Delnice padajo, saj naporen dan Fedspeaka zmanjšuje upanje na znižanje obrestnih mer

Ameriške delnice so v četrtek nadaljevale padajoči trend, ko se je zmanjšal optimizem glede umirjanja inflacije in spremembe politike Federal Reserve, medtem ko je Wall Street analiziral barvitost zaslužkov podjetij.

S&P 500 (^GSPC) je padel za 0,3 %, potem ko je dosegel najnižje vrednosti seje za več kot 1 %, medtem ko je industrijsko povprečje Dow Jones (^DJI) je bil približno enak, kar je zmanjšalo izgubo za več kot 300 točk. Na tehnologijo osredotočen Nasdaq Composite (^IXIC) zmanjšal za 0,4 %.

Komentarji predsednika Federal Reserve St. Louis, James Bullard, je začel dan zloma na Wall Streetu kot predlaga Fedova kampanja za zaostrovanje denarne politike doslej imela “omejene učinke” na opazovano inflacijo in da bi morala celo “jastrebova” politika zvišati obrestno mero zveznih skladov za vsaj eno odstotno točko od tukaj.

Njegov nasprotnik, Federal Reserve Bank of Minneapolis Neel Kashkari, je ponovil to mnenje v ločenih pripombah, pri čemer je nakazal, da vidi le malo dokazov o skritem ohlajanju povpraševanja in da Fed “še ni tam”, da bi zaustavil napredovanje dvigov obrestnih mer.

V središču pozornosti gospodarskih podatkov so se zahtevki za zavarovanje za primer brezposelnosti prejšnji teden znižali in se gibali blizu zgodovinsko najnižjih vrednosti kot poročajo številna tehnološka podjetja načrti za odpuščanje. Začetne prošnje za pomoč brezposelnim, najbolj pravočasna raziskava trga dela, so v tednu, ki se je končal 12. novembra, znašale 222.000, kar je 4.000 manj kot prejšnji teden, so v četrtek pokazali podatki ministrstva za delo.

Nedavno okrevanje delniških trgov je po tem v sredo izgubilo moč močni oktobrski podatki o prodaji na drobno izravnati upanje na upočasnitev politike centralne banke, ki ga je pred kratkim ponovno obudila a vrsto lažjih poročil o inflaciji. An zaslužek manjka v Targetu vplivalo tudi na razpoloženje na seji v sredo, pri čemer je družba navedla inflacijo in poslabšanje gospodarskega položaja pred ključno praznično nakupovalno sezono.

Drugim sektorjem je šlo v tem obdobju bolje.

Macy’s (M) delnice so po velikanu veleblagovnice zrasle za več kot 15 % presegel ocene in zvišal svoje smernice za celoletni zaslužek, ki ga poganja veliko povpraševanje na luksuznih področjih njegovega poslovanja. Kohl’s (KSS), je medtem presegel pričakovanja glede zaslužka, vendar je umaknil svoje celoletne obete zaradi “pomembnih” makroekonomskih preglavic in nepričakovane menjave izvršnega direktorja. Delnice so si opomogle od izgub v začetku dneva in dosegle 5 %.

Delnice podjetja Bath & Body Works (BBWI) poskočil za 25 %, potem ko je proizvajalec dišav za osebno nego in dom lpovečala obete dobička za celotno leto. Maloprodajni Walmart (WMT), Lowe’s (NIZKA), Home Depot (HD), vsi so ta teden presegli ocene analitikov.

Drugje, ko sezona zaslužkov doseže svoj zadnji del, Nvidia (NVDA) Glavni izvršni direktor Jensen Huang je dejal, da bo veliko povpraševanje po čipih podjetju pomagalo prebroditi morebitne gospodarske izzive – zagotovilo, da dovolj za pokritje izgube v svojem igralniškem poslu. Delnice so padle za 1,5 %.

Proizvajalec strojev Cisco Systems (CSCO) delnice poskočile za 5 % po družbi dal pozitivno napoved prihodkov in dejal, da zmanjšuje svojo delovno silo in pisarniške prostore.

Vodja manjšine v ameriškem senatu Mitch McConnell (R-KY) govori na tiskovni konferenci po volitvah vodstva republikancev v senatu, ki so vključevale njegovo ponovno izvolitev za vodjo manjšine na ameriškem Kapitolu v Washingtonu, ZDA, 16. novembra 2022. REUTERS/ Elizabeth Frantz

Vodja manjšine v ameriškem senatu Mitch McConnell (R-KY) govori na tiskovni konferenci po njegovi ponovni izvolitvi za vodjo manjšine na ameriškem Kapitolu v Washingtonu, ZDA, 16. novembra 2022. REUTERS/Elizabeth Frantz

Medtem so v Washingtonu napovedali republikance osvojiti večino v predstavniškem domu Sreda, kar je privedlo do razdeljenega nadzora nad ameriškim kongresom – pozitiven znak za vlagatelje, saj so se delnice v preteklosti v času političnih zastojev izkazale za boljše.

Kljub temu strategi pravijo, da inflacija in gospodarske razmere ostajajo v središču pozornosti trga. Glavna strateginja globalnega upravljanja premoženja Seema Shah je dejala, da bi moral biti rezultat “v veliki meri nepomemben za širše tržne perspektive”.

“Namesto tega bodo zgodovinsko povišana inflacija, Fedov odziv na inflacijo in posledično tveganje recesije, skupaj s ključnimi odločitvami strukturne politike, določili smer trga.”

Na tej fronti je predsednica Federal Reserve Bank of San Francisco Mary Daly v intervjuju za CNBC dejala, da znižanje stopnje trenutno ni možnost medtem ko kaže, da lahko zvezna obrestna mera doseže razpon od 4,75% do 5,25%.

Ampak Federal Reserve Guverner Christopher Waller je dejal V sredo so se zaradi nedavnih gospodarskih podatkov počutil bolj udobno zaradi možnosti povišanja za 50 bazičnih točk na decembrskem zasedanju centralne banke.

Goldman Sachs, medtem ko je napovedoval 0,50-odstotno zvišanje naslednji mesec, je svojim obetom dodal še eno zvišanje za četrt točke maja 2023, s čimer je zvišal svoja pričakovanja glede najvišje obrestne mere zveznih skladov na 5–5,25 %.

Aleksandra Semenova je novinarka Yahoo Finance. Sledite ji na Twitterju @alexandraandnyc

Kliknite tukaj za najnovejše borzne trende na platformi Yahoo Finance

Kliknite tukaj za najnovejše borzne novice in poglobljeno analizo, vključno z dogodki, ki spodbujajo delnice

Preberite najnovejše finančne in poslovne novice Yahoo Finance

Prenesite aplikacijo Yahoo Finance za Apple oz Android

Spremljajte Yahoo Finance na Twitter, Facebook, Instagram, Flipboard, LinkedInin YouTube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *