Fitch: To je največje tveganje padca za naftne trge v letu 2023

Kratkoročne napovedi cen nafte letos vztrajno naraščajo, pri čemer večina napovedovalcev pričakuje, da bo referenčna vrednost dosegla 100 dolarjev v naslednjem letu. Dolgoročno pa se stvari spremenijo. Goldman Sachs, na primer, ta teden rekel je ob upoštevanju, da naj bi se nafta dvignila na 125 dolarjev za sod, če bo Kitajska odpravila omejitve Covida. Njegova izhodiščna napoved za leto 2023 je za nafto brent 110 dolarjev za sod, vendar bi lahko večje povpraševanje s Kitajske, če in ko bo omejitev konec, ceno dvignilo še višje.

Ločeno, Morgan Stanley napoved da nastajajoči trgi pričakujejo okrevanje naslednje leto, pri čemer navajajo politiko Kitajske, ki spodbuja rast, vrhunec ameriškega dolarja kot končne mednarodne valute in tekoče spremembe v mednarodnih trgovinskih odnosih.

Okrevanje v nastajajočem svetu bi pomenilo večje povpraševanje po nafti, saj so države v razvoju največje gonilo rasti naftnega trga, na čelu s Kitajsko in predvsem Indijo.

Vendar pa se zdi, da se stvari dolgoročno spreminjajo, vsaj glede na Fitch Solutions. Podjetje je objavilo u poročilo je ekskluzivno za Rigzone delil, da pričakuje, da bodo cene nafte padle s 102 USD letos na 95 USD leta 2023 in še na 85 USD leta 2026.

Razlog za to pričakovanje, da se bo nafta v naslednjih treh letih pocenila, je makroekonomski kontekst, ki marsikje po svetu že mesece opozarja na recesijo. V tem pričakovanju Fitch ni sam. Mnogi analitiki pričakujejo recesijo, čeprav se vsi ne strinjajo, v katero smer bodo šle cene nafte zaradi teh gospodarskih gibanj.

Povezano: Cene nafte padajo zaradi popuščanja geopolitičnih napetosti

Prav zaradi skrbi glede recesije je OPEC sam znižal svojo napoved povpraševanja po nafti, medtem ko je v začetku tega leta kljub naraščajočim cenam raslo zdravo. Vendar ne v zadnjem mesečnem poročilu o trgu nafte. V njem OPEC rekel je da so bili gospodarski dejavniki, ki vplivajo na cene nafte, nagnjeni navzdol, in popravila napovedi rasti povpraševanja za 100.000 bpd.

Kako močan je vpliv recesijskih pričakovanj na cene nafte, vidimo tako rekoč vsak dan: v medijskih poročilih o cenah nafte je strah pred recesijo pogosteje kot katerikoli drug dejavnik naveden kot razlog za kakršen koli padec cene na kateremkoli trgovalnem delu.

Tem strahom se običajno zoperstavlja optimizem glede Kitajske, tudi skoraj vsak dan. Medtem pa še naprej dežujejo napovedi o bližajoči se recesiji, predvsem za Evropo.

“Zaupanje potrošnikov je padlo tako daleč, da recesija verjetno ne bo plitva,” je dejal glavni ekonomist Berenberga Holger Schmieding. rekel CNBC v kontekstu gospodarskih obetov za Evropsko unijo.

Gospodarska rast območja evra se je znižala z 0,8 odstotka v drugem četrtletju na 0,2 odstotka v tretjem četrtletju. To je še vedno pozitivna številka, vendar se zdi, da ekonomisti dvomijo o naslednjem letu, ko se bo EU soočila z izzivom dopolnitve svojih skladišč plina – vendar tokrat brez pretoka ruske nafte, ki jo je prejela v prvi polovici tega leta.

John Kemp iz Reutersa pravi, da je recesija zanesljiv način za znižanje cen nafte opazil v kolumni v začetku tega meseca. V njem je dejal, da se je kljub številnim ekonomistom na uradnih položajih, ki plešejo okrog besede recesija, ne da bi jo dejansko uporabili, upočasnjevanje v ZDA že začelo. To se pozna tudi v Evropski uniji.

Vprašanje je torej od zdaj naprej le, koliko se bodo ta gospodarstva še upočasnila. Bolj kot se upočasnjujejo, večje je uničenje povpraševanja po nafti in posledično večji učinek na mednarodne cene.

Charles Kennedy za Oilprice.com

Več najboljših branj na Oilprice.com:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *