Evropski plinski trg bo ostal tesno vsaj do leta 2024

V tem desetletju na trg prihajajo velike količine novega UZP, vendar nobena od ogromnih izvoznih zmogljivosti, ki se trenutno gradijo, ne bo prispela pravočasno, da bi olajšala tesni evropski trg s plinom leta 2023 ali 2024. Združene države in Katar, največja svetovna izvoznika utekočinjenega zemeljskega plina, bosta imela po letu 2025 veliko novih zmogljivosti, kar bo ublažilo morebitni krč v dobavi, vendar ne bosta mogla pomagati Evropi z novim valom dobave plina niti naslednjo zimo niti zimo potem.

Uničenje povpraševanja zaradi visokih cen bi lahko kratkoročno zmanjšalo porabo LNG v Evropi in Aziji. Toda tudi v scenariju šibkejšega povpraševanja bo Evropa potrebovala veliko UZP, da bo nadomestila ves ruski plin, ki ga bo izgubila po koncu te zime, in ustvarila ustrezne zaloge pred zimo 2023/2024.

Težava je v tem, da do leta 2025 ni veliko velikih zalog LNG iz ZDA ali Katarja. To pušča vsaj dve leti zelo tesnega svetovnega trga LNG, v katerem bo Evropa imela težave z uvozom vedno več neruskega plina. Visoke cene bodo morda tu ostale vsaj še dve leti.

Medtem pa Evropa ustvarja dober napredek pri uvajanju plavajočih skladiščnih enot za ponovno uplinjanje (FSRU) za uvoz več LNG, razvijalci pa uporabljajo več plavajočih platform za LNG (FLNG) za izvoz goriva. Toda ti plavajoči objekti imajo manjšo zmogljivost kot ogromni kopenski terminali, ki jih trenutno gradijo največji izvozniki UZP.

Ogromni projekti LNG v ZDA prihajajo na trg … ​​po letu 2024

V ZDA trenutno potekajo trije projekti – Golden Pass LNG, Plaquemines LNG in Corpus Christi Stage III.

Ko bodo zaključeni, bodo ti projekti do leta 2025 povečali največjo izvozno zmogljivost UZP v ZDA za skupno 5,7 milijarde kubičnih čevljev na dan (Bcf/d), EIA rekel je v septembru. Tako bi najvišja izvozna zmogljivost v trenutno največjem izvozniku na svetu, ki pošilja približno 70 % svojega LNG v Evropo, do leta 2025 dosegla skoraj 20 Bcf/d v primerjavi s približno 14 Bcf/d zdaj. ZDA trenutno izvažajo približno 11 Bcf/d, Freeport LNG pa ne obratuje od junija.

Povezano: Evropska plinska kriza se umika: Trafigura

Plaquemines LNG podjetja Venture Global v vrednosti 13,2 milijarde dolarjev dosežen končna odločitev o naložbi v maju, in to je bil prvi projekt v Združenih državah, ki se je finančno zaključil od obrata Venture Global Calcasieu Pass avgusta 2019. Venture Global že ima 20-letne pogodbe o prodaji in nakupu za 80 % celotnega 20,0 MTPA projekt.

QatarEnergy in ExxonMobil, razvijalca Golden Pass LNG v Sabine Passu v Teksasu, sta prejšnji mesec povedala, da bo nov obrat za izvoz LNG na dobri poti, da se bo začel leta 2024. Podjetja napovedal dogovorili so se, da bodo neodvisno tržili LNG, proizveden v njihovem skupnem podjetju. ExxonMobil bo imel ekskluzivne pravice do trženja 30 % količin LNG Golden Pass, QatarEnergy Trading pa bo tržil preostalih 70 %.

Cheniere Energy, največji ameriški izvoznik LNG, je junija proizvedel in FID za projekt Corpus Christi Stage 3, za katerega se pričakuje, da bo “zagotovil prepotrebne količine svetovnemu trgu utekočinjenega zemeljskega plina do konca leta 2025,” je dejal predsednik in izvršni direktor Cheniere Jack Fusco.

Tudi drugi projekti bi lahko prejeli pozitiven FID v prihodnjih mesecih glede na visoke izvozne cene in pričakovanja nadaljnjega povpraševanja po LNG v Evropi, ki se želi do leta 2027 odmakniti od ruskega plina.

Tekma za oskrbo z utekočinjenim zemeljskim plinom bi lahko privedla do drugega vala projektov utekočinjenega zemeljskega plina v ZDA, vendar bo za razvoj novih zalog potreben čas, pravi Kateryna Filippenko, glavna analitičarka Global Gas Supply pri Wood Mackenzie. rekel je v začetku tega leta.

Toda velik del te nove dobave LNG, vključno s projekti, ki so v prejšnjih letih uporabljali FID, verjetno ne bo prišel do leta 2026.

Približno leta 2026 bo morala “Evropa tekmovati z Azijo za obrobno molekulo utekočinjenega zemeljskega plina, da bi zadostila povpraševanju – tako kot je zdaj,” je opozoril Filipenko.

“Konkurenca med Evropo in Azijo za omejen utekočinjeni zemeljski plin bo intenzivna, dokler ne bo prišel nov val ponudbe po letu 2026. Cene bodo do takrat neizogibno ostale povišane.”

Največji projekt širitve LNG na svetu v Katarju ne bo pripravljen do leta 2026.

V Katarju je največja širitev LNG na svetu Projekt naj bi začel s proizvodnjo šele v četrtem četrtletju 2025.

Do takrat veljajo globalne dolgoročne pogodbe o LNG pred letom 2026 so razprodanepo podatkih največjega japonskega uvoznika.

Kratkoročni odziv na globalno oskrbo z utekočinjenim zemeljskim plinom je šibek, vendar rekordne cene spodbujajo naložbe v nove dobavne projekte, je dejal londonski svetovalec Timera Energy. analizo prejšnji teden.

“Izziv je, da je povprečni čas vodenja projekta približno 5 let,” pravijo analitiki.

Nova ponudba naslednje leto in leta 2024 je zelo omejena, kar odraža konec FID-jev ob koncu prejšnjega desetletja v okolju z nižjimi cenami, pa tudi splošne ovire za kapitalske naložbe v projekte fosilnih goriv.

“Omejene nove zmogljivosti za utekočinjanje do leta 2025 v kombinaciji z nenadnim porastom evropskega povpraševanja podpirajo nadaljevanje sedanjega režima višjih in bolj spremenljivih cen v naslednjih 2 do 3 letih,” pravi Timera Energy.

Ameriški in katarski projekti bodo v obdobju 2025-2026 prinesli znatno povečanje nove ponudbe. Vendar pa bo dinamika trga LNG od leta 2025 močno odvisna od tega, kako se bo medtem razvijalo globalno povpraševanje po LNG, ugotavlja svetovalec.

Avtor: Cvetana Paraskova za Oilprice.com

Več najboljših branj na Oilprice.com:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *