reševalnem načrtu manj kot dan po njegovi objavi, češ da so težave FTX “izven našega nadzora ali zmožnosti pomoči.”

FTX in Alameda sta 11. novembra razglasila stečaj, Bankman-Fried pa je odstopil kot izvršni direktor borze. “Zajebal sem,” je zapisal v dolgem opravičilu na Twitterju.

FTX je imenoval strokovnjaka za prestrukturiranje Johna J. Raya III za izvršnega direktorja, ki bo poskrbel za to, kar je ostalo od podjetja, skozi stečaj.

To vključuje hladen pregled financ podjetja in natančno določitev, koliko ima v sredstvih in obveznostih.

Minil je le teden dni in Ray je izjavil, da je največja zmešnjava je kdaj srečal. To prihaja od izvršnega direktorja, ki si je zaslovel z nadzorom likvidacije Enrona, največje stečajne reorganizacije v zgodovini ZDA.

“Še nikoli v svoji karieri nisem videl tako popolnega izpada korporativnega nadzora in tako popolne odsotnosti zanesljivih finančnih informacij, kot se je to zgodilo tukaj,” je Ray zapisal v četrtkovi sodni vlogi.

Dosje vsebuje dokaze o ogromnem slabem upravljanju in morebitnih goljufijah, ki so se dogajale pod vodstvom Bankman-Frieda.

Bankman-Fried ni bil obtožen nobenega kaznivega dejanja. Njegov odvetnik se ni odzval na prošnjo CNN Business za komentar.

Kriptoindustrija je na trnih in čaka na naslednje padce domin. Kmalu po tem, ko je FTX propadel, so bila kriptopodjetja preplavljena z zahtevami strank, ki so prosile za vračilo denarja – kripto ekvivalent begu na banko. Več podjetij je bilo prisiljenih prekine dvige pri reševanju svojih likvidnostnih težav.

“V kriptosvetu, takoj ko vidite, da podjetje ali firma objavi ‘začasno ustavljamo dvige’ – fuj,” je dejal Daniel Roberts, glavni urednik Decrypt Media, časopisa, osredotočenega na kripto. “Zdaj ste jih postavili na smrtno stražo … Nenavadno je, da nekdo reče ‘ustavljamo dvige’ in nato reče: ‘OK, spet dvige, v redu smo’.”

Med ogroženimi podjetji je posojilodajalec BlockFi, ki je dejal, da je “znatno izpostavljen” FTX. BlockFi je prekinil večino operacij. Po poročanju Wall Street Journala se podjetje pripravlja na a morebitna prijava stečaja.

Bolečina ni omejena na kripto podjetja. Podjetje tveganega kapitala Sequoia je zmanjšalo svojo naložbo v vrednosti 210 milijonov dolarjev v FTX na nič. Podobno je pokojninski načrt učiteljev v Ontariu z vloženimi 95 milijoni dolarjev rekel je zdaj meni, da je naložba ničvredna. Grobo 1 milijon drugih morda so izgubili ves denar, ki so ga vložili v FTX.

Binance medtem nastopa kot potencialna rešilna bilka za podjetja, ki jih je prizadel propad FTX. Njegov izvršni direktor Changpeng Zhao je v ponedeljek dejal, da bo njegova ekipa ustanovila “sklad za oživitev industrije” za projekte, ki se soočajo z likvidnostno krizo. Binance in drugi so se hitro skušali razlikovati od FTX ter kupcem in vlagateljem zagotovili, da so njihove finance na trdnih temeljih.

Zhao, ki se imenuje CZ, je Anni Stewart iz CNN povedal, da zlom v slogu FTX ne predstavlja tveganja za Binance. Na vprašanje, kaj bi rekel, če bi vse njegove stranke želele dvigniti denar naenkrat, je CZ odgovoril: “Ja, ni problema … Vedno smo bili dobičkonosni.”

V središču celotne sage je enigmatični 30-letnik, ki se mu je uspelo prebiti v vplivne kroge, v katerih prevladujejo zvezdniki, zakonodajalci in vlagatelji z globokimi žepi.

V zadnjih letih se je SBF (kot ga imenujejo na spletu) pojavil na naslovnicah revij Forbes in Fortune, ki ga pozdravljajo kot Warrena Buffetta kripto sveta. Zbral si je ogromno osebno bogastvo, ki je bilo na vrhuncu v začetku tega leta ocenjeno na 26 milijard dolarjev.

Vse to je šlo v dim, ko se je FTX razpletel. Njegovo bogastvo je bilo popolnoma uničeno, zdaj pa njegova podjetja preiskujejo zvezni tožilci v New Yorku, pravi oseba, ki je seznanjena z zadevo.

SBF je postal tudi stalnica v Washingtonu, kamor je redno potoval, da bi lobiral pri zakonodajalcih za večjo regulativno jasnost za kriptoindustrijo. Toda odkar je izgubil svoja podjetja, SBF neredno tvita in je povedal novinarju Voxa da so bila vsa njegova potovanja v DC le malo več kot držanje belega klobuka.

“Prekleti regulatorji,” je povedal Voxu v intervjuju, ki je potekal prek neposrednih sporočil na Twitterju. “Vse poslabšajo.”

FTX je ta teden dejal, da so bili njeni predstavniki v stiku z “ducati” zveznih, državnih in mednarodnih regulativnih agencij.

Poleg preiskave južnega okrožja New Yorka naj bi FTX preiskovala Komisija za vrednostne papirje in borzo ter Komisija za trgovanje z blagom in terminskimi pogodbami, poročajo številni mediji.

Oblasti na Bahamih, kjer ima FTX sedež, so sprožile kazensko preiskavo kmalu po tem, ko je podjetje vložilo predlog za stečaj.

V petek, a močan pododbor v predstavniškem domu dejal, da išče interne dokumente in sporočila Bankman-Frieda in FTX, da bi razumel, kako je kripto borza tako nenadoma propadla in kaj je bilo storjeno za povrnitev sredstev strank.

Skratka ja. Bo pa veliko več bolečine.

»Kratkoročno je propad FTX uničil zaupanje,« je dejal Matt Hougan, CIO pri upravitelju kripto sredstev Bitwise. “Obrobni vlagatelj v kriptovalute bo zdaj dvakrat premislil, preden se bo prijavil za račun, številni institucionalni vlagatelji pa bodo sedeli ob strani in čakali, da vidijo, kateri drugi čevlji odpadejo.”

Številni opazovalci so kriptovalute primerjali z dot-com balonom poznih 90. let – mnoga podjetja so propadla, a tista, ki so preživela, kot je Amazon, so postala temelj tehnološke industrije.

Druga zgodovinska primerjava, ki se pojavi, je propad Lehman Brothers leta 2008, ki je sprožil svetovno finančno krizo. Kripto optimisti bodo morda hitro poudarili, da Lehman ni zrušil vsega Wall Streeta. Skeptiki bi morda trdili, da je to samo zato, ker je posredovala ameriška vlada – kar je zelo malo verjeten izid v večinoma nereguliranem svetu kriptovalut.

“Obstajajo poskusi, da bi to storili s kriptovaluto in zadostno regulacijo, vendar ta katastrofa sama po sebi nima nobene zveze s kriptovaluto,” je dejal ekonomist Pete Earle iz ameriškega inštituta za ekonomske raziskave, možganskega trusta. “Gre za prevaro in moč signaliziranja vrline.”

Dodal je: “Ta škandal še zdaleč ni uničil kriptovalute, praktično zagotavlja, da bo kripto obstajala še dolgo, dolgo časa.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *