Delnice so se povečale, vendar se usmerjajo v tedenske izgube

Ameriške delnice so v petek poskočile, ko so se vlagatelji bližali koncu turbulentnega trgovalnega tedna, ki so ga zaznamovali mešani dobički maloprodaje in zbor jastrebov Fedspeak.

S&P 500 (^GSPC) zrasel za 0,4 %, medtem ko je industrijsko povprečje Dow Jones (^DJI) je dodal 180 točk ali 0,6 %. Tehnološko zahteven Nasdaq Composite (^IXIC) je zaostajal in nihal okoli ravne črte. Donosi zakladniških obveznic so še naprej rasli, pri čemer je referenčni donos 10-letnih obveznic presegel 3,8 %, na obrestno mero občutljivih donosov dveh let pa se je pomikal proti 4,5 %.

Sestanek uradnikov Feda v četrtek je zavrnil špekulacije, da je premor v monetarnem zaostrovanju neizbežen. Pripombe, podane v ločenih govornih nastopih po vsej državi, so delnice in obveznice povzročile zmedo po kratkem naraščajočem trendu, ki so ga spodbudili nižji podatki o inflaciji.

Inflacija je šele pred kratkim kazal znake zmernostis potrošnikom in podatki o cenah proizvajalca kljub oktobrskemu umiku še vedno trmasto visoka. Medtem pa ZDA najhitreje je rasla prodaja na drobno v osmih mesecih v istem obdobju, kar je oblikovalce politik spodbudilo k razpravljanju o tem, kaj je še treba storiti za zmanjšanje naraščajočih stroškov.

Predsednik Federal Reserve Bank of Minneapolis Neel Kashkari je v spletnem prenosu dogodka Minnesotske gospodarske zbornice dejal, da oblikovalci politik pričakujejo zvišanje svoje ključne obrestne mere za zvezna sredstva ostaja »odprto vprašanje.” Potem so sledili njegovi komentarji Predsednik FED St. Louisa James Bullard in predsednica Feda San Francisca Mary Daly je dejala, da centralna banka predvideva terminalno obrestno mero do 5,25 %.

Predsednik in izvršni direktor Federal Reserve Bank of St.  Louisa James Bullard govori v Klubu tujih dopisnikov o ameriškem gospodarstvu in monetarni politiki v Hong Kongu 22. maja 2019. (Fotografija Isaac LAWRENCE / AFP) (Fotografija bi se morala glasiti ISAAC LAWRENCE/AFP prek Getty Images)

Predsednik in izvršni direktor Federal Reserve Bank of St. Louis James Bullard. (ISAAC LAWRENCE/AFP prek Getty Images)

“Predsednik Feda Powell je na novembrskem zasedanju FOMC ponovno umeril denarno politiko s sprejetjem nove paradigme ‘hitrost v primerjavi z destinacijo’ – kar je signaliziralo namero, da se doseže višja obrestna mera za zvezna sredstva, in to počasneje,” je glavni ekonomist EY Parthenon Gregory Daco je rekel v zapisu. “Težava za Fed bo preprečiti pretirano in kontraproduktivno lajšanje finančnih pogojev ob inflaciji, ki je nižja od pričakovane.”

Skupina Goldman Sachs tudi v četrtek zvišal svojo napoved končne obrestne mere Federal Reserve na razpon od 5 % do 5,25 %, pri čemer je maja dosegel še dodatnih 25 bazičnih točk po povečanju v tej velikosti februarja in marca ter pol odstotne točke decembra.

“Inflacija bo verjetno še nekaj časa ostala neprijetno visoka, kar bi lahko povzročilo pritisk na FOMC, da naslednje leto naredi daljši niz majhnih povišanj,” so še povedali ekonomisti pod vodstvom Jana Hatziusa.

V senci ponovne treme Gap (GPS), Ross Stores (RAST), in Williams-Sonoma (WSM) je zaokrožil naporen teden zaslužka na drobno.

Delnice Gapa so v petek poskočile za 4 %, potem ko je podjetje objavil rezultate, ki so bili na vrhuncu Ocene Wall Streeta. Glavna finančna direktorica Katrina O’Connell pa je poudarila, da makroekonomsko okolje ostaja zahtevno, a da bo Gap ubral “preudaren pristop v luči negotovega potrošnika”.

Delnice Ross Stores so zrasle kar za 18 %, največ v dveh letih, potem ko trgovska veriga presegla napovedi dobička in dvignil svoje smernice za četrto četrtletje, pri čemer je navedel zagon prodaje in izboljšan izbor počitnic.

Medtem so delnice trgovca z opremo za dom Williams Sonoma potonile za skoraj 6 %. umaknil svoje smernice do leta 2024 skozi “makro negotovost”.

Aleksandra Semenova je novinarka Yahoo Finance. Sledite ji na Twitterju @alexandraandnyc

Kliknite tukaj za najnovejše borzne trende na platformi Yahoo Finance

Kliknite tukaj za najnovejše borzne novice in poglobljeno analizo, vključno z dogodki, ki spodbujajo delnice

Preberite najnovejše finančne in poslovne novice Yahoo Finance

Prenesite aplikacijo Yahoo Finance za Apple oz Android

Spremljajte Yahoo Finance na Twitter, Facebook, Instagram, Flipboard, LinkedInin YouTube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *