EUR/USD konča nad 1,0400 ob umirjenem tržnem razpoloženju, struktura cene plina v evroobmočju je analizirana

  • EUR/USD se je obrnil na stran nad 1,0400 zaradi manjše trgovalne dejavnosti sredi zahvalnega dne.
  • Federal Reserve je pripravljena opustiti ukrep dviga obrestne mere za 75 bazičnih točk, da bi zaščitila gospodarstvo pred finančnimi tveganji.
  • Evropska centralna banka je dolžna dodatno zaostrovati politiko, da bi upočasnila inflacijske pritiske.
  • EUR/USD bo verjetno ostal na območju rasti, saj tema nagnjenosti k tveganju še ni izginila.

EUR/USD je bil na seji v Tokiu slabši, potem ko se je znova dvignil iz kritične podpore pri 1,0382. Evrovski par niha nad okroglo ravnjo podpore 1,0400. Major čaka na morebiten povod za nove spodbude, saj je razpoloženje na trgu sredi praznika zahvalnega dne v ZDA izjemno tiho.

Indeks USD (DXY) signalizira strukturo, omejeno na razpon, potem ko je našel blažitev okoli 105,64. Odsotnost čiste trgovalne dejavnosti je potisnila valute na stranski tir, vendar je zagon tveganja še vedno naraščajoč. Terminske pogodbe S&P500 so v četrtek zabeležile nekaj rasti kljub zaprtju ameriškega trga. Pričakuje se, da bo mačka zaradi manj grozljivih komentarjev oblikovalcev politik Federal Reserve (Fed) trajala še nekaj časa. Ker se Federal Reserve močno nagiba k alternativi upočasnitve dvigovanja obrestnih mer, bo ameriški dolar ostal na udaru.

Medtem se pričakuje, da se bo evro še okrepil, saj oblikovalci politik Evropske centralne banke (ECB) vidijo dodatne politične omejitve zaradi odsotnosti vrha v evroobmočje Inflacija.

Federal Reserve bo opustil kulturo dvigovanja obrestnih mer za 75 bazičnih točk na sekundo

potrošnik Združenih držav Amerike Indeks cen (CPI) je že v oktobrskem poročilu o inflaciji pokazal znake upočasnitve. To je zagotovilo priložnost za predsedovanje Federal Reserve Jerome Powell upočasniti tempo zviševanja obrestnih mer in preusmeriti fokus na naraščajoča finančna tveganja. Zaporedoma je večja struktura dvigov obrestnih mer s strani Federal Reserve (Fed) izpostavila podjetja, da preskočijo svoje mesečne obveznosti zaradi višjih plačil obresti. Poleg tega bi upočasnitev tempa zviševanja obrestnih mer s strani Federal Reserve ponudila priložnost za oceno dobičkov, ki jih poganjajo prizadevanja za umiritev inflacije.

Potem ko so oblikovalci politik Federal Reserve sporočili, da bi bilo znižanje hitrosti zvišanja obrestnih mer optimalno, ameriški dolar preživlja težko obdobje. Pričakuje se, da bo ameriški dolar še naprej padel na skoraj trimesečno dno okoli 105,34. V nasprotju s hipotezo o učinkovitem trgu ekonomisti ANZ Bank menijo, da je ta korak pretiran, saj je skupna inflacija 7,7 % še vedno izjemno daleč od ciljne stopnje 2 %.

Nadaljnja zaostritev politike Evropske centralne banke v podporo evru

Stalna tveganja dobavne verige v evroobmočju po ruski invaziji na Ukrajino so pospešila inflacijo in tveganja globoke recesije. Inflacija v evroobmočju je dosegla 10,7 % in za znižanje iste, ECB Članica sveta ECB Isabel Schnabel je v četrtek dejala, da bo verjetno morala še bolj zvišati obrestne mere v omejevalno območje, kot poroča Reuters. Oblikovalec politike Evropske centralne banke je še dodal, da ostajajo možnosti za upočasnitev tempa prilagajanja obrestnih mer omejene. In največje tveganje za centralne banke ostaja politika, ki je napačno umerjena ob predpostavki hitrega padca inflacije.

Medtem so poročila z oktobrskega političnega sestanka Evropske centralne banke (ECB), razkrita v četrtek, pokazala, da je več članic glasovalo tudi za dvig obrestne mere za 50 bazičnih točk (bps). Svet Evropske centralne banke meni, da bi lahko zaostrovanje politike prekinili, če bi se pojavili znaki globoke in dolgotrajne recesije.

Čaka se struktura omejitev cen plina iz evroobmočja

Organi Evropske unije (EU) nameravajo uvesti omejitev cen energije, da bi zaščitili gospodinjstva pred močnim padcem njihovih realnih dohodkov. Kot je poročal Financial Times, je Intercontinental Exchange (ICE) v odgovor opozorila, da bi dokončanje evropske omejitve plina prisililo trgovce z energijo, da vložijo dodatnih 33 milijard dolarjev v marže. Tako veliko povečanje zahtev po kritju bi lahko “destabiliziralo trg”,

Tehnični obeti za EUR/USD

EUR/USD igra se z 200-obdobnim eksponentnim drsečim povprečjem (EMA) pri 1,0389 na dnevni lestvici. Korektivni premik sredstva po tiskanju najvišje vrednosti 1,0482 15. novembra na skoraj 1,0226 je podprt s črto naraščajočega trenda, postavljeno od najnižje novembrske vrednosti 0,9730. V prihodnje so potencialni odpori iz najvišje vrednosti 27. junija pri 1,0615 in najvišje vrednosti 30. maja pri 1,0787.

Indeks relativne moči (RSI) (14) niha v bikovskem območju 60,00–80,00, kar kaže, da je zagon navzgor aktiven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *