FTX je ponazoril, zakaj morajo banke sprejeti kriptovalute

FTX — tri črke na ustih vseh danes. Za tiste, ki so dejavni v kriptoprostoru, je bil to hud udarec, saj se burno leto za kripto bliža koncu.

Posledice so hude, saj več kot milijon ljudi in podjetij dolguje denar po propadu kriptoborze, po navedbah na vloge za stečaj. S preiskavami zloma, ki še potekajo, bo to zagotovo spodbudilo regulativne spremembe, bodisi prek zakonodajalcev ali zveznih agencij.

Medtem ko so regulatorji morda olajšani, ker se škandal ni zgodil pod njihovim nadzorom, poudarja, da regulatorji po vsem svetu še vedno niso sprejeli dovolj ukrepov proti kripto borzam, od katerih bi mnoge pozdravile jasne okvire tistih na oblasti.

Sorodno: Bankman-Fried je zavedel regulatorje, tako da jih je odvrnil od centraliziranih financ

Nekateri so trdili, da so regulatorji krivi za dopuščanje ali celo spodbujanje vedenja FTX in, posledično, ustvarjanje številnih pomanjkljivih kriptovalute. Pošteno je reči, da so regulatorji delno krivi za to tragedijo in čeprav jih neukrepanje ščiti pred odgovornostjo, njihovo neukrepanje enako škoduje njihovemu ugledu, saj so prikazani kot neodgovorni, ker ne naredijo več za zaščito potrošnikov.

10. novembra je izvršni direktor Ripple Brad Garlinghouse tvitnil: »Singapur ima licenčni okvir, izpostavljeno taksonomijo žetonov in še več. Lahko ustrezno regulirajo kriptovalute b/c. Opravili so delo, da bi opredelili, kako izgleda ‘dobro’, in vedo, da niso vsi žetoni vrednostni papirji … za zaščito potrošnikov potrebujemo regulativne smernice za podjetja, ki zagotavljajo zaupanje in preglednost.«

Kriptovalute so edinstven razred sredstev, ki se le še krepi. Dlje kot je sektor brez definiranih predpisov, večja je možnost negativnih dogodkov in kriz. Glede na novost in mednarodno naravo kriptosredstev ni presenetljivo, da se regulatorji soočajo z izzivom brez primere in težkim za krmarjenje.

Vendar pa je pomanjkanje ukrepov, ki so jih sprejeli regulatorji, glavni dejavnik, ki je prispeval k sposobnosti Sama Bankman-Frieda, da manipulira in zlorablja sredstva za lastno korist – brez neposrednega nadzora bi lahko katera koli finančna služba (vključno z bankami) prišla v skušnjavo, da bi izkoriščala svoje stranke za povečanje njihovega dobička, pri čemer tvegajo, da bodo izgubili ves svoj denar.

Sorodno: Ali se bo SBF soočil s posledicami zaradi slabega upravljanja FTX? Ne računaj na to

Če primerjamo obnašanje reguliranih in nereguliranih subjektov, je dober primer nemška kripto banka Nuri, ki ima svojo 500.000 uporabnikov za dvig sredstev z njihovih računov na predvečer zaprtja podjetja in likvidacije podjetja. To je v nasprotju z nereguliranimi podjetji, kot so FTX in druge kripto borze, ki so preprosto zamrznile sredstva svojih strank in jim onemogočile povrnitev sredstev.

Čeprav bi bilo primerno in razumno, da bi vsako podjetje, ki ima sredstva tretjih oseb (kot so centralizirane borze in posojilne platforme), spadalo pod enako raven nadzora in usmerjanja kot banke, bi bilo morda še bolj koristno, če bi tradicionalne banke prevzele vlogo »zaupanja vrednih strank tretjih oseb« in neposredno ponujajo kripto storitve svojim strankam. Ker delujejo kot zaupanja vreden posrednik, jim njihova zgodovina skozi stoletja zagotavlja raven zaupanja in varnosti, ki bi lahko potrošnikom pomagala pri vključitvi in ​​uporabi kripto storitev z veliko večjo lahkoto.

Ker kripto svet še naprej čaka na prepotrebno regulativno posredovanje, bi morale banke prevzeti pobudo in sprejeti nova digitalna sredstva kot način za začetek zmanjševanja tveganj in izgub, ki danes vplivajo na milijone uporabnikov kripto.

Yang Lan, CFA, je soustanovitelj in predsednik Fiat24, prve švicarske banke, zgrajene na blockchainu. Magistriral je iz ekonomije na Univerzi v Münchnu in magistriral na IE Business School. Nekdanji bankir UBS ima desetletja bančnih izkušenj.

Izražena mnenja so izključno mnenja avtorjev in ne odražajo nujno stališč Cointelegrapha. Ta članek je namenjen splošnim informacijam in ni namenjen pravnemu ali naložbenemu nasvetu ter ga ne bi smel obravnavati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *