Ekskluzivno: Bankman-Friedov FTX, starši kupijo nepremičnino na Bahamih za 121 milijonov dolarjev

  • Enota FTX kupila 7 luksuznih letoviških apartmajev za “ključno osebje”
  • Starši Bankman-Frieda so imenovali lastnike 16,4 milijona dolarjev vredne počitniške hiše
  • Bankman in Fried pravita Reutersu: želita vrnitev listine FTX

NEW PROVIDENCE, Bahami, 22. november (Reuters) – FTX Sam Bankman-Frieda, njegovi starši in višji vodstveni delavci propadle borze kriptovalut so v zadnjih dveh letih kupili najmanj 19 nepremičnin v vrednosti skoraj 121 milijonov dolarjev na Bahamih, kažejo uradni podatki o premoženju.

Večina nakupov FTX so bile luksuzne hiše na plaži, vključno s sedmimi etažnimi stanovanji v dragem letoviškem naselju Albany, ki je stalo skoraj 72 milijonov dolarjev. Dokumenti kažejo, da naj bi bile nepremičnine, ki jih je kupila enota FTX, uporabljene kot “prebivališče za ključno osebje” podjetja. Reuters ni mogel ugotoviti, kdo živi v stanovanjih.

Dokumenti za drugo hišo z dostopom do plaže v zalivu Old Fort Bay – zaprti skupnosti, ki je bila nekoč dom britanske kolonialne utrdbe, zgrajene v 17. stoletju za zaščito pred pirati – prikazujejo starše Bankman-Frieda, profesorja prava na univerzi Stanford Joseph Bankman in Barbaro Fried , kot podpisniki. Nepremičnina se po enem od dokumentov z dne 15. junija uporablja kot “počitniška hiša”.

Na vprašanje Reutersa, zakaj se je par odločil kupiti počitniško hišo na Bahamih in kako je bila plačana – z gotovino, s hipoteko ali s strani tretje osebe, kot je FTX –, je profesorjev tiskovni predstavnik dejal le, da sta Bankman in Fried poskuša vrniti nepremičnino FTX.

“Še pred stečajnim postopkom sta gospod Bankman in gospa Fried zahtevala, da vrneta listino podjetju in počakata na nadaljnja navodila,” je dejal tiskovni predstavnik, ki ni želel pojasnjevati.

Medtem ko je znano, da so FTX in njegovi zaposleni kupili nepremičnine na Bahamih, kjer je ustanovil svoj sedež septembra lani, nepremičninski zapisi, ki jih je Reuters videl, prvič kažejo obseg njihovega nakupa in predvideno uporabo nekaterih dejanskih posestvo.

FTX, ki je v začetku tega meseca razglasil stečaj po navalu kupcev, ki so izplačali denar, se ni odzval na prošnjo za komentar. Bankman-Fried se ni odzval na zahteve za komentar.

Bankman-Fried povedal za Reuters živel je v hiši s še devetimi kolegi. Povedal je, da je FTX svojim zaposlenim zagotovil brezplačne obroke in “uberjevo interno storitev” po vsem otoku.

Propad FTX, ene največjih borz kriptovalut na svetu, je povzročil, da se približno 1 milijon upnikov sooča z izgubami v skupni vrednosti milijard dolarjev. Reuters je poročal Bankman-Fried je na skrivaj uporabil 10 milijard dolarjev sredstev strank podpirati svoj trgovski posel in to vsaj milijarda dolarjev teh depozitov je izginila.

V vlogi na ameriškem stečajnem sodišču v okrožju Delaware v začetku tega meseca je John Ray, novi izvršni direktor FTX, dejal, da razume, da so bila sredstva podjetja FTX Group uporabljena za “nakup domov in drugih osebnih predmetov za zaposlene in svetovalce”.

Reuters ni mogel ugotoviti vira sredstev, ki so jih FTX in njegovi vodje uporabili za nakup teh nepremičnin.

NAKUP NEPREMIČNINE

Reuters je preiskal podatke o premoženju v pisarni glavnega tajnika Bahamov za FTX, Bankman-Frieda, njegove starše in nekatere ključne direktorje podjetja.

FTX Property Holdings Ltd, enota FTX, je v letih 2021 in 2022 kupila 15 nepremičnin v vrednosti skoraj 100 milijonov USD.

Njegov najdražji nakup je bil 30 milijonov dolarjev vreden penthouse v Albanyju, letovišču, kjer Tiger Woods prireja svoj letni turnir v golfu. Lastninske dokumente za penthouse z datumom 17. marec je podpisal Ryan Salame, predsednik FTX Property, in kažejo, da je namenjen kot “rezidenca za ključno osebje.”

Salame se na prošnjo za komentar ni odzval.

Drugi nakupi nepremičnin višjega cenovnega razreda vključujejo tri kondominije v One Cable Beach, rezidenci ob obali v New Providence. Zapisi kažejo, da kondominiji stanejo med 950.000 in 2 milijona dolarjev in so jih kupili Nishad Singh, nekdanji vodja inženiringa pri FTX, Gary Wang, soustanovitelj FTX, in Bankman-Fried za stanovanjsko uporabo.

Singh in Wang nista odgovorila na zahteve za komentar.

Dve nepremičnini družbe FTX Property sta bili označeni za komercialno uporabo – skupina domov v vrednosti 8,55 milijona dolarjev, ki je služila kot sedež družbe FTX, in 4,95 hektarjev velika parcela ob obali s pogledom na cianovo vodo, ki naj bi jo prav tako razvili v poslovni prostor za kripto izmenjavo.

Sedež FTX je zdaj prazen, pohištvo pa je naslonjeno na okna. Njegov napis je bil odstranjen. Prazna je tudi parcela, vredna 4,5 milijona dolarjev.

Stražar je dejal, da se zaposleni po odhodu v začetku tega meseca niso vrnili na sedež.

Poročanje Koh Gui Qing; uredila Paritosh Bansal in Claudia Parsons

Naši standardi: Načela zaupanja Thomson Reuters.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *