Fed bo zvišal obrestne mere za 50 bazičnih točk, vendar bo najvišja obrestna mera lahko višja

BENGALURU, 18. novembra (Reuters) – Federal Reserve se bo decembra zmanjšala, da bi si prizadevala za dvig obrestne mere za 50 bazičnih točk, vendar ekonomisti, ki jih je anketiral Reuters, pravijo, da sta daljše obdobje zaostrovanja centralne banke ZDA in višja obrestna meja največji nevarnosti. na trenutne obete.

Inflacija cen življenjskih potrebščin v ZDA prejšnji mesec nepričakovano padla pod 8 %krepitev že dobro uveljavljenih tržnih pričakovanj, da se bo Fed po štirih zaporednih dvigih za 75 bazičnih točk odločil za manjše dvige obrestnih mer.

Toda zadnja anketa Reutersa kaže, da so napovedi inflacije za naslednje leto in naprej nekoliko višje, kot so mislili pred mesecem dni, kar nakazuje, da še ni čas za razmišljanje o skorajšnji prekinitvi Fedove kampanje zaostrovanja.

Po besedah ​​78 od 84 ekonomistov, ki jih je Reuters anketiral 14. decembra do 17. novembra, bo Fed na političnem zasedanju 13. in 14. decembra zvišal svojo obrestno mero za pol odstotne točke na razpon od 4,25% do 4,50%.

Obrestna mera, ki jo je Fed marca v eni svojih najhitrejših kampanj zviševanja obrestnih mer dvignila s skoraj ničle, naj bi dosegla najnižjo vrednost 4,75 %–5,00 % v začetku prihodnjega leta, kar je 25 bazičnih točk več kot v zadnjem letu. mesečna anketa. Napovedi najvišje stopnje so se gibale med 4,25%-4,50% in 5,75%-6,00%.

Vendar je 16 od 28 anketirancev na dodatno vprašanje dejalo, da obstaja večje tveganje, da bodo tečaji dosegli vrh višje in pozneje, kot zdaj pričakujejo, drugi štirje pa so rekli višje in prej. Drugi so rekli, da bo nižje in prej.

“Medtem ko so trgi osredotočeni na najvišjo inflacijo, so trendi osnovne inflacije vztrajni. To bi lahko spodbudilo Fed, da nadaljuje z zviševanjem obrestne mere zveznih skladov tudi v naslednjem letu in nad trenutno napovedanimi ravnmi,” je dejal Philip Marey, višji ameriški strateg pri Rabobank.

Reutersov diagram tveganja za vašo končno napoved obrestne mere zveznih skladov

Nekaj ​​oblikovalcev politik Feda je signaliziralo stopnje bi bile višje glede na njihove septembrske projekcije in bi morali videti dosleden in znaten upad rasti cen do razmislite o premoru zaostritev z osrednjim CPI, ki je več kot trikrat višji od cilja 2 %.

Medtem ko pritiski na cene postopno popuščajo, se inflacija, merjena z CPI in indeksom cen osnovnih dobrin za osebno potrošnjo (PCE), ni vrnila na 2 % vsaj do leta 2025.

Večina ekonomistov, 18 od 29, je tudi dejala, da obstaja večje tveganje, da bodo zvišanja cen v naslednjih šestih mesecih višja, kot so pričakovali.

“Medtem ko bo mehkejše poročilo (CPI) podprlo željo Feda, da decembra upočasni tempo zvišanja obrestnih mer na 50 bazičnih točk, v poročilu ne vidimo jasnih dokazov, da se bo inflacija prepričljivo upočasnjevala proti cilju 2 %, « ugotavlja Andrew Hollenhorst, glavni ameriški ekonomist pri Citigroup.

“Višji odčitek ne prispeva bistveno k povečanju inflacije, ki smo ji priča.”

Glede na raziskavo je najbolj agresiven cikel zaostrovanja v štirih desetletjih s seboj prinesel 60-odstotno možnost recesije v ZDA v enem letu, kar je približno enako kot raziskava prejšnji mesec.

Medtem ko je 22 od 30 ekonomistov dejalo, da bo recesija najverjetneje plitva – gospodarstvo naj bi prihodnje leto v celoti raslo le za 0,4 % – so se okrepili strahovi pred globljim upadom podjetja ukiniti na tisoče delovnih mest prek države.

Stopnja brezposelnosti naj bi se do konca prihodnjega leta povečala s sedanjih 3,7 % na 4,6 % – z najvišjo napovedjo 5,9 % – in v povprečju na 4,8 % leta 2024, kar je še vedno precej pod ravnmi iz prejšnjih recesij. Napovedi stopnje brezposelnosti so bile večinoma višje glede na anketo prejšnji mesec.

“Kljub morebitnemu skromnemu povečanju brezposelnosti prihodnje leto bo gospodarstvo najverjetneje v recesiji, zaradi česar bo Fed v nenavadnem položaju ohranjanja restriktivne politike med recesijo,” je dejal Michael Moran, glavni ekonomist pri Daiwa Capital Markets America, ki je imela eno od napovedi najvišje obrestne mere.

Anketa Reuters – Obeti za ameriško gospodarstvo in obrestne mere Federal Reserve

(Za druge zgodbe Reuters Global Economic Survey:)

Poroča Prerana Bhat; Dodatno poroča Indradip Ghosh; Analiza Sarupya Gangulyja; Raziskave Milounee Purohit in Dhruvi Shah; Urednika Ross Finley in Paul Simao

Naši standardi: Načela zaupanja Thomson Reuters.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *