Dodgers Pitcher Cody Bellinger

Dodgersi ne bodo ponudili pogodbe Cody Bellinger za zadnje leto upravičenosti do arbitraže, poroča Ken Rosenthal iz Athletica (Twitter povezava). Sodelavec MLBTR Matt Swartz je napovedal, da bo NL MVP 2019 plačal približno 18,1 milijona dolarjev. Bellinger bo prost agent, ko bo ekipa uradno objavila odločitev.

Na tej točki to ni presenetljiva poteza, vendar je nihče ne bi predvidel, ko je Bellinger pred tremi leti zbiral svojo trofejo MVP. Tisto sezono je dosegel 47 domačih tekem in objavil skupno linijo 0,305/0,406/0,629 v 661 nastopih. Zdelo se je, da se je levičar utrdil kot eden najpomembnejših igralcev v tem športu, saj je leta 2020 dosegel rekord kariere 0,278/0,368/0,559 v več kot 1800 nastopih na ploščkih. Pri 24 letih se je Bellinger zdel kot nov superzvezda.

Na žalost so se stvari v zadnjih nekaj sezonah obrnile na jug. Med skrajšano kampanjo 2020 se je malce spotaknil, saj je v 56 igrah objavil linijo .239/.333/.455. To je bila še vedno nadpovprečna produkcija, a pomemben korak nazaj glede na številke njegovih prvih nekaj sezon. Zdelo se je, da je glavni vzrok za to gnilo povprečje udarcev .245 in v pričakovanju vrnitve bi zagotovo lahko opozorili na nenavadne okoliščine tistega leta.

Stvari se niso odvijale tako, deloma zaradi nepremišljenega praznovanja tiste po sezoni. Bellinger si je izpahnil desno ramo, ko je proslavljal ključno zmago v sedmi igri NLCS 2020. Med igranjem po sezoni je bil sredi novembra operiran. Bellinger je bil dovolj zdrav, da je začel kampanjo 2021 na seznamu, vendar se je boril z vrsto nepovezanih težav z nogo in rebri. Medtem je njegova poševnica padla na pičlih .165/.240/.302 v 95 igrah.

LA ga je vrnil lansko zimo in se izognil arbitraži za 17 milijonov dolarjev plače. Vendar pa se njihova pričakovana povratna sezona ni zares uresničila. Bellingerjeve številke za leto 2022 so se v primerjavi z lanskim letom izboljšale, a niti blizu tistim iz prejšnjih sezon. V 550-krat na plošči je objavil oznako .210/.265/.389. To ga pripelje do natanko 900 nastopov v zadnjih dveh letih, v katerih je dosegel 0,193/0,256/0,355. Njegov odstotek udarcev je najnižji med 151 udarci z več kot 900 udarci na ploščo, medtem ko je njegovo povprečje udarcev najboljše od le Joey Gallo. V zamahu je šesti od spodaj.

Bellingerjeva metrika žoge z udarcem in izhodna moč sta naredila korak nazaj, kar bi lahko pomenilo, da po operaciji rame nikoli ni popolnoma povrnil eksplozivnosti svojega zamaha. Vendar pa je opazil tudi znatno povečanje števila črtanih izpadov, ki se je povečalo za 27,1 % časa po znižanju njegove stopnje izčrtanj pod 18 % v letih 2019–2020. Njegov odstotek hoje je padel na podpovprečnih 7,7 %, menedžer Dave Roberts pa ga je premaknil nižje v vrstnem redu udarcev.

Z dvema polnima sezonama izjemnih ofenzivnih bojev za njim, so se Dodgers odločili, da gredo naprej, namesto da bi dvakratnemu udeležencu All-Star plačali približno 18 milijonov dolarjev. To se je vedno zdelo več, kot bi bila pripravljena plačati celo franšiza, ki veliko zapravlja, in rečeno je, da tudi noben drug klub ni bil pripravljen ponuditi takšne plače. Dodgersi so zadnjih nekaj tednov verjetno porabili za merjenje trga za Bellingerja in to, da je bil izpuščen brez vračila, kaže, da za to ceno ni bilo veliko zanimanja.

Ne glede na to, ni dvoma, da bo zanimiv za ekipe kot povratna tarča po nižji ceni. Bellinger, po njegovi zaslugi, ni dovolil, da bi njegove ofenzivne borbe vplivale na njegovo delo na igrišču. Je elitni tekač, ki se je preselil na sredino igrišča za polni delovni čas, potem ko je prišel kot prvi igralec in kot zunanji igralec. Defensive Runs Saved ga je zadnji dve leti ocenil kot približno povprečnega srednjega zunanjega igralca, vendar sta ga Ultimate Zone Rating in Statcast ocenila nad par. Statcast je bil zelo optimističen in ga je ocenil s sedmimi teki nad povprečjem v nekaj manj kot 1900 menjavah dela v centru od začetka kampanje 2021.

Rahlo nadpovprečna obramba na sredini in plus baserunning dajeta Bellingerju dostojno bazo, tudi če ne zadeva dobro, čeprav je očitno nekoliko bolj nagnjen kot tradicionalni zunanji igralec, ki igra samo v rokavicah. Prizadeval si bo za popolno ponastavitev v napadu, toda v svoji kampanji pri 27 letih bi zagotovo lahko ponovno odkril nekaj svoje stare forme.

Za nerazpisane igralce ne veljajo opustitve, zato bo Bellinger prost agent. On in njegovi predstavniki pri korporaciji Boras bodo imeli priložnost oceniti zanimanje drugih ekip in imeli bodo koristi od pomanjkanja ponudbe v središču igrišča. Razen Aaron Judgenekdanji Met Brandon Nimmo je najboljši srednji zunanji igralec, ki je na voljo v prosti agenciji. Bellinger verjetno postane naslednja najboljša možnost v razredu, ki vključuje tudi Kevin Kiermaier, Adam Duvall in Jackie Bradley Jr.

Mets, Blue Jays, Marlins, Rangers, Rays, Rockies, Astros, Padres in Giants (ekipa, ki jo vodi nekdanji izvršni direktor LA Farhan Zaidi) bi se lahko za pomoč obrnili na zunanji center. Za Bellingerja špekulirajo, Dodgersi pa bi sami lahko ostali v stiku glede ponovne združitve po nižji ceni.

Los Angeles bi lahko zagotovil Mookie Betts, Chris Taylor oz Trayce Thompson povečano število centrov, vendar je logično, da bodo pomoč iskali tudi na trgu izven organizacije. Bob Nightengale iz USA Today poroča (na Twitterju) Kiermaierja gledajo kot del tega iskanja.

Če odštejemo Bellingerjevo arbitražno projekcijo, ostane LA približno 152 milijonov dolarjev predvidenih plačil za leto 2023. Vir seznama, v pričakovanju dodatnih arbitražnih razsodb. Ocenjuje se, da imajo približno 169 milijonov dolarjev davčnih obveznosti na luksuz, kar je daleč od osnovnega davčnega praga v višini 233 milijonov dolarjev za naslednje leto. To ne vključuje ocenjene plače 20 milijonov dolarjev Clayton Kershaw, ki naj bi se bližal ponovnemu podpisu pogodbe. Kljub temu bi morali Dodgersi imeti dovolj finančnega prostora za reševanje kratkih postankov, osrednjega polja, tretje baze in globine rotacije, ki se zdijo največji vprašaj ekipe v zgodnji sezoni izven sezone.

Slika z dovoljenjem USA Today Sports.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *