Dramatičen zlom borze kriptovalut FTX je lekcija za vlagatelje, vendar ne bo vplivala na večino ljudi

V hitrem svetu kriptovalut je mogoče zaslužiti ali izgubiti ogromne vsote denarja, kot bi mignil. V začetku novembra 2022 je bila druga največja borza kriptovalut FTX ocenjena na več kot 30 milijard ameriških dolarjev. Do 14. novembra FTX je bil v stečajnem postopku skupaj z več kot 100 z njim povezanimi podjetji. D. Brian Blank in Brandy Hadley so profesorji, ki študirajo finance, investicije in fintech. Pojasnjujejo, kako in zakaj je prišlo do tega neverjetnega kolapsa, kakšen učinek bi lahko imel na tradicionalni finančni sektor in ali bi vas moralo skrbeti, da nimate nobene kriptovalute.

1. Kaj se je zgodilo?

U leta 2019Bankman-Fried je sam ustanovil FTX, podjetje, ki je vodilo eno največjih borz kriptovalut.

FTX je kraj, kjer številni kripto vlagatelji trgujejo in hranijo svojo kriptovaluto, podobno kot na newyorški borzi. Bankman-Fried je tudi ustanovitelj Alameda Researchhedge sklad, ki trguje in vlaga v kriptovalute in kripto podjetja.

Fotografija kodrolasega moškega.

Bankman-Fried je sam ustanovil FTX in investicijsko podjetje Alameda Research. Viri novic poročajo o nekaterih manj kot odgovornih finančnih poslih med obema podjetjema.
Tom Williams prek Getty Images

Znotraj tradicionalnega finančnega sektorja bi bili ti dve podjetji popolnoma ločeni podjetji ali pa bi imeli med seboj vsaj oddelke in požarne zidove. Toda v začetku novembra 2022 so novice poročale, da je a pomemben del Alamedinega premoženja bili so vrsta kriptovalute, ki jo je izdal sam FTX.

Nekaj ​​dni kasneje je odjeknila novica, da je FTX domnevno posojal sredstva strank Alamedi za tvegane posle brez soglasja stranke in tudi izdajanje lastne kriptovalute FTX za uporabo Alamede zavarovanje. Posledično so kazenski in regulativni preiskovalci začeli preiskovati potencial FTX kršitev zakonov o vrednostnih papirjih.

Ti dve novici sta v bistvu vodili do bančnega naleta na FTX.

Veliki vlagatelji v kripto, kot je FTX-ov konkurent Binance, pa tudi posamezniki so začeli odprodajo kriptovalute na borzi FTX. FTX je hitro izgubil zmožnost izpolnjevanja umikov strank in ustavil trgovanje. 14. novembra je tudi FTX zadelo očitno insajder kramp in izgubil 600 milijonov dolarjev v kriptovaluti.

Istega dne so FTX, Alameda Research in 130 drugih povezanih družb, ki jih je ustanovil Bankman-Fried, vložile zahtevo za stečaj. To dejanje lahko zapusti več kot milijon dobavitelji, zaposleni in vlagatelji, ki so kupili kriptovalute prek borze ali vložili v ta podjetja denarja ni mogoče dobiti nazaj.

Med skupinami in posamezniki, ki so imeli valuto na platformi FTX, je bilo veliko običajnih igralcev v kriptosvetu, vendar so sredstva znotraj FTX imela tudi številna bolj tradicionalna investicijska podjetja. Sequoia Capitalpodjetje tveganega kapitala, pa tudi Ontariska učiteljska pokojnina, naj bi imeli milijone dolarjev svojega naložbenega portfelja v lastniškem deležu v ​​FTX. Oba sta te naložbe s FTX že odpisala kot izgubljene.

Povečevalno steklo nad besedo kriptovaluta.

Čeprav je bil dosežen določen napredek pri urejanju kriptovalut, uveljavljanje še vedno ni.
Solidcolours/E+ preko Getty Images

2. Ali je pomanjkanje nadzora igralo vlogo?

Na tradicionalnih trgih, korporacije na splošno omejijo tveganje, ki so mu izpostavljeni z vzdrževanjem likvidnosti in plačilne sposobnosti. Likvidnost je sposobnost podjetja, da hitro proda sredstva, ne da bi pri tem izgubilo večji del vrednosti. Solventnost je ideja, da so sredstva podjetja vredna več kot tisto, kar podjetje dolguje dolžnikov in strank.

Vendar je kripto svet na splošno deloval veliko manj previdno kot tradicionalni finančni sektor in FTX ni izjema. O dve tretjini denarja, ki ga je FTX dolgoval ljudem, ki so imeli kriptovalute na njegovi borzi – približno 11,3 milijarde dolarjev od dolgovanih 16 milijard dolarjev – je bil podprt z nelikvidnimi kovanci, ki jih je ustvaril FTX. FTX je jemal denar svojih strank, ga dajal Alamedi za tvegane naložbe, nato pa ustvaril svojo lastno valuto, znano kot FTT, kot posrednik – kriptovaluto, ki je ni mogel prodati po dovolj visoki ceni, ko bi jo bilo potrebno.

Poleg tega je bilo skoraj 40 % Alamedinih sredstev v lastni kriptovaluti FTX – in ne pozabite, da je obe podjetji ustanovila ista oseba.

Vse je prišlo do vrhunca, ko so se vlagatelji odločili svoje kovance prodati na borzi. FTX ni imel dovolj tekočina sredstva za izpolnitev teh zahtev. To je posledično pripeljalo vrednost FTT z več kot 26 USD na kovanec v začetku novembra na manj kot 2 USD do 13. novembra. Do te točke je FTX svojim strankam dolgoval več denarja kot bilo je vredno.

Na reguliranih borzah gre za naložbo v sredstva strank nezakonito. Poleg tega revizorji potrjujejo računovodske izkaze, podjetja pa morajo razkriti količino denarja, ki ga imajo v rezervi in ​​je na voljo za financiranje dvigov strank. Tudi če gre kaj narobe, Korporacija za zaščito vlagateljev v vrednostne papirje – ali SIPC – ščiti vlagatelje pred izgubo svojih naložb zaradi propada borznega trga ali borznoposredniške družbe v finančnih težavah. Nobena od teh zaščitnih ograj ni vzpostavljena v kripto svetu.

3. Zakaj je to v kriptogramu velik posel?

Zaradi te okvare podjetje Binance zdaj razmišlja o ustanovitvi sklad za oživitev industrije – podobno kot pri zasebni različici zavarovanja SIPC – do izogibajte se prihodnost neuspehi kripto borze.

Čeprav je propad FTX in Alamede – ocenjen na več kot 30 milijard dolarjev in zdaj vreden pravzaprav nič – dramatičen, je večja posledica preprosto potencial izgubili zaupanje v kriptovalute. Banke so v tradicionalnih finančnih institucijah redke, vendar obstajajo pogosteje v kripto prostoru. Glede na to, da Bankman-Fried in FTX veljata za eni izmed največjih in najbolj zaupanja vrednih osebnosti v kriptovalutah, bo zaradi teh dogodkov morda več vlagateljev dvakrat premislilo o vlaganju denarja v kriptovalute.

4. Ali bi me moralo skrbeti, če nimam kriptovalut?

Čeprav so naložbe v kriptovalute hitro rasle, celoten kripto trg – ocenjen na več kot 3 trilijone dolarjev na vrhuncu – veliko manjši 120 bilijonov dolarjev tradicionalni delniški trg.

Medtem ko vlagatelji in regulatorji še vedno ocenjujejo posledice tega upada, bo vpliv na vsakogar, ki ni osebni lastnik kriptovalute, majhen. Res je, da so številni večji investicijski skladi, kot sta BlackRock in Ontario Teachers Pension, imeli naložbe v FTX, vendar se ocenjuje, da Ontario Teachers Pension je izgubil 95 milijonov dolarjev zaradi propada FTX le 0,05 % vseh naložb sklada.

Bistvo večine posameznikov je, da ne vlagajo neregulirano trgih brez razumevanja tveganj. V okoljih z visokim tveganjem, kot je npr kriptomožno je izgubiti vse – lekcija, ki se jo vlagatelji FTX naučijo na težji način.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *