Delnice rastejo, potem ko je Fed minuta nakazala upočasnitev dvigovanja obrestnih mer

Delnice so se v sredo povišale zapisnik zadnjega političnega sestanka Federal Reserve signalizira a verjetno upočasnjuje s tempom dviga obrestnih mer centralne banke naslednji mesec.

Ob zaključku zvonjenja na Wall Streetu so bili vsi trije glavni indeksi v zelenem, pri čemer je S&P 500 zrasel za 0,6 %, Dow za 0,3 % in Nasdaq za 1 %.

Sreda je bila za ameriške vlagatelje zadnja tedenska trgovalna seja. Ameriške borze bodo za zahvalni dan zaprte, na črni petek pa so borze odprte le pol dneva.

Največji premik na trgih v sredo je prišel na energetskih trgih, kjer je cena surove nafte WTI padla za 4,3 odstotka na 77,47 dolarja za sod. Cene surove nafte so se na dan znižale na 77,10 dolarja in se približale najnižjim letom.

Trgi so se v sredo popoldne odzvali na jezika iz Fed kar nakazuje, da je “število udeležencev” reklo, “da bi bilo primerno upočasniti tempo povečanja ciljnega razpona za obrestno mero zveznih skladov.”

Prejšnji mesec je Fed na četrtem zaporednem zasedanju dvignil ciljni razpon svoje referenčne obrestne mere za 0,75 %. Trgi pričakujejo 0,50-odstotno povečanje v tem razponu na zasedanju Feda naslednji mesec.

Drugje na koledarju je bila sreda naporen dan za gospodarske podatke, z odčitki o trgu dela, stanovanjskem trgu in proizvodnem sektorju v sredo zgodaj.

Zadnji podatki o tedenskih zahtevkov za primer brezposelnosti pokazala 240.000 novih prijav v zavarovanje za primer brezposelnosti narejen prejšnji teden, največ od sredine avgusta. Ekonomisti so pričakovali, da bo začetnih zahtevkov za teden, ki se je končal 19. novembra, skupno 225.000.

V sredo zgodaj so poročali tudi o naročilih trajnega blaga za oktober, ki so pokazala, da so se naročila prejšnji mesec povečala za 1 % v primerjavi s pričakovanim 0,4-odstotnim povečanjem, po podatkih Bloomberga.

S&P Global’s uvodno branje o poslovnih aktivnostih v novembru pokazal a nenehno upočasnjevanje gospodarske proizvodnje, pri čemer je proizvodni PMI podjetja padel na 30-mesečno dno, medtem ko je dejavnost storitvenega sektorja dosegla trimesečno dno. Chris Williamson, glavni poslovni ekonomist S&P Global Market Intelligence, je v sredo dejal, da so poročila skladna z 1-odstotnim letni krčenjem gospodarstva.

Podatke o razpoloženju potrošnikov iz Univerza v Michiganu je pokazala potrošniki ostajajo razočarani nad svojimi obeti, saj je indeks od oktobra padel za 5 % na vrednost 56,8 z 59,9. “Skupaj z nenehnim vplivom inflacije na odnos potrošnikov vplivajo tudi naraščajoči stroški izposojanja, padanje vrednosti nepremičnin in slabitev pričakovanj trga dela,” je povedala Joanne Hsu, direktorica potrošniških raziskav.

Kar zadeva stanovanja, prodaja novih stanovanj oktobra nepričakovano povečala, se je povečalo za 7,5 % na letno stopnjo 632.000, kar je veliko hitreje od 570.000 letne stopnje, ki so jo pričakovali ekonomisti. Tudi hipotekarne obrestne mere ta teden nekoliko nižjeostaja pod nedavnimi najvišjimi vrednostmi.

Nedavni zagon delnice se nadaljuje

Po indeksu S&P 500 zaprto nad 4000 v torek prvič po dveh mesecih in je Dow končal na trimesečnem vrhu, so vlagatelji v sredo še naprej gradili na tem pozitivnem zagonu.

V zadnjem mesecu se je Dow povečal za skoraj 10 %, medtem ko je S&P 500 zrasel za več kot 6,5 %. Tehnološki težki Nasdaq še naprej zaostaja in se je v tem obdobju povečal za manj kot 3 %, saj višje stopnje in propad kripto trgov obremenjujejo širšo tehnološko industrijo.

Kljub temu so zaradi nedavnih tržnih akcij nekateri strategi proti koncu leta vse bolj optimistični, tudi kot pomembne ekipe v Morgan Stanley in Izdal Goldman Sachs bolj previdni obeti za borzo ta teden.

“Trg je kot navita vzmet,” Brian Belski, glavni naložbeni strateg BMO Capital Markets je dejal v Yahoo Finance Live v torek. “Mislim, da se bo trg še naprej … povzpel višje. Resnično mislim, da obstaja dobra možnost, da bomo precej nad 4000 [on the S&P 500] ob koncu leta.”

Belski ima ciljno ceno ob koncu leta 4.300 za S&P 500, kar pomeni, da bi lahko indeks pridobil približno 8% več do konca tega leta.

Na kripto trgih posledice propada FTX še naprej odmevajo po industriji, čeprav je cena bitcoina v sredo narasla za nekaj odstotnih točk in se trgovala blizu 16.500 $. V sredo pozno popoldne osramočeni ustanovitelj FTX in nekdanji izvršni direktor Sam Bankman-Fried rekel je se bo prihodnjo sredo pojavil na konferenci New York Times’ Dealbook, kar je njegov prvi javni nastop, odkar je podjetje v začetku tega meseca razglasilo stečaj.

V torek je Digital Currency Group, matična družba borze v težavah Genesis Global, postala zadnji večji kripto igralec, ki se je oglasil in pomiril vlagatelje, da prijava stečaja ni neizbežna.

U pismo zaposlenim v DCGIzvršni direktor Barry Silbert je dejal, da je bila odločitev o ustavitvi odkupov in novih dejavnosti pri Genesis prejšnji teden posledica “neusklajenosti likvidnosti in trajanja v knjigi posojil Genesis.”

Silbert je razkril, da so obstajala medpodjetniška posojila med DCG in Genesis, vendar je trdil, da so bila ta posojila dana “na enak način kot na stotine podjetij za kripto investicije.”

Na strani zaslužka so jutranji rezultati družbe Deere & Co. (OF) delnice dvignile za 5 % kmetijski velikan poroča o dobičku, ki je presegel pričakovanja.

Traktor John Deere je bil viden med traktorsko dirko Traktoryja, ki je bila organizirana v okviru tradicionalnega praznika žetve Dozhinki.  Gieraltovice, okrožje Wadowice, Poljska, 28. avgust 2022. Udeleženci so tekmovali v petih različnih razredih glede na moč motorja traktorja.  Prvič so na dirki nastopile ženske.  (Fotografija Beate Zawrzel/NurPhoto prek Getty Images)

Traktor John Deere je bil viden med traktorsko dirko Traktory, ki je bila organizirana v okviru tradicionalnega praznika žetve Dozhinki. Gieraltovice, okrožje Wadowice, Poljska, 28. avgust 2022. (Fotografija Beate Zawrzel/NurPhoto prek Getty Images)

Med drugimi prvimi akterji v sredo so bila imena, ki so poročala o rezultatih po zaprtju trga v torek, vključno s HP (HPQ), Nordstrom (JWN) in Autodesk (ADSC).

HP-jeve delnice so v sredo pridobile 1,8 %. potem ko je podjetje objavilo načrte zmanjšati svojo delovno silo za do 12 % ali 6000 delovnih mest do konca proračunskega leta 2025 kot odgovor na upočasnjevanje trga osebnih računalnikov.

Delnice Nordstroma so v sredo padle za 4 %. po prijavi upad prodaje v zadnjem četrtletju in napoved nižjega dobička za celotno leto.

Za družbo so delnice Autodeska izgubile več kot 5,5 % zmanjšati kvote za fakturiranje in denarni tok letos, pri čemer navaja “manjše povpraševanje po večletnih, vnaprejšnjih in večje povpraševanje po letnih pogodbah, kot smo pričakovali.”

Kliknite tukaj za najnovejše borzne novice in poglobljeno analizo, vključno z dogodki, ki spodbujajo delnice

Preberite najnovejše finančne in poslovne novice Yahoo Finance

Prenesite aplikacijo Yahoo Finance za Apple oz Android

Spremljajte Yahoo Finance na Twitter, Facebook, Instagram, Flipboard, LinkedInin YouTube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *