Federalci bodo verjetno izpodbijali Microsoftov prevzem Activisiona v vrednosti 69 milijard dolarjev

Preiskava še vedno poteka, vendar je bilo opravljenega veliko trdega dela, vključno z izjavami izvršnega direktorja Microsofta Satye Nadelle in vodje Activisiona Bobbyja Koticka, so povedali ljudje, ki poznajo preiskavo. Če bo agencija nadaljevala s primerom, bi to lahko prišlo že naslednji mesec, so povedali ljudje, ki jim je bila vsem odobrena anonimnost za razpravo o zaupni zadevi.

Osrednji pomislek FTC je, ali bi prevzem Activisiona dal Microsoftu nepravičen zagon na trgu video iger. Microsoftov Xbox je številka tri za vodilno podjetje Sony Interactive Entertainment in njegovo konzolo PlayStation. Sony pa se je pojavil kot glavni nasprotnik dogovora, saj je FTC in regulatorjem v drugih državah povedal, da bi bil Sony v precej slabšem položaju, če bi Microsoft naredil hit igre, kot je Call of Duty, ekskluzivne za svoje platforme.

FTC je zavrnil komentar.

V an Oktobrska izjava Sony je v sredo v predložitvi britanskemu organu za konkurenco in trge dejal, da posel ne bo samo škodil njegovi konkurenčni sposobnosti, temveč bo potrošnikom pustil manj izbire pri igranju iger, razvijalcem pa manj izbire, kje objaviti svoje igre. Microsoft je “tehnološki titan, ki kupuje nenadomestljivo vsebino po nedosegljivih cenah (68,7 milijarde dolarjev), da bi obrnil konkurenco,” je dejal Sony.

V njegovem lastna izjava, ki ga je v sredo objavil tudi britanski regulator, Microsoft obtožuje Sony, da daje sebične izjave, da bi ohranil svoj prvi položaj v igrah. “Namig, da bi lahko trenutnega vodilnega na trgu Sony, z jasno in trajno tržno močjo, premagal najmanjši od treh konkurentov konzole, Xbox, zaradi izgube dostopa do enega samega naslova, ni verodostojen.”

Microsoft je dejal, da je večkrat obljubil, da bo Call of Duty ostal na voljo na Sony PlayStation, poleg tega pa igra ni tisto, kar Sony pravi, da je treba imeti. Poleg tega Microsoft ugotavlja, da igra trenutno ni na voljo v nobeni naročniški storitvi in ​​če bi jo v prihodnosti dodali v storitev Xbox, Sonyju ne bi škodilo.

Po besedah ​​dveh ljudi, ki sta seznanjena s tem, dogovoru v manjši meri nasprotuje tudi Google. Podjetje je trdilo, da je Microsoft namerno poslabšal kakovost svoje naročniške storitve Game Pass, ko je bila uporabljena z Googlovim operacijskim sistemom Chrome, lastništvo Activision pa bi še povečalo njegovo spodbudo za to, kar bi na koncu preusmerilo prodajo strojne opreme v Microsoft in stran od Googla, so povedali. ljudi.

Google je manjši igralec v igričarski industriji in zapira lastno spletno igralniško storitev Stadia. Vendar pa je pod drobnogledom protimonopolnih zakonov po vsem svetu, vključno z njegovim ravnanjem na trgu iger na srečo, in je malo verjetno, da bi bil naklonjen nasprotnik. Proizvajalec Fortnite Epic Games trenutno toži Google in trdi, da nezakonito blokira Fortnite v svoji trgovini z mobilnimi aplikacijami Google Play. Kot del tega primera je Epic nedavno obtožen Google plačati Activision 360 milijonov dolarjev, da ne ponudi konkurenčne trgovine z aplikacijami na telefonih Android.

Googlov tiskovni predstavnik je zavrnil komentar.

Microsoft se je zavezal, da bo še naprej omogočal dostop do igre Call of Duty na Sonyjevi konzoli Playstation, pred kratkim pa je Sonyju ponudil dostop do igre za naslednjih 10 let. O ponudbi je prvi poročal New York Times. Ni znano, kako se je Sony odzval na ponudbo in se v sredo ni odzval na prošnjo za komentar.

Pomisleki FTC segajo dlje od Call of Duty, pri čemer preiskovalci poskušajo ugotoviti, kako bi Microsoft lahko uporabil prihodnje, nenapovedane naslove za krepitev svojega poslovanja z igrami, po besedah ​​dveh ljudi, ki sta seznanjena s pregledom.

»Vsako namigovanje, da bi lahko transakcija povzročila anticomp učinke, je popolnoma absurdno. Ta združitev bo koristila igralcem iger in igralniški industriji v ZDA, še posebej, ker se soočamo z vse močnejšo konkurenco iz tujine,« je povedal tiskovni predstavnik Activisiona Joe Christinat. “Zavezani smo k nadaljnjemu sodelovanju z regulatorji po vsem svetu, da bi omogočili nadaljevanje transakcije, vendar ne bomo oklevali z bojem za obrambo transakcije, če bo potrebno.”

Activision prav tako zanika Epicove navedbe. “Epicove trditve so nesmiselne,” je dejal Christinat. “Lahko potrdimo, da nas Google ni nikoli prosil, pritiskal na nas ali nas prisilil, da ne konkuriramo Googlu Play – in že smo predložili dokumente in pričevanja, ki to dokazujejo.”

Tiskovni predstavnik Microsofta David Cuddy je dejal, da je podjetje »pripravljeno obravnavati pomisleke regulatorjev, vključno z FTC in Sonyjem, da zagotovi zaupno sklenitev posla. Po dogovoru bomo še naprej spremljali Sony in Tencent na trgu, skupaj pa bosta Activision in Xbox koristila igralcem in razvijalcem ter naredila industrijo bolj konkurenčno.”

FTC tehnično trenutno ni treba ukrepati. Regulatorji v Evropi in Združenem kraljestvu so prav tako nedavno začeli podrobne preiskave, kar pomeni, da podjetji ne bi mogli skleniti posla do pomladi. To pomeni, da bo FTC, če bo tožil, primer verjetno predložil svojemu upravnemu sodišču.

Agencija običajno izpodbija pogodbe najprej na zveznem sodišču, da jih blokira z začasno odredbo do sojenja na svojem domačem sodišču. Brez neposredne nevarnosti zaprtja podjetja pa bi težko dosegli začasno odredbo.

Podjetja imajo čas do julija prihodnje leto, da sklenejo posel brez ponovnega pogajanja o sporazumu. Upravna tožba, ki je bila vložena pozneje letos ali januarja, verjetno ne bo rešena do julija in bi lahko podjetja prisilila v prenehanje poslovanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *