FTX je konec — Kaj je naslednje za Bitcoin, altcoine in kriptovalute na splošno?

Leto 2022 je bilo težko za kriptovalute, november pa je bil še posebej težak tako za vlagatelje kot trgovce.

Čeprav je bilo za mnoge neverjetno boleče, sta lahko rast FTX in posledična okužba, ki grozi, da bo potegnila navzdol druge centralizirane kripto borze, dolgoročno pozitivna.

Naj pojasnim.

Ljudje so se naučili, čeprav na težji način, da borze vodijo banke, podobne delnim rezervam, za financiranje lastnih špekulativnih naložb s finančnim vzvodom v zameno za zagotavljanje “zajamčenega” donosa uporabnikom.

Nekje v kripto Twitterverzu lebdi stavek »Če ne veste, od kod prihaja donos, ste donos vi!«

To je veljalo za decentralizirane finance (DeFi)dokazano pa je tudi za centralizirane kripto borze in platforme.

Kdo bi vedel, da bo nekaj nepravočasnih uvedb bank podrlo celotno hišo iz kart, ki dokazuje, da čeprav se zdi, da imajo menjalnice visoke prihodke in na tone žetonov v svojih knjigah, mnoge ne morejo izpolniti zahtev uporabnikov za dvig?

Vzeli so vaše kovance in jih dali kot zavarovanje za financiranje zelo špekulativnih stav.

Vaše kovance so zaklenili v centralizirane platforme DeFi, da bi zaslužili donos, nekatere od njih pa so obljubili, da bodo delili z vami.

Uporabniška sredstva, skupaj z lastnimi rezervami, so vložili v nelikvidno sredstvo, ki ga je bilo težko pretvoriti v stabilni coin, Bitcoin (BTC) in eter (ETH), ko so stranke in uporabniki platforme želeli dostopati do svojih sredstev.

Ne tvoji ključi, ne tvoji kovanci.

Ta fraza še nikoli ni zazvenela bolj resnično.

Raziščimo nekaj stvari, ki se ta teden dogajajo na kripto trgu.

Vlagatelji so umaknili rekordno število kovancev z borz za lastno skrbništvo

Kot je Cointelegraph poročal v začetku tega tedna, kripto vlagatelji so se panično umaknili rekordne količine bitcoina, etra in stabilnih kovancev z borz.

Ločeno poročanje je navedeno a strm porast prodaje strojnih denarnic saj so vlagatelji spoznali pomen samostojnega vzdrževanja svojih portfeljev.

Če se bo v naslednjih nekaj tednih še naprej pojavljalo število plačilnih nesposobnosti in sporočil o “začasni zaustavitvi pologov in dvigov”, se bo ta trend, ko kovanci zapuščajo borze in vstopajo v strojne denarnice, verjetno nadaljeval.

DEX in DeFi so opazili porast prilivov, kar je morda znak prihodnjih dogodkov

Cointelegraph je poročal tudi o porastu dejavnosti decentralizirane borze (DEX) in prilivov v DeFi, ki so se zgodili istočasno z rekordnimi odlivi iz borz. Po dogodkih v zadnjih dveh tednih zaupanje v centralizirane borze in kripto podjetja bi se lahko pokvarilsedanji in naslednji val vlagateljev v kriptovalute bo morda sprejel protokole DEX in DeFi, osredotočene na Web3.

Stalen obseg menjave. Vir: Token Terminal

DeFi in DEX seveda potrebujeta bolj pregleden okvir in procese za zagotovitev, da so sredstva uporabnikov varna in uporabljena »pravilno«.

Sorodno: Platforme DeFi dobiček ob propadu FTX in odhodu CEX

Stalen tok slabih novic bi lahko predstavljal lepo priložnost

Trenutno je cena etra videti nekoliko mehka z vidika tehnične analize in nedavne novice o tatu FTX, ki ima 31. največji položaj v eteru, ter pomisleki glede cenzure, centralizacije, uporabe Urada Združenih držav za Nadzor tujih sredstev na tem “kitu” in drugih protokolih, ki temeljijo na Ethereumu in so izpostavljeni ali bankrotirani blizu FTX in Alamede, bi lahko povzročil nekaj FUD, ki bi vplivalo na ceno altcoinov.

Negotovost glede tega, kdaj bo uvedena šanghajska nadgradnja, in zaskrbljenost vlagateljev glede tega, kdaj je mogoče vložene kovance dejansko umakniti, so prav tako zanimivi pogovori, ki bi lahko kratkoročno razpoloženje obrnili proti Etherju.

2-dnevni grafikon ETH/USDT. Vir: TradingView

Diplomsko delo je povsem preprosto. ETH je v prejšnjih mesecih gibanja medvedjega trga dokaj dobro držal podporo okoli 1200–1300 dolarjev, toda ali bodo zgoraj omenjeni potencialni izzivi vodili do ponovnega testiranja ravni?

Udeleženci so v bistvu dolga točka in prinašajo donos, zato bi bilo na tej točki lahko koristno odpreti kratko pozicijo na nizki ravni ob sprejemanju naročila za dobiček v vrednosti 700–600 USD.

To glasilo je napisal Big Smokey, avtor knjige “The Humble Pontificator Substack” in rezident glasilo avtor pri Cointelegraphu. Vsak petek bo Big Smokey pisal tržne vpoglede, smernice glede trendov, analize in zgodnje raziskave o morebitnih nastajajočih trendih na kripto trgu.