Ekipe svetovnega pokala med prepirom FIFA izpustijo trak »OneLove«.

Kapetani Anglija, Wales, Belgija, Danska, Nemčija in Nizozemska ne bodo nosili protidiskriminacijskega traku ‘OneLove’ na svojih uvodnih tekmah svetovnega pokala, potem ko so potrdili, da bodo njihovi kapetani prejeli rumene kartone, če bodo sodelovali pri pobudi.

Napoved je prišla tik pred začetkom njihove kampanje za svetovno prvenstvo. Nacionalne zveze so povedale, da so pripravljene plačati kazen za to, da bodo njihovi kapitani nosili trak ‘OneLove’, a ko je postalo jasno, da bodo njihovi kapitani kaznovani, so morali spremeniti svoje načrte.

Pretakanje ESPN+: LaLiga, Bundesliga, več (ZDA)

“FIFA je bila zelo jasna, da bo uvedla športne sankcije, če bodo naši kapetani nosili trakove na igrišču,” so zapisali narodi v skupni izjavi. »Kot nacionalna združenja naših igralcev ne moremo postaviti v položaj, v katerem bi se lahko soočili s športnimi sankcijami, vključno s kartoni, zato smo kapetane prosili, naj na tekmah svetovnega prvenstva v nogometu ne poskušajo nositi trakov za roke.

“Bili smo pripravljeni plačati kazni, ki bi sicer veljale za kršitve pravil o majicah, in močno smo se zavezali, da bomo nosili trak. Vendar pa naših igralcev ne moremo spraviti v situacijo, v kateri bi bili lahko kaznovani ali celo prisiljeni zapustiti igrišče igrati.

“Zelo smo razočarani nad odločitvijo FIFA, za katero menimo, da je brez primere – septembra smo pisali FIFA in jih obvestili o naši želji, da nosimo trakove ‘OneLove’, da bi aktivno podprli vključevanje v nogomet, in nismo dobili nobenega odgovora. Naši igralci in trenerji so razočarani — močno zagovarjajo vključevanje in bodo podporo izkazali na druge načine.”

FIFA je pred začetkom turnirja napovedala, da bo imela za vsak krog tekmovanja na voljo sedem različnih trakov, vsak z različnimi slogani družbenega sporočila. Toda kmalu po tem, ko je sedem držav objavilo, da v ponedeljek ne bodo nosile traku ‘OneLove’, je FIFA objavila, da bo dala trak “Brez diskriminacije” na voljo ves čas turnirja, medtem ko je bilo prej predvideno, da se bo nosil v četrtfinalu.

“Po razpravah lahko FIFA potrdi, da je bila njena kampanja ‘Brez diskriminacije’ premaknjena iz načrtovanega četrtfinala, da bi vsem 32 kapetanom omogočili, da nosijo trak med svetovnim prvenstvom v nogometu leta 2022 v Katarju,” so zapisali v izjavi. .

“To je v skladu s členom 13.8.1 pravilnika FIFA o opremi, ki pravi: ‘Za finalna tekmovanja FIFA mora kapetan vsake ekipe nositi kapetanski trak, ki ga zagotovi FIFA’.”

Prvi so to javno objavili Nizozemci Virgil van Dyke ne bi nosil traku. Izjava KNVB o odločitvi se glasi: “Danes, nekaj ur pred prvo tekmo, nas je FIFA (uradno) obvestila, da bo kapetan prejel rumeni karton, če bo nosil kapetanski trak ‘OneLove’. Globoko obžalujemo, da je ni bilo mogoče najti razumne rešitve.

“Stojimo za sporočilo ‘OneLove’ in ga bomo še naprej širili, vendar je naša prioriteta številka 1 na svetovnem prvenstvu zmaga. Nočete, da kapetan začne tekmo z rumenim kartonom. Zato smo kot Delovna skupina UEFA, KNVB in kot ekipa smo se morali odločiti, da opustimo naš načrt.”

KNVB je dodal: »Kot je bilo že napovedano, bi KNVB plačal morebitno kazen za nošenje kapetanskega traku ‘OneLove’, a da bi nas FIFA želela kaznovati na igrišču za to, še nismo videli. To je v nasprotju z duhom našega šport, ki povezuje milijone ljudi. Skupaj z drugimi vpletenimi državami bomo v prihodnjem obdobju kritično preučili naš odnos s FIFA.”

Tudi Francija, ki je bila tudi del pobude, ne bo nosila traku. Predsednik francoske nogometne zveze (FFF) Noel Le Graet je dejal, da bi imel “raje” igralce ni nosil mavričnih trakovmedtem ko kapitan Hugo Lloris je ponovil stališče ekipe na tiskovni konferenci v ponedeljek, potem ko je prej dejal, da obstaja “prevelik pritisk” o protestih igralcev v Katarju.

Devet držav, vključno z Nemčijo, Nizozemsko in Belgijo, se je septembra strinjalo, da bodo nosile trak kot simbol raznolikost, vključenost in protidiskriminacija zaradi pomislekov glede stanja človekovih pravic pri gostitelju svetovnega prvenstva v nogometu Katarju.

Tako FIFA kot UEFA ekipam običajno ne dovoljujeta dajanja političnih izjav, vendar je vodilni organ evropskega nogometa dovolil nošenje trakov na tekmah UEFA lige narodov.

FIFA ni jasno izrazila svojega stališča in je samo dan pred začetkom svetovnega prvenstva uvedla lastne trakove, ki jih bodo nosili vsi kapitani, s čimer spodbuja družbeno ozaveščenost. Devet držav, od katerih jih je le sedem prisotnih na svetovnem prvenstvu, je bilo pripravljenih sprejeti denarno kazen za gesto, vendar so bili predlogi, da bi lahko vsak kapetan prejel rumeni karton na začetku vsake tekme.

In na dan, ko so evropske države morale začeti svojo kampanjo za svetovni pokal, so sprejele enostransko odločitev, da ne bodo nosile traku zaradi strahu, da bi bili njihovi kapetani kaznovani.

Dan pred uvodno tekmo Anglije proti Irannjihov kapitan Harry Kane rekel je, da ga namerava nositi.

“Mislim, da smo kot ekipa, kot osebje in kot organizacija jasno povedali, da želimo nositi trak,” je v nedeljo dejal Kane. “Vem, da se FA trenutno pogovarja s FIFA in prepričan sem, da bomo sprejeli odločitev do jutrišnje tekme. Mislim, da smo jasno povedali, da želimo to rešiti.”

Nizozemski trener Louis van Gaal in kapetan Van Dijk sta bila na tiskovni konferenci dan pred uvodom vprašana, ali bosta nosila trak. Van Gaal, nizozemski trener, je odgovoril: “Ne bom več govoril o političnih vprašanjih, govoril bom o prihajajoči tekmi in o tem, da bom končal vse te težave.

“Potem ko sem migrante povabil na ogled treninga, sem prosil vse naše igralce, naj to končajo in se osredotočijo na tekmo s Senegalom.”

Druge države so potrdile, da nameravajo nositi trak, Wales in Nemčija sta to storila konec tedna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *