Demokratski senatorji pozivajo regulatorje, naj spremljajo dejavnost trgovanja s kriptovalutami družbe SoFi

Govorec Sherrod Brown (D-OH) sprašuje ministrico za finance Janet Yellen in predsednika Federal Reserve Powella med zaslišanjem senatnega odbora za bančništvo, stanovanjske in urbanistične zadeve o zakonu CARES v poslovni stavbi senata Hart v Washingtonu, DC, 28. septembra 2021.

Kevin Dietsch | Poljak | Reuters

Štirje demokratski poslanci v senatnem odboru za bančništvo so zvezne regulatorje pozvali, naj to preučijo SoFi dejavnost trgovanja s kriptovalutami v pismu v ponedeljek, v katerem je opozoril, da njegove “dejavnosti digitalnih sredstev predstavljajo znatna tveganja tako za posamezne vlagatelje kot za varnost in stabilnost.”

Delnice družbe SoFi so v ponedeljek popoldne padle za več kot 6 %.

V dveh ločenih pismih, enega zveznim uradnikom in drugi za Izvršni direktor družbe SoFi Anthony NotoZakonodajalci so izrazili globoko zaskrbljenost zaradi pomanjkanja regulacije na trgih kriptovalut.

“V preteklem letu je več zlomov na trgu kriptovalut izbrisalo bilijone vrednosti, vključno z drugim velikim zlomom prejšnji teden,” je Noto dejal v pismu.

SoFi je edinstvena med institucijami, ki so bile izbrane za regulativni nadzor, saj deluje kot bančni holding in kripto borza prek hčerinske družbe.

SoFi se predstavlja kot podjetje za digitalne finančne storitve s 3,9 milijona članov od prvega četrtletja 2022. SoFi je začel kot podjetje za študentska posojila leta 2011. Od takrat je podjetje s sedežem v San Franciscu, s katerim trguje Nasdaq, naredilo svoj prvi napad na kriptovalute prek partnerstvo z Coinbase leta 2019. Toda zakonodajalci so se februarja 2022 strinjali s prevzemom družbe Golden Pacific Bancorp s strani družbe SoFi.

Ta prevzem je SoFi spremenil v bančni holding in ga po besedah ​​predstavnikov podvrgel “konsolidiranemu nadzoru Federal Reserve”. Prav ta novi regulativni nadzor je povzročil ugovore zakonodajalcev glede SoFijeve širitve ponudbe kriptovalut.

Bančni holdingi se morajo držati strogih predpisov glede vrst finančnih produktov, ki jih lahko ponujajo. Izboljšan nadzor nad financami in tveganjem pomeni, da kriptodejavnosti SoFi “predstavljajo znatno tveganje za posamezne vlagatelje ter varnost in stabilnost,” so dejali zakonodajalci.

Zakonodajalci – predsednik bančnega senata Sherrod Brown, D-Ohio, in kolegi člani odbora Jack Reed, D-R.I., Chris Van Hollen, D-Med., in Tina Smith, D-Minn. — kot dokaz navedite finančne smernice družbe SoFi. Izobraževalno gradivo za vlagatelje družbe SoFi opozarja, da kriptovaluta, ki je na voljo na kripto platformi SoFi, Dogecoin, nima “nobenega posebnega primera uporabe ali funkcij.” Literatura SoFi jo imenuje shema pump-and-dump.

Ponudba izdelkov, za katere podjetje ve, da so “pump and dumps”, se sooča z novo obveznostjo družbe SoFi glede “temeljnih načel zaščite vlagateljev ter varnosti in trdnosti”, so zapisali zakonodajalci.

V pismu Notu so demokrati dejali, da so “zaskrbljeni, da nadaljnje nezakonite dejavnosti družbe SoFi v zvezi z digitalnimi sredstvi kažejo na to, da svojih zakonskih obveznosti ne jemlje resno in se ne drži svojih obveznosti.” Pozvali so vodje sistema zveznih rezerv, zvezne korporacije za zavarovanje depozitov in urada nadzornika valute, naj “zagotovijo, da bo SoFi v skladu z vsemi predpisi o finančni zaščiti potrošnikov in bančnimi predpisi.”

“SoFi resno jemlje naše regulativne obveznosti in obveznosti glede skladnosti, vključno z našimi nebančnimi operacijami v prostoru digitalnih sredstev,” je v izjavi dejal tiskovni predstavnik SoFi. “Verjamemo, da smo bili v celoti skladni z zahtevami naše bančne licence in vsemi veljavnimi zakoni. Poleg tega vzdržujemo dosleden in konstruktiven dialog z vsakim od naših regulatorjev. Kriptovaluta ostaja neopredmetena sestavina našega poslovanja. Veselimo se delitve pravočasno posredovati zahtevane informacije senatorjem.” “

Pisma regulatorjem in družbi SoFi prihajajo, ko kripto trgi prestajajo najhujšo krizo doslej. Implozija borze kriptovalut FTX in sodelovanje ustanovitelja FTX Sama Bankman-Frieda z ameriškimi regulatorji je sprožilo ogorčenje kongresa in javnosti.

Zakonodajalci so od družbe SoFi zahtevali, naj do 8. decembra pojasni svoje sisteme upravljanja s tveganji, kreditne, finančne in skladne sisteme. Podjetje je že utrpelo nemir zaradi morebitnih načrtov za odplačilo stanj študentskih posojil, pri čemer so delnice padle za več kot 24 %, odkar je predsednik Biden objavil svoje namere.

Naročite se na CNBC na YouTubu.

GLEJTE: Eter pade za 4 % v tednu, Bahamski regulator potrjuje zaseg sredstev FTX: CNBC Crypto World

Ether je padel za 4 % v tednu, Bahamski regulator je potrdil zaseg sredstev FTX: CNBC Crypto World

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *