Dubaj unovčuje svetovno prvenstvo leta 2022 v Katarju

Jahta, ki jo je mogoče najeti za ogled svetovnega prvenstva med plovbo okoli Dubaja, pristane v dubajskem pristanišču 1. novembra 2022 pred svetovnim prvenstvom v nogometu v Katarju 2022. Foto: Giuseppe CACACE / AFP) (fotografija GIUSEPPE CACACE / AFP prek Getty Images)

Joseph Cacace | afp | Getty Images

DUBAJ, Združeni arabski emirati – Katar ni edina država, ki je doživela velik turistični razcvet zaradi gostitve svetovnega prvenstva v nogometu leta 2022.

Sosednji Združeni arabski emirati bodo prav tako imeli koristi od povečanja, saj naj bi njihova bleščeča komercialna prestolnica Dubaj med nogometnim turnirjem obiskala okoli milijon dodatnih obiskovalcev, poroča Dubai Sports Council.

Paul Griffiths, izvršni direktor Dubai Airports, je Dubaj označil za “glavna vrata” na svetovno prvenstvo avgusta in napovedal, da ga bo obiskalo več turistov kot sam Katar.

In mesto se umika v vse smeri, izkorišča svoj sloves hipermodernega mesta, bolj liberalnega in pozidanega od Katarja, ter promovira ekstravagantne turistične atrakcije, po katerih je pridobilo sloves.

Dubaj je znan po vrhunskih in nenavadnih doživetjih – kot je pokrito smučišče v puščavi, najgloblji umetni bazen na svetu, najvišja stavba na svetu in največje panoramsko kolo. Dodana so posebna doživetja na temo svetovnega prvenstva, hkrati pa je izkoriščeno dejstvo, da Katar, majhna država s 3 milijoni ljudi, težko sprejme vse svoje pričakovane turiste, od katerih se bo veliko odločilo ostati v Dubaju za tekme. namesto tega.

Getty Images | Splošni pogled na območje West Bay pred svetovnim prvenstvom v nogometu 2022 v Katarju 18. novembra 2022 v Dohi v Katarju.

Getty Images | Francois Nel

To omogočajo “zračni prevozi na dan tekme”, ki jih upravljata Qatar Airlines in nizkocenovni prevoznik FlyDubai s sedežem v Dubaju, kar potnikom omogoča, da rezervirajo povratne lete isti dan iz Dubaja ali bližnjega Omana, da se udeležijo tekme v Katarju in nazaj v manj kot 24 ur.

“Samo eno uro vožnje od Katarja je Dubaj priljubljena destinacija za svetovne popotnike,” je za CNBC povedal Taufiq Rahim, raziskovalec na Mohammed bin Rashid School of Government. “Njegova turistična infrastruktura in enostavne zahteve za vstop so priročno izhodišče za navijače svetovnega prvenstva.”

Po besedah ​​Cushman & Wakefield Qatar naj bi Katar do začetka novembra zagotovil skupno 45.000 hotelskih sob, z namestitvijo za turnirje “podprto z ladjami za križarjenje, objekti za kampiranje, apartmaji in vilami”. Dubaj pa ima kot mesto več kot 140.000 hotelskih sob, poroča STR.

Po različnih emiratih ZAE je bilo postavljenih 43 navijaških območij za ogled tekem, pri čemer so nekatera največja – kot je Budweiserjeva uradna BudX Fan Zone v Dubajskem pristanišču – dovolj velika, da sprejmejo 10.000 navijačev na dan s prenosom tekem na velikem 3552 kvadratnih metrov velikih zaslonov. . Na otočju Palm v Dubaju je celo hotel z nogometno tematiko, kjer lahko bivajo najbolj predani navijači, medtem ko jih vozijo v Doho in nazaj na dnevne tekme.

Splošni pogled na središče Dubaja, Združeni arabski emirati, 8. decembra 2021.

Satish Kumar | Reuters

20.000 $ vredno nočno doživetje gledanja igre

Dohodek Dubaja ne bo izviral samo iz hotelov in restavracij. Obiskovalci Emiratov lahko najamejo superjahte, ki stanejo več deset tisoč dolarjev na noč, za ogled tekem med plovbo po Perzijskem zalivu.

Xclusive Yachts, največje zasebno podjetje za najem jaht v ZAE, ponuja svojo najbogatejšo izkušnjo na morju na 20.000 $ na noč na tripalubni superjahti skupaj z nadstreškom, barom na krovu, dnevnim prostorom, petimi kabinami in kuharjem z Michelinovo zvezdico, ki streže gurmanske jedi.

“Pričakujemo več kot 300% [rise] pri rezervacijah jaht novembra in decembra predvsem zaradi obiskovalcev svetovnega prvenstva in Katarcev, ki prav tako iščejo prostočasne dejavnosti v Dubaju,« je oktobra za Doha News povedal izvršni direktor Amit Patel.

Akbar al-Baker (3rd-L), katarski minister za turizem in izvršni direktor Qatar Airways, ima tiskovno konferenco o pripravah na svetovno prvenstvo v nogometu leta 2022 v Katarju, v glavnem mestu Doha 26. maja 2022, v spremstvu izvršnega direktorja Omana Air Abdulaziz al-Raisi, generalni direktor flydubai Ghaith al-Ghaith in generalni direktor Saudi Arabian Airlines (SAUDIA) kapitan Ibrahim Koshy.

Karim Jaafar | Afp | Getty Images

Raste tudi zračni promet – Letališča v Dubaju so sredi novembra objavila, da bo vsak dan med začetnim in končnim datumom turnirja od 20. novembra do 18. decembra na letališče Dubai World Central in iz njega poletelo neverjetnih 120 prevozov.

In v ponedeljek je izvršni direktor Flydubaija Ghaith Al Ghaith dejal, da so bili skoraj vsi leti letalske družbe v Doho na dan tekme zasedeni.

“To je vzorec, za katerega se zdi, da se bo nadaljeval v naslednjih nekaj dneh in tednih,” je dejal Al Ghaith.

Flydubai in Qatar Airways bosta skupaj izvajala prevoze na dan tekme med DWC in Doho. Z dodatnimi leti z glavnega dubajskega letališča Dubai International (DXB) lahko potniki ujamejo let vsakih 30 do 50 minut.

Povpraševanje po zasebnih letalih narašča

Ampak kot vse v Dubaju, obstaja luksuzna možnost, če imate denar za zapraviti: podjetja za najem zasebnih letal so doživela razcvet poslovanja, nekateri oboževalci so pripravljeni plačati vrtoglave vsote, da pridejo na igre.

“V prihodnjem mesecu zagotovo opažamo veliko povečanje prometa med Dubajem in Doho,” je za CNBC povedal Oleg Kafarov, direktor razvoja portfelja in komunikacij pri dubajskem čarterskem podjetju Jetex.

Jetex ponuja dva paketa: storitev celotnega zasebnega letala za 240.000 dirhamov ZAE (65.340 $) za do 10 potnikov ali posamezne sedeže za 29.000 dirhamov (7.895 $) za vsakega. Let med Dubajem in Doho traja približno eno uro.

Knight Frank napoveduje zvišanje cen nepremičnin v Dubaju za okoli 12 % v primerjavi s prejšnjim letom

Podjetje je svoj VIP terminal na letališču DWC celo opremilo kot cono za navijače svetovnega prvenstva, skupaj z igriščem za mali nogomet in drugimi tematskimi okraski.

Kljub visokim cenam je povpraševanje po zasebnih poletih bistveno večje kot lani v tem času, poročajo čarterski operaterji, čeprav se številke razlikujejo od družbe do družbe.

Ian Moore, glavni komercialni direktor zasebnega čarterskega podjetja VistaJet, pravi, da je več kot 70 njegovih letal v Katar že rezerviranih za tekme.

“Očitno nekateri ljudje čakajo, da vidijo, ali se bo njihova najljubša ekipa kvalificirala,” je Moore povedal za Gulf News.

“Močno spodbujamo naše stranke, da čim prej rezervirajo pri nas, tudi z zasebnim letalom, glede na omejitve in obseg letov, ki jih pričakuje Doha, morate biti dobro organizirani in dobro strukturirani.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *