Ejiro Evero, Ben Johnson in DeMeco Ryans med mladimi trenerji NFL, ki si jih je vredno ogledati

Raiders DC Patrick Graham, 43: V tej sezoni Raidersom, ki pod vodstvom novega trenerja Josha McDanielsa dosegajo rezultat 2-7, ni šlo prav veliko. Ne gre pa pozabiti, da je Graham pred enim letom dobil drugi razgovor za mesto glavnega trenerja Vikingov, leto prej pa so ga poskušali intervjuvati Jetsi. Nekdanji obrambni igralec Yala, Graham je zdaj v 21. letu treniranja, od tega je zadnjih 14 preživel v ligi NFL (vključno z zmago na Super Bowlu XLIX s Patriots leta 2014). Je strasten, ima visoka pričakovanja in od igralcev zahteva odgovornost.

Ravens STC Chris Horton, 37: Horton, izbranec v sedmem krogu Washingtona, ki je tri sezone lige NFL igral kot varovalka, se je leta 2014 Ravenom pridružil kot trenerski pripravnik, naslednje leto je napredoval v pomočnika trenerja posebnih ekip in leta 2019 nasledil Jerryja Rosburga na njegovi trenutni vlogi. Horton je Prisotnost in samozavest Johna Harbaugha, nekdanjega koordinatorja posebnih skupin. Ravens so končali Številka 1 na lestvici posebnih ekip Ricka Gosselina v letu 2021pa ne samo zaradi svetovnega kickerja Justin Tucker. Harbaugh je Hortonu dal lastništvo nad operacijo in Horton je z njo sodeloval ter treniral igralce na obeh straneh žoge v večno eno najboljših enot lige NFL.

Lions OC Ben Johnson, 36: Tisti, ki so delali z Johnsonom, pravijo, da ima enega najbolj ostrih umov v ligi NFL. (Koliko fantov vstopi v nogometno ekipo kot podajalec, medtem ko si pridobi diplomo iz matematike in računalništva, kot je to uspelo Johnsonu v Severni Karolini?) Zato ni presenetljivo, da je napad Levov dobil sredi sezone 2021, ko sta Johnson in glavni trener Dan Campbell – ki je štiri leta preživel z Johnsonom v ekipi Dolphins – je prevzel vajeti. Johnson je v preteklosti treniral branilce, sprejemalce in tesne igralce ter ima dober občutek za celotno sliko. Je po letu dni pripravljen voditi svojo oddajo z nazivom povezovalca? Ni znano. Toda njegov sloves kaže, da bi ga prej kot slej pripeljal v sobo.

Giants OC Mike Kafka, 35: Giants so bili eno najboljših presenečenj lige NFL pod vodstvom novega trenerja (tj alum s tega seznama) Brian Daboll, deloma po zaslugi Kafkinega dela kot igralca v ekipi, ki ji primanjkuje konjskih moči pri sprejemanju. Kafka, izbran v četrtem krogu Eaglesov Andyja Reida leta 2010, ki je v šestih sezonah skakal po ligi NFL kot branilec, ima prirojene vodstvene lastnosti in si je prislužil močan sloves mentorja QB, potem ko se je leta 2017 v Kansas Cityju ponovno združil z Reidom kot trener za nadzor kakovosti. Prejšnjo sezono je bil Kafka trener QB/koordinator igre za podaje Chiefov, ki so imeli enega najboljših napadov s podajami v NFL; to sezono je glavni direktor ekipe Giants, ki se ponaša z vodilnim tekmovalcem lige Saquon Barkley. Kafka zna izvesti oba vidika napada na visoki ravni, zaradi česar bi moral biti zanimiv za ekipe, ki potrebujejo ne le glavnega trenerja, ampak tudi načrt za postavitev napada.

Jets OC Mike LaFleur, 35: Za mlajšega brata trenerja Packers Matta LaFleurja, ki se še vedno razvija kot igralec in vodja, je verjetno še malo kmalu. A če bodo Jetsi še naprej zmagovali z zelo mladim jedrom, ne bo šok, če bo Mike LaFleur dobil prošnjo za intervju ali dva. Je oseben in iz istega drevesa napadov Shanahan/McVay, ki je ustvarilo številne druge uspešne glavne trenerje. Leta 2021 so Jets igrali štiri različne QB v enem nizu petih iger, v katerem so bili številka 1 v ligi NFL po številu jardov na tekmo; to sezono imajo Jets od takrat 5-1 Zach Wilson se je vrnil po poškodbi, kljub vsem vrstam napadalnih linij in izgubi novinca, ki se je umaknil, RB Breece Hall. Ta prilagodljivost bo LaFleurju dobro služila, kadar koli se bo pojavila priložnost.

Buccaneers OC Byron Leftwich, 42: Leftwich je bil lani dolgo proučen kot kandidat za glavnega trenerja, intervjuval je z Jaguars in Bears ter dobil ponudbo od Saints. Desetletni tekač lige NFL je bil rezerva v Pittsburghu pod vodstvom takratnega ofenzivnega koordinatorja Brucea Ariansa, ki je leta 2017 najel Leftwicha kot trenerja Arizone QB in ga dve leti pozneje pripeljal v Tampo, da bi služil kot OC. Napad Bucsa v tej sezoni ni bil tako ploden, a ne pozabimo, kako nevaren je bil napad v prvih treh sezonah Leftwicha, med katerimi je Tampa dosegla zmago na Super Bowlu LV. Tom Brady prišel na krov.

Trener Patriots ILB Jerod Mayo, 36: Še vedno v svojem četrtem letu treniranja, je Mayo opravil razgovore za mesto glavnega trenerja pri Eaglesih (2021) in Broncosih (2022). Preden je začel trenirati, je Mayo igral osem sezon za Billa Belichicka v Novi Angliji, kjer je večino časa vodil obrambo in signaliziral, med drugim kot začetnik pri veteranih, kot so Mike Vrabel, Tedy Bruschi in Vince Wilfork. Zdaj deluje kot de facto koordinator obrambe Patriotsa, ki je dobro igrala tudi to sezono in se uvrstila med vodilne v ligi v vrečah in nosilih. Majin rodovnik in ličila sta zanimiva.

Cowboys OC Kellen Moore, 34: Šestletni rezervni QB v ligi NFL, ki je leta 2018 začel trenirati kot trener Dallasa QB, je Moore zelo cenjen zaradi svojega nogometnega IQ in ustvarjalnosti. Prejšnji januar je bil zaposlen, ko je opravljal razgovore z Jaguarji, Broncosi, Dolphins in Vikingi za njihova mesta glavnih trenerjev. (Eagles so Moora intervjuvali leto prej.) Tako kot mnogi res mladi trenerji se mora tudi Moore veliko naučiti v smislu splošne slike vodenja programa. Potreboval bi dober načrt za svoje osebje in se obkrožil z izkušenimi ljudmi. Toda orodja so tam.

49ers DC DeMeco Ryans, 38: Vikingi so bili tako navdušeni nad Ryansom po njegovem prvem intervjuju lanskega januarja, da so prosili, naj ga za trenutek pripeljejo. Ryans se je odzval tako, da je naredil nekaj, kar se skoraj nikoli ne zgodi: zavrnil je in ekipi povedal, da meni, da potrebuje več časa za razvoj. To govori o miselnosti in zrelosti Ryansa, dvakratnega profesionalnega kegljača v svojih 10 sezonah kot linijski branilec lige NFL, ki je zdaj že šesto leto pomočnika 49ers in drugič kot obrambni koordinator. Kljub množici poškodb se Ryansova enota pojavlja iz tedna v teden, igra hitro in fizično. In ponosen je na to, da vpliva na igralce na igrišču in izven njega. Njegove vodstvene lastnosti prevladajo nad relativno neizkušenostjo in to bi lahko bilo Ryansovo leto – če se odloči, da je pripravljen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *