ECB bo začela veliko denarno reševanje, ko bodo banke odplačevale več milijard posojil

  • Videli so, da so banke odplačale okoli 500 milijard evrov posojil TLTRO
  • Ta poteza velja za prvi korak k rahljanju vezi
  • ECB, analitiki za spremljanje vpliva na obveznice, denarne trge

FRANKFURT, 18. novembra (Reuters) – Evropska centralna banka bo v petek začela največji dvig gotovine iz bančnega sistema evroobmočja v svoji zgodovini, saj bankam daje prvo priložnost, da odplačajo več sto milijard evrov posojil ECB.

Ta poteza je del ECB prizadevanja za boj proti rekordno visoki inflaciji v evrskem območju z zvišanjem stroškov kreditov in je njen prvi korak k čiščenju še večje likvidnosti naslednje leto z zmanjšanjem več bilijonov evrov vrednega portfelja obveznic.

Centralna banka evroobmočja bo ob 11.05 po GMT objavila, koliko nameravajo banke odplačati 2,1 bilijona evrov (2,17 bilijona dolarjev) večletnega posojila, ki so ga najele v okviru ciljno usmerjenih dolgoročnih operacij refinanciranja (TLTRO).

Čeprav je to zgodnje nadomestilo TLTRO prostovoljno, ECB je dal Banke spodbudo, da se znebijo teh posojil z umikom subvencije obrestne mere prejšnji mesec.

Analitiki banke naj bi v roku tega tedna – prvem od več – odplačale približno pol bilijona evrov posojil TLTRO, kar bi pomenilo največji padec presežne likvidnosti od začetka beleženja leta 2000.

Oblikovalci politik ECB bodo opazovali, kako trg prebavlja ta nenaden padec denarja, da bi ocenili, kako hitro lahko nadaljujejo z ukinitvijo 3,3 bilijona evrov vrednega programa nakupa premoženja ECB, o katerem bodo razpravljali na svojem zasedanju 15. decembra.

Največji učinek poplačila bo viden v obrobnih državah, kjer bi se velik del njihovih državnih obveznic vrnil na trg, potem ko bi jih zaklenili pri ECB kot zavarovanje za posojila TLTRO.

“Jasno je, da bi Italija, Španija, Portugalska in Grčija utrpele velika poplačila, medtem ko bi bil učinek manjši za Nemčijo in Francijo,” je dejal Louis Harreau, strateg pri Credit Agricole.

Vendar je opozoril, da je bilo za južnoevropske banke manj spodbude za odplačilo, ker so se pri svojem financiranju bolj zanašale na TLTRO kot njihove severne banke.

DENARNI TRGI

Drugo področje, na katerega se bo ECB osredotočila, bodo denarni trgi, kjer si banke medsebojno posojajo za kratka obdobja.

Te trge že leta ovira politika ECB, ker banke niso mogle najti visokokakovostnih obveznic, ki bi jih uporabile kot zavarovanje za izposojo, ali pa niso imele spodbude za to, ko so lahko preprosto uporabile TLTRO za subvencionirana posojila.

Antoine Bouvet, strateg pri ING, je dejal, da bi kakršno koli odplačilo TLTRO v višini več kot 500 milijard evrov zmanjšalo skrbi glede pomanjkanja zavarovanja, hkrati pa bi zvišalo obrestne mere Euribor, ki jih banke zaračunavajo druga drugi.

“Če odplačila TLTRO privedejo do nekaterih znakov stresa na denarnem trgu, se lahko ECB odloči za uvedbo novega mehanizma kot rezervnega mehanizma za nadomestitev TLTRO, vendar z veliko manj velikodušnimi pogoji,” je dodal. .

Toda Marco Brancolini, strateg pri Nomuri, je dejal, da ne vidi “velikega vpliva”, tudi če bi banke poplačale 600 milijard evrov.

Navedel je raziskavo ECB aprila lani, ki je pokazala, da je 56 % bank reklo, da so denar TLTRO uporabile za posojanje nefinančnemu zasebnemu sektorju, 44 % pa jih je reklo, da so nekaj tega denarja tudi deponirale pri ECB.

“Zadnje je tisti del, ki ga je treba odplačati, z omejenimi posledicami za realno gospodarstvo,” je dejal Brancolini.

“Samo omejena količina sredstev TLTRO je bila uporabljena za nakup obveznic: banke verjetno ne bodo sprostile teh pozicij, saj bi to kristaliziralo izgube tik pred koncem leta.”

Banke so morale do 16. novembra obvestiti ECB, da nameravajo odplačati posojila TLTRO, a odplačila bodo izvedena šele 23. novembra.

Naslednji rok odplačila je določen za 21. december, kar pomeni, da se bodo nekateri bančni blagajniki morda odločili počakati do takrat, preden bodo naredili korak, pravijo analitiki.

(1 dolar = 0,9687 evra)

Poroča Francesco Canepa; Montaža: Paul Simao

Naši standardi: Načela zaupanja Thomson Reuters.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *