Direktor FIFA Gianni Infantino kritiziran zaradi govora o človekovih pravicah v Katarju pred svetovnim prvenstvomCNN

Predsednik FIFA Giannija Infantina skoraj enourni govor pred svetovnim prvenstvom v Katarju leta 2022 je bil opisan kot “surov” in “žaljiv” delavci migranti skupine za človekove pravice.

V eksplozivnem monologu na začetku tiskovne konference v Dohi je Infantino – vodja vodilnega sveta svetovnega nogometa – zahodne kritike katarskega stanja človekovih pravic obtožil hinavščine.

“Kar smo Evropejci počeli zadnjih 3000 let, bi se morali opravičiti za naslednjih 3000 let, preden začnemo dajati moralne lekcije,” je dejal. »Reforme in spremembe zahtevajo čas. To je v naših državah v Evropi trajalo več sto let. Vse zahteva čas, edini način za doseganje rezultatov je angažiranje … ne kričanje.«

Turnir, ki se bo začel v nedeljo, je prvo svetovno prvenstvo, ki bo potekalo na Bližnjem vzhodu, vendar je bilo zatopljeno v polemike, pri čemer se je veliko osredotočilo na človekove pravice zaradi smrti delavcev migrantov in razmer vzdržali v Katarju, za LGBTQ in pravice žensk.

Infantino je sicer priznal, da stvari niso popolne, vendar je dejal, da so bile nekatere kritike “globoko nepravične” in Zahod obtožil dvojnih meril.

Steve Cockburn, vodja oddelka za ekonomsko in socialno pravičnost pri Amnesty International, je dejal ua izjava: “Gianni Infantino z zavračanjem legitimnih kritik človekovih pravic zavrača ogromno ceno, ki so jo plačali delavci migranti, da bi omogočili njegov vodilni turnir – in odgovornost FIFA za to.

Dodal je, da “zahtev po enakosti, dostojanstvu in odškodnini ni mogoče obravnavati kot nekakšno kulturno vojno – to so univerzalne človekove pravice, ki se jih je FIFA zavezala spoštovati v svojem statutu.

»Če obstaja en majhen kanček upanja, je to, da je Infantino napovedal, da bo FIFA po svetovnem prvenstvu ustanovila zapuščinski sklad. Vendar pa to ne more biti zgolj okraševanje. Če hoče FIFA kaj rešiti s tega turnirja, mora objaviti, da bo vložila pomemben del od 6 milijard dolarjev, ki jih bo organizacija zaslužila s tem turnirjem, in zagotovila, da se bo ta sklad uporabil za neposredno nadomestilo delavcem in njihovim družinam.”

Nicholas McGeehan, direktor FairSquare, neprofitne organizacije za človekove pravice, je v izjavi dejal: “Infantinove pripombe so bile tako grobe kot nespretne in kažejo, da predsednik FIFA svoje besede dobiva neposredno od katarskih oblasti.

“Spining in vse to je bilo vedno v središču prizadevanj Katarja za odnose z javnostmi, da bi branil svoje napake v vrstah, zdaj pa imajo predsednika FIFA, ki opravlja njihovo delo namesto njih.”

In Mustafa Qadri, izvršni direktor mednarodne organizacije za človekove pravice Equidem, je prav tako dejal v izjavi: “Zgodovina tega trenutka ne bo sodila prijazno. Infantinov govor je bil žalitev za tisoče pridnih žensk in moških, ki so omogočili svetovno prvenstvo.

»Imel je popolno priložnost priznati, da je na tisoče žensk in moških iz najrevnejših držav prišlo k najbogatejšim samo zato, da bi se soočili s prevarami, izkoriščanjem in diskriminacijo.

»Vsak dan se delavci obrnejo na Equidem glede neplačanih plač, zlorab in strahu pred govorjenjem zaradi strahu pred maščevanjem delodajalcev. Tu obstaja rešitev: Infantino bi moral ustanoviti obsežen kompenzacijski sklad in zahtevati, da Katar vzpostavi neodvisen center za delavce migrante, tako da imajo delavci varen prostor za vložitev pritožb in podporo, ki jo potrebujejo.«

Guardian je lani poročal, da je v Katarju umrlo 6500 delavcev migrantov iz Južne Azije, odkar je država leta 2010 prejela svetovno prvenstvo v nogometu, večina jih je bila vključena v slabo plačana in nevarna dela, ki so jih pogosto opravljali v ekstremni vročini.

Poročilo ni povezalo vseh 6500 smrti z infrastrukturnimi projekti svetovnega prvenstva in ga CNN ni neodvisno preveril.

Hassan Al Thawadi – mož, odgovoren za vodenje katarskih priprav – je lani Becky Anderson iz CNN povedal, da je Guardianov podatek o 6500 “senzacionalen naslov”, ki je zavajajoč in da poročilo nima konteksta.

Vladni uradnik je za CNN povedal, da so na stadionih umrli trije smrtni primeri, povezani z delom, in 37 smrti, ki niso bile povezane z delom. Uradnik je v izjavi dejal, da so podatki Guardiana “netočni” in “zelo zavajajoči”.

Iz puščave je zraslo osem novih stadionov, zalivska država pa je razširila letališče, zgradila nove hotele, železnice in avtoceste. Vse bi zgradili delavci migranti, ki – po podatkih Amnesty International – predstavljajo 90 % delovne sile v skoraj trimilijonski populaciji.

Od leta 2010, ko je Katar dobil svetovno prvenstvo, se delavci migranti soočajo z zamudami ali neizplačanimi plačami, prisilnim delom, dolgimi urami v vročem vremenu, ustrahovanjem s strani delodajalcev in nezmožnostjo odpovedi službe zaradi sistema sponzorstev v državi, ugotavljajo organizacije. pravice .

Lise Klaveness, predsednica norveškega nogometa, je Amandi Davies iz CNN povedala, da je imela FIFA priložnost depolitizirati svetovno prvenstvo, Infantino pa je s sobotnimi komentarji “naredil nasprotno”.

Aprila je imel Klaveness oster govor, v katerem je odločitev, da se Katarju dovoli gostiti svetovnega prvenstva, označil za “nesprejemljivo” in zahteval, da FIFA naredi več za obrambo svojih načel človekovih pravic.

Povedala je, da je Infantinov monolog pred prvo tekmo pokazal pod kakšnim pritiskom je bil.

“Mislim, da je šel predaleč, ko je razumno kritiko skrčil na zahodna dvojna merila,” je dejala. »Polarizacija Zahoda proti Vzhodu je nekoliko nevarna. Mislim, da je zelo pomembno, da damo povratne informacije, da moramo združiti Zahod in Vzhod.”

Dodala je: “Gre za razumno kritiko, ne samega Katarja, ampak Fife in mednarodnih nogometnih organov.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *