Epic pravi, da je Google plačal 360 milijonov dolarjev, da je Activision preprečil zagon lastne trgovine z aplikacijami

Activision Blizzard in Riot Games sta na eni točki povedali Googlu, da bi lahko odprli lastne trgovine z mobilnimi aplikacijami, glede na nove dokumente, vložene v Epicovi protimonopolni tožbi proti iskalnemu velikanu. Podrobnosti so prišle v javnost kot del obtožb o velikih poslih, podpisanih z obema podjetjema. Google naj bi se strinjal, da bo Activision plačal približno 360 milijonov dolarjev v treh letih, Riot pa približno 30 milijonov dolarjev za enoletno pogodbo.

U en dokumentIzvršna direktorica Googla Karen Aviram Beatty govori iz pogovora s trenutnim finančnim direktorjem Activision Blizzard Arminom Zerzom mesec dni pred podpisom obeh podjetij ogromno delo. “Če ta dogovor pade v vodo, [Zerza] trdi bo lansiral lastno mobilno distribucijsko platformo (v sodelovanju z drugim “velikim mobilnim podjetjem” – recimo Epic)podvojite z Amazon/Twitch (ali MSFT) za Cloud/eSports [sic]in se upokojiti s stadiona,” je zapisal Beatty (poudarek moj). Medtem ko se je Zerza morda le malo pogajala, Activision še ni odprl lastne trgovine z mobilnimi aplikacijami, zato se zdi, da je bilo podjetje zadovoljno s tem, kako se je posel na koncu izkazal.

Drugi dokument je izjava neimenovane priče, za katero se zdi, da je nekdo, ki je ali je bil vpleten v »Project Hug«, Googlov program, zasnovan za spodbujanje in podporo razvijalcem Trgovine Play. U odlaganje, priča pravi, da je Riot Games Googlu povedal, da razmišlja o ustanovitvi konkurenčne trgovine z aplikacijami za Android. Kasneje priča pravi, da sta bila »Riot in Activision Blizzard King najbolj neposredna z nami« glede razmišljanja o ustanovitvi lastnih trgovin z aplikacijami.

Pogodbe Project Hug so prvič prišle na dan avgusta 2021 kot del projekta neredigirana pritožba Epic. Ampak Epic, ua na novo spremenjena pritožba vložena v četrteknavaja, da so dogovori Project Hug zasnovani tako, da “preprečijo razvijalcu, da odpre konkurenčno trgovino ali kako drugače distribuira svoje aplikacije zunaj trgovine Google Play.”

Epic je bil prvotno predstavljen Fortnite zunaj Googla Play v letu 2018kar mu je omogočilo, da je obšel Googlove pristojbine, in Epic je to storil že argumentirano da je bil Project Hug zasnovan tako, da bi spodbudil razvijalce, da ostanejo pri storitvi Play, namesto da gradijo svoje lastne trgovine. (Epic je na koncu uspel Fortnite v Trgovini Play leta 2020vendar so ga odstranili nekaj mesecev kasneje.) Toda na podlagi novih dokumentov se zdi, da sta Activision in Riot razmišljala o tem, da bi izstopila sama.

V izjavah za The Verge, sta Google in Activision preklicala Epicove obtožbe. Google je dejal, da programi, kot je Project Hug, razvijalcem ne preprečujejo ustvarjanja lastnih trgovin z aplikacijami, Activision pa je dejal, da jih Google ni prisilil, da ne tekmujejo z Google Play.

“Epic napačno predstavlja poslovne pogovore”

“Epic napačno predstavlja poslovne pogovore,” je dejal tiskovni predstavnik Googla Michael Appel. “Programi kot je Project Hug, nudi spodbude za razvijalce, da omogočijo ugodnosti in zgodnji dostop uporabnikom Google Play, ko izdajo novo ali posodobljeno vsebino; razvijalcem ne preprečuje ustvarjanja konkurenčnih trgovin z aplikacijami, kot napačno navaja Epic. Pravzaprav je program dokaz, da Google Play pošteno tekmuje s svojimi številnimi tekmeci za razvijalce, ki imajo vrsto možnosti za distribucijo svojih aplikacij in digitalnih vsebin.«

“Activision je na sodišču pričal, da Google in Activision nista nikoli sklenila dogovora, da Activision ne bo odprl lastne trgovine z aplikacijami,” je povedal tiskovni predstavnik Activisiona Joe Christinat. »Google nas nikoli ni prosil, pritiskal na nas ali nas prisilil, da se strinjamo, da ne konkuriramo Googlu Play. Predložili smo dokumente in izjave, ki to dokazujejo. Epicove trditve so nesmiselne.”

Riot se ni odzval na prošnjo za komentar.

Eden od Epicovih eksponatov vključuje tudi seznam več kot 20 podjetij, s katerimi se je Google prijavil za Project Hug (zdaj tehnično »Gaming Acceleration Program«), ki bo potekal od julija 2022. Na seznamu sta Activision in Riot, pa tudi velika igričarska podjetja. podjetja, kot so EA, Niantic, Nintendo, Tencent in Ubisoft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *