Delnice pred borzo: Uradniki Feda so ta teden razblinili upe vlagateljev


New York
CNN Business

Vlagatelji, ki iščejo namige o tem, kaj se bo Federal Reserve odločila na decembrskem političnem sestanku, so ta teden dobili veliko. Toda ti namigi o prihodnosti denarne politike kažejo na rezultat, s katerim ne bodo ravno zadovoljni.

Kaj se dogaja: Uradniki Federal Reserve so imeli ta teden vrsto govorov, v katerih so nakazali, da se bodo agresivni dvigi obrestnih mer za boj proti inflaciji nadaljevali, kar je zmanjšalo upanje vlagateljev o prihajajoči spremembi politike centralne banke. V četrtek je predsednik centralne banke Federal Reserve St. Louisa James Bullard je dejala, da mora centralna banka opraviti še veliko dela, preden bo obvladala inflacijo, zaradi česar je S&P 500 v zgodnjem trgovanju padel za več kot 1 %. Kasneje je zmanjšal svoje izgube.

Bullard, član Zveznega odbora za odprti trg (FOMC) z glasovalno pravico, je dejal, da dosedanji ukrepi Fed za boj proti inflaciji niso bili dovolj. “Za dosego dovolj restriktivne ravni bo treba referenčno obrestno mero še zvišati,” je dejal.

Komentarji prihajajo dan po tem, ko je predsednica Feda Kansas Cityja Esther George, članica FOMC z glasovalno pravico, dejala, da The Wall Street Journall da “gleda na trg dela, ki je tako tesen, da ne vem, kako še naprej zniževati to raven inflacije, ne da bi se dejansko upočasnila, in morda bomo imeli celo krčenje gospodarstva, da bi to dosegli.”

Predsednica Feda San Francisca Mary Daly je v sredo dodala, da “manjka” premor pri zviševanju obrestnih mer.

Igra številk: Uradniki Feda bi morali zvišati obrestne mere nekje med 5 % in 7 %, da bi zmanjšali inflacijo, je v četrtek dejal Bullard. Te številke so šokirale vlagatelje, saj bi potrebovali vrsto pomembnih in ekonomsko bolečih skokov, ki povečajo možnosti trdega pristanka.

Trenutna obrestna mera je med 3,75 % in 4 %, mediana udeležencev FOMC pa je septembra predvidela najvišjo obrestno mero 4,5–4,75 %. Če bodo te številke ostale nespremenjene, bi članice Feda zvišale obrestne mere le še za tri četrt odstotne točke.

Toda predsednik Feda Powell je na novembrskem srečanju dejal, da se bodo projekcije decembra verjetno zvišale in če ima Bullard prav, to pomeni, da lahko vlagatelji pričakujejo še eno do tri odstotne točke zvišanja obrestnih mer.

Sanje o gredi: oktober mehkejši od pričakovanega CPI in branje proizvajalčevih cen okrepil upanje vlagateljev, da bo Fed morda ublažiti njegovo agresivno zvišanje obrestnih mer in prejšnji teden poslal trge v najboljši dan od leta 2020.

Toda sporočila uradnikov Feda ta teden so Wall Street vrnila na zemljo.

To je zato, ker dvigi trga pomagajo razširiti gospodarstvo, je dejala Liz Ann Saunders, poslovodna direktorica in glavna investicijska strateginja pri Charles Schwab, kar je v nasprotju s tem, kar Fed poskuša narediti s svojo politiko zaostrovanja. Uradniki Fed-a morda poskušajo narediti nekaj “težkega” zaradi pretirano srhljivega govorjenja, da bi zrušili trge, je dejala.

Zaključek: Vlagatelji so zelo pozorni na Bullardove komentarje, ker je znano, da je bolj ohlapen kot drugi uradniki Feda, je v četrtkovem zapisu zapisal Peter Boockvar, glavni investicijski direktor pri Bleakley Financial Group. Toda njegove jastrebove napovedi so bile morda “pretirane”, zlasti ker naslednje leto ne bo član FOMC z glasovalno pravico.

Kljub temu analitiki Wall Streeta poslušajo. Goldman Sachs je v četrtek zvišal svojo najvišjo napoved obrestne mere zveznih skladov na 5–5,25 % s 4,75–5 %.

Prišlo je do številnih odmevnih odpuščanj je zatreskal Big Tech ta mesec.

Amazon je to potrdil so se začela odpuščanja v podjetju in bi nadaljevati v naslednjem letule nekaj dni po več prodajnih mestih registriran velikan elektronske trgovine je nameraval odpustiti okoli 10.000 zaposlenih. Facebookova mati Meta je pred kratkim napovedala ukinitev 11.000 delovnih mest največji v zgodovini podjetja. Twitter je tudi napovedal obsežno zmanjševanje delovnih mest, potem ko je Elon Musk kupil podjetje za 44 milijard dolarjev.

Vrsta glasnih napovedi o odpuščanjih zbudile bojazen, da trg dela slabi in da recesija bi lahko bila za vogalom.

Ti strahovi niso neupravičeni: Federal Reserve si dejavno prizadeva za upočasnitev gospodarske rasti in zaostritev finančnih pogojev, da bi ponovno uravnovesila razbeljeni trg dela. Nadaljnja odpuščanja v tehnologiji in drugih panogah so verjetno neizogibna, saj Fed še naprej zvišuje obrestne mere.

Toda ta val odpuščanj ni tako pomemben, kot morda mislijo Američani po naslovih. Tedenski zahtevki za primer brezposelnosti so se v četrtek dejansko zmanjšali za 4.000 na 222.000 kljub velikemu številu ukinitev delovnih mest v tehnološkem sektorju.

V četrtkovem zapisu so analitiki Goldman Sachsa orisali tri razloge, zakaj odpuščanja morda ne kažejo na grozečo recesijo v ZDA.

Prvič, tehnološka industrija predstavlja majhen delež celotne zaposlenosti v ZDA. Medtem ko podjetja informacijske tehnologije predstavljajo 26 % tržne kapitalizacije S&P 500, predstavljajo manj kot 0,3 % vseh zaposlenih.

Drugič, odprta delovna mesta v tehnološkem sektorju so še vedno precej nad ravnmi pred pandemijo, zato bi morali imeti odpuščeni tehnološki delavci dobre možnosti za iskanje novih služb.

Nazadnje, odpuščanja tehnoloških delavcev so se v preteklosti pogosto okrepila brez ustreznega povečanja skupnih odpuščanj in zgodovinsko gledano niso bila vodilni pokazatelj širšega poslabšanja razmer na trgu dela, so ugotovili Goldmanovi analitiki.

»Glavni problem na trgu dela je še vedno premočno, ne prešibko povpraševanje po delovni sili,« so sklenili.

Hipotekarne obrestne mere so prejšnji teden močno padle, potem ko je vrsta gospodarskih poročil nakazovala, da se bo inflacija morda končno umirila, poroča moja kolegica Anna Bahney

30-letna hipoteka s fiksno obrestno mero je v tednu, ki se je končal 17. novembra, v povprečju znašala 6,61 %, kar je manj od 7,08 % prejšnji teden, kar je največji tedenski padec po letu 1981, poroča Freddie Mac.

Vendar je to še vedno bistveno višje kot pred letom dni, ko je bila 30-letna fiksna obrestna mera 3,10 %.

“Čeprav je znižanje hipotekarnih obrestnih mer dobrodošla novica, je pred stanovanjskim trgom še dolga pot,” je dejal Sam Khater, glavni ekonomist pri Freddie Mac. “Inflacija ostaja povišana, Federal Reserve bo verjetno ohranila visoke obrestne mere in potrošniki bodo še naprej čutili vpliv.”

Privoščiti si dom ostaja izziv za številne kupce stanovanj. Hipotekarne obrestne mere naj bi ostale nestanovitne do konca leta. In cene ostajajo povišane na mnogih območjih, zlasti tam, kjer je zaloga razpoložljivih domov za prodajo zelo omejena.

Medtem pa inflacija in naraščajoče obrestne mere pomenijo, da se številni potencialni kupci soočajo tudi s tesnimi proračuni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *