FTX bo zadnji velikan, ki bo trpel v tem ciklu: soustanovitelj hedge sklada

Medtem ko se kriza FTX še naprej razvija, nekdanji vodja oddelka za tveganja pri Credit Suisse meni, da bi moral biti upad borznega trga zadnji katastrofalni dogodek — vsaj v tem tržnem ciklu.

CK Zheng, nekdanji vodja ocene tveganja pri Credit Suisse in zdaj soustanovitelj kripto hedge sklada ZX Squared Capital, je dejal, da je padec FTX del “procesa razdolževanja”, ki se je začel po pandemiji COVID-19 in se po zlomu še pospešil. od Terra Luna Classic (LUNC), ex Terra (LUNA).

“Ko je pred nekaj meseci eksplodirala LUNA, sem pričakoval, da se bo sprožil obsežen proces razdolževanja,” je dejal Zheng, ki je takrat špekuliral, da bi moral biti FTX zadnji izmed “glavnih” igralcev, ki bodo “očiščeni” v tem ciklu. .

Pred propadom je bila FTX tretja največja kripto borza po obsegu za Binance in Coinbase.

»Prepričan sem, da je več igralcev, ki bodo verjetno prizadeti […] v prihodnjih tednih, saj veste, majhni, veliki — vendar bi rekel, da bo ta eden večjih v smislu velikosti, preden se celoten cikel res konča.«

14. novembra je kripto borza BlockFi priznala, da je bila “pomembno izpostavljena” FTX in njegovim podružnicam. Dan kasneje je poročal Wall Street Journal predlagano se je pripravljal na potencialni stečaj.

Imajo tudi številne izmenjave začasno ustavljeno plačilo in depozit ta teden, pri čemer navaja izpostavljenost FTX, vključno s platformo za kripto posojanje SALT in japonsko kripto borzo Liquid.

16. novembra je institucionalni kriptoposojilodajalec Genesis Global dejal, da bo začasno prekinil dvige, navajajoč “nemir na trgu brez primere”.

Usodo teh podjetij je treba še določiti.

Zheng je opozoril, da so takšni trenutki normalni znaki dolge, stresne kripto zime, ki “v bistvu izbriše veliko šibkih igralcev.”

S pozitivne strani pa je Zheng dejal, da propad FTX verjetno ne bo omajal zaupanja institucionalnih vlagateljev, vsaj za tiste, ki vlagajo v tehnologijo veriženja blokov in nekatere kriptovalute, kot sta Bitcoin in Ethereum.

»Za številne institucionalne vlagatelje […] dokler razmišljajo dolgoročno, razmišljajo o tem, kako bo tehnologija blockchain napredovala v prihodnosti, da bi pomagala finančni industriji […] še vedno je na mestu.”

Vodja raziskave CoinShares James Butterfill 14. nov Opomba ugotovila, da so se prilivi v naložbene produkte v kriptovalute prejšnji teden povečali, potem ko so institucionalni vlagatelji kupili padec, ki ga je povzročil propad FTX.

Produkti za naložbe v digitalna sredstva so v tednu, ki se je končal 13. novembra, ustvarili prilive v skupni vrednosti 42 milijonov dolarjev, kar je največje povečanje v 14 tednih.

Po drugi strani pa njihovi obeti niso bili tako optimistični za delnice blockchain, ki so zabeležile 32 milijonov dolarjev tedenskih odlivov.

Sorodno: Soustanovitelj Paradigma ‘globoko obžaluje’ vlaganje v SBF in FTX

Zheng je dejal, da je “osupljivo”, koliko škode imajo izobraženi na MIT, Mlada oseba, stara 30 let lahko kripto ekosistem – sklicujoč se na nekdanjega izvršnega direktorja FTX Sama Bankman-Frieda.

Meni, da je upad FTX posledica pomanjkanja jasnih pravil in predpisov, ki bi urejali kripto izmenjave. Zheng je dejal, da je to morda tudi posledica najvišje vodstvene strukture, ki morda ni imela potrebnega znanja za vodenje podjetja takšne velikosti.

“Očitno so v nečem pametni, toda vodenje 32 milijard dolarjev vrednega podjetja je precej drugačno kot, veste, vodenje majhnega podjetja.”