Delnice na Wall Streetu rastejo, medtem ko vlagatelji sprejemajo pogum od zapisnikov Feda

Tečaji delnic na Wall Streetu so se v sredo močno dvignili, potem ko je zapisnik zadnjega sestanka Federal Reserve nakazal, da bi ameriška centralna banka morda zmanjšala svoj pritisk za dvig obrestnih mer.

Indeks S&P 500 se je sredi popoldanskega trgovanja v New Yorku zvišal za 0,6 odstotka, medtem ko je Nasdaq Composite, ki je poln tehnoloških podjetij, občutljivih na spremembe pričakovanih obrestnih mer, pridobil 1 odstotek, potem ko je prejšnji dan zaključil za 1,4 odstotka višje.

Do teh potez je prišlo po tem, ko je zapisnik seje ameriške centralne banke v začetku novembra pokazal a »veliko večino« uradnikov podprl je skorajšnjo upočasnitev rasti obrestnih mer – čeprav so nekateri opozarjali, da bo treba denarno politiko naslednje leto zaostriti bolj, kot je bilo pričakovano.

Na trgih državnih obveznic je donos 10-letne ameriške zakladnice – ki velja za približek globalnih stroškov zadolževanja – padel za 0,05 odstotne točke na 3,71 odstotka. Dvoletna obrestna mera, občutljiva na politiko, je padla za 0,04 odstotne točke na 4,48 odstotka. Oba donosa, ki se gibljeta obratno glede na cene dolžniških instrumentov, sta bila pred objavo zapisnika na splošno enaka.

Dolar se je po objavi zapisnika še znižal, indeks, ki spremlja ameriško valuto glede na šest podobnih valut, pa je padel za 0,9 odstotka.

Delnice in obveznice so se letos znašle pod pritiskom, saj so Fed in njegovi mednarodni partnerji zavrteli denarno politiko, da bi zajezili hitro rast cen. Tudi po tem, ko je inflacija v ZDA za oktober nižja od pričakovane, trgi cenijo pričakovanja obrestnih mer v največjem svetovnem gospodarstvu, ki bodo junija dosegle vrh nad 5 odstotkov.

Drugje v sredo so cene nafte čez dan ostale nižje, pri čemer je mednarodna referenčna nafta brent padla za 4 odstotke na nekaj manj kot 85 dolarjev za sod.

Nov padec cen nafte je prišel po tem, ko je zaskrbljenost glede svetovnega povpraševanja poudarila razočaranje ameriških upraviteljev dobave. Globalni sestavljeni indeks PMI S&P za ZDA za november, ki upošteva storitveni in proizvodni sektor, je dosegel najnižjo vrednost v treh mesecih pri 46,3, kar nakazuje, da se tempo slabšanja poslovnih pogojev poslabšuje.

»Poslovne razmere v ZDA so se novembra poslabšale. . . z naraščanjem proizvodnje in povpraševanja, kar je skladno z krčenjem gospodarstva po letni stopnji 1 odstotka,« je dejal Chris Williamson, glavni poslovni ekonomist pri S&P Global Market Intelligence.

Poročila PMI v evrskem območju so prav tako pokazala na nadaljnje upočasnjevanje poslovne dejavnosti. “The [eurozone] podatki kažejo, da so se obeti nekoliko izboljšali in da so nekatera tveganja manj verjetna, vendar ostajajo v skladu s precejšnjo recesijo,« so zapisali pri Barclaysu v obvestilu strankam.

Črtni grafikon S&P Global Composite US PMI, ki prikazuje poslovno aktivnost v ZDA, se obrača

Poročila prihajajo, ko analitiki ostajajo zaskrbljeni zaradi Kitajske, ki trenutno uvaja velike blokadne ukrepe izbruh bitk od Covid-19.

Evropski delniški indeks Stoxx 600 se je zvišal za 0,6 odstotka. V Aziji se je hongkonški Hang Seng zvišal za 0,6 odstotka, medtem ko je kitajski CSI 300 dodal 0,1 odstotka. Na drugem mestu je južnokorejski Kospi pridobil 0,5 odstotka.

Willem Sels, globalni direktor za naložbe pri zasebni banki HSBC, je dejal, da je na splošno optimističen glede delnic, vendar se je pred kratkim “potopil” v delnice kitajskih trgovcev na drobno, gostinstva in letalskih prevoznikov v pričakovanju nadaljnje podpore prizadetemu nepremičninskemu sektorju v državi in ​​postopne sprostitve ničelne vrednosti Covid politika v drugem četrtletju 2023.

Če bi bili ukrepi izvedeni, bi zmanjšali možnosti za popolno nepremičninsko krizo in spodbudili gospodarsko rast, je dodal Sells. »Dodajte to z zelo privlačnimi vrednotenji in pomanjkanjem drugih vlagateljev ter [China] je dobra nagrada za tveganje.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *