Edward Snowden: Kaznovanje mešalnika Ethereum Tornado Cash je bilo ‘globoko neliberalno in globoko avtoritarno’

Tri mesece po tem, ko je vlada ZDA na črnem seznamu Orodje za mešanje Ethereuma Tornado Cash Edward Snowden je to označil za “trenutek dela ali smrti”, ki ga ljudje v kripto skupnosti “na splošno ne jemljejo dovolj resno.”

Snowden, ki je razkrinkal nezakonit program množičnega nadzora s strani NSA pred skoraj 10 leti in prav tako pobegnil iz ZDA pomagal lansirati kovanec za zasebnost Zcash Leta 2016 je razkril videoposnetek, ki je pricurljal v javnost v začetku tega leta. V zadnjih nekaj letih je bil glasen zagovornik kriptovalut, čeprav je dejal, da je Bitcoin še vedno ni dovolj zasebno.

Tornado Cash, predstavljen leta 2019, je protokol blockchain, ki uporabnikom pomaga združevati in “mix” kovanci da bi prikrili izvor in cilj svojih transakcij. Avgusta je OFAC (Urad za nadzor tujih sredstev, oddelek Ministrstva za finance ZDA), dodano spletno mesto Tornado Cash in dolg seznam naslovov denarnice Ethereum na seznamu posebej določenih državljanov, ki državljanom ZDA prepoveduje uporabo orodja. Ukrep je pomenil, da so morali centralizirani kripto projekti izbrati, ali bodo v skladu z OFAC s prepovedjo naslova denarnice, ki je komuniciral s Tornado Cash ali ni skladen.

27. oktobra je Snowden, ki je govoril na daljavo iz Rusije v sobi s 75 ljudmi v kampu Decrypt v dolini Napa, dejal, da je Tornado Cash “preprosto orodje, ki ne naredi ničesar brez človeške provokacije” in ga primerjal s fontano v javnem parku.

“Pritisnete gumb in zasebnost pride na dan,” je dejal. “Ničesar ne naredi, razen če ga pritisnete, vendar je zelo preprosta stvar. Namig, da je to slaba stvar, še manj stvar, ki si zasluži podelitev novih in večinoma neomejenih pooblastil vlade za sankcioniranje – da ne rečem ničesar brcanja v vrata in zaklepanja ubogega prasca, ki je bil dovolj spodoben, da je to naredil v parku, da bi mi lahko imeli od tega korist – to je nekaj, kar je globoko neliberalno in globoko avtoritarno,« je dejal Snowden.

Snowden je obtožil ameriško vlado, da cilja na Tornado Cash, in je dejal, da je del težave model omrežja Ethereum, ki javno prikazuje zgodovino transakcij vsake denarnice. “Dobiš to ogromno zgodovino, ki te spremlja povsod,” je dejal. “In ustvarite vse te raziskovalce verige in potem ljudje vidijo vsako pametno pogodbo, s katero ste sodelovali na Ethereumu; to je problematično.”

Seveda to ni edinstveno za Ethereum. “Bitcoin trpi zaradi iste stvari,” je dejal Snowden, “vendar vsaj – večinoma zato, ker ni toliko pogodbenih dejavnosti na Bitcoinu – vidijo samo pošiljanje naslova A na naslov B in tako naprej.” Nekdanji pogodbenik NSA in Cie je pojasnil, kako lahko sledilci verig blokov še vedno sledijo digitalni sledi: “Sledijo ji, načrtujejo, vidijo, kje se razcepi v verigi, nato pa poskušajo priti tja, kjer se vrne v normalno vozlišče, ali sledijo porabo,« je dejal.

“Z orodji, ki sem jih imel pri NSA, bi bilo, tako kot leta 2013, sledenje transakcijam Bitcoin zelo, zelo enostavno,” je dejal Snowden. “In zato, čeprav sem uporabljal Bitcoin za najem strežnikov, ki sem jih uporabljal za komunikacijo z novinarji, in anonimno posredoval ogromne arhivske datoteke po internetu, sem uporabljal Tor, uporabljal sem storitve mešanja.”

Po opravku s Tornado Cash, nekateri ponudniki denarnic poskušali izdelati lastna orodja, podobna mešalnikom. Snowden je dejal, da je to začetek, a ni dovolj. “Te stvari morate imeti v protokolu, to se mora zgoditi v verigi,” je dejal.

“Potrebujemo ljudi, ki bodo sposobni izvajati verižne transakcije, kadar koli, brez truda, brez njihove vednosti,” je dejal Snowden. “Enako kot se povežete z Gmailom prek spletnega brskalnika, uporablja HTTPS, bi morali imeti v protokol vgrajene ravni zaščite zasebnosti. In to preprečuje takšne neumnosti, v katere vidimo ameriško vlado s stvarmi OFAC in Tornado Cash.”

Bodite na tekočem s kripto novicami, prejemajte dnevne posodobitve v svoj nabiralnik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *