Delavci, ki ohranjajo dvorce LA na trgu

V južni Kaliforniji je dvorec mikrogospodarstvo.

Vsaka luksuzna nepremičnina ima razvijalca, ki si jo je zamislil, arhitekta, ki jo je zgradil, agenta, ki jo je prodal, in kupca z globokim žepom, ki jo je moral imeti.

Vodenje lokala – pozdravljanje gostov, točenje pijače, loščenje tal, pomivanje oken, zalaganje omar, varovanje perimetra, kuhanje obrokov, pospravljanje otrok, nega trate, čiščenje ribnikov z algami – običajno zahteva osebje, podobno sodobni opatiji Downton Abbey. .

jaz Kadarkoli so te cenjene nepremičnine naprodaj, se v boj vključi na desetine delavcev – z nalogo, da dom spravijo v najboljše stanje in ga ohranjajo v brezhibnem stanju v upanju, da bo privabil kupca, ki bo pripravljen zapraviti bogastvo za nakup.

Vključujejo služkinje, vrtnarje, mojstre, bazenske tehnike, notranje oblikovalce, strokovnjake za apnenec in čistila za akvarije. Delajo v zakulisju in se potijo ​​skozi vroča poletja, da zagotovijo, da je vsaka špranja očiščena, vsak list obrezan in da ima vsak bazen popolno ravnovesje pH.

Na koncu dobi razvijalec dobiček, agent televizijsko oddajo, bogataš pa hišo. Toda ti delavci so kritični zobniki v redkem življenjskem slogu južne Kalifornije in njegov izjemen nepremičninski trg – naj se vse zgodi.

»Ponosna sem, da sem del projekta,« je povedala Deisy Flores, služkinja in lastnica podjetja Casa Fantastic Cleaning Services. »Arhitekt, izvajalec, scenarij in mi. Mi smo del tega.”

Portret Deisy Flores, lastnice čistilnih storitev Casa Fantastic

Deisy Flores, lastnica podjetja Casa Fantastic Cleaning Services, pravi: “Ponosna sem, da sem del projekta.”

(Francine Orr/Los Angeles Times)

Flores je podjetje s pomočjo svoje matere ustanovila leta 2013, posel pa se je razvil od čiščenja skromnih domov v West Covini do čiščenja mega-graščin na Westsideu. Zaposluje 15 profesionalnih čistilcev, raje kot sobarice, kar se zdi omejevalno, saj se podjetje ukvarja tudi s komercialnimi projekti. Medtem ko manjši projekti zahtevajo samo eno ali dve osebi, večji zahtevajo celotno ekipo.

Ob napornih dnevih, kot je ta, Flores nadzira vse kot podajalec, ki vodi dobro namazan napad. Komunicira z lastnikom stanovanja in pošilja ekipe po hiši ter jim dodeli poljubno število lestev, gob in veder za pomoč pri dokončanju naloge. Določene brisače se uporabljajo za občutljive površine, kot so marmorni ali stekleni lestenci. Sesalniki za nahrbtnike pogosto naredijo kamejo, saj lahko sesalniki na kolesih opraskajo tla.

Njena ekipa se loti vsakega dela, od majhnih domov, ki traja nekaj ur, do gradovi na pobočju, ki trajajo dneve. Tam pogosto niso edini.

»Vedno delamo okrog ljudi: izvajalcev, loščilcev tal, seliteljev pohištva, seliteljev, ljudi, ki nameščajo aparate. Prometa je veliko,« je dejala.

To je težko delo – tako zelo, da Flores svoji ekipi ne pusti delati več kot osem ur naenkrat. Toda na vrhu trga so pogodbe za čiščenje donosne.

Njena ekipa trenutno čisti 20.000 kvadratnih metrov veliko vilo v Bel-Airu, ki je bila na trgu pred dvema mesecema. Agent ima načrtovane prikaze vsak teden in konec tedna, tako da Floresova ekipa čisti prostor trikrat na teden, odkar je bil prvič na seznamu za prodajo.

Trenutni zavihek znaša 17.000 $ in se poveča z vsakim obiskom.

Erika Mijangos čisti ogledalo v trgovskem podjetju

Erika Mijangos čisti ogledalo v trgovskem podjetju.

(Francine Orr/Los Angeles Times)

Za lastnika, ti računi se lahko hitro povečajo, zlasti če je nepremičnina na trgu več mesecev ali celo let. Južna Kalifornija je eden redkih trgov v državi, ki redno vidi kotacije v vrednosti 100 milijonov dolarjev ali več, in z nepremičninami tega kalibra je na svetu morda le nekaj deset potencialnih kupcev s sredstvi. Če eden od teh kupcev ne pride skozi, bi lahko lastniki porabili milijone samo za to, da bi ohranili prostor v stanju, primernem za prodajo.

Aprila nekdanji vodja Disneyja Michael Eisner je svoje posestvo v Malibuju ponudil za 225 milijonov dolarjev a kupca še ni našel. The Manor, slavni dvorec Holmby Hills s 123 sobami, ki je v lasti Aarona in Candy Spelling in s sobami, namenjenimi zavijanju daril in rezanju rož, prišel na trg februarja za 165 milijonov dolarjev. Ni uporabnikov. V Beverly Crestu je od januarja 2021 na seznamu 100 milijonov dolarjev vreden dvorec. Črički.

Za predstavitev tako luksuznih nepremičnin bodo nekateri prodajalci najeli marketinške ekipe, ki bodo organizirale divje hišne zabave z drugimi agenti in potencialnimi kupci na seznamu gostov. Ti dogodki zahtevajo, da se med osebje dodajo gostinci, kuharji, zabavljači in vplivneži – in tako kot večina delovnih mest v storitveni dejavnosti se delo včasih razvije dlje od prvotnega opisa.

Na enem takih dogodkov za luksuzni apartmajski kompleks v Pasadeni je sodelovalo ducat mladih ženske v zlatih oblekah, ki strežejo šampanjec. Proti koncu noči so gostitelji vse pripeljali ven in jim razdelili majhne ovojnice, napolnjene z metulji. Ko so jih odprli, naj bi leteli nad vodnjakom ter pokazali lepoto posesti in potencial za novo življenje tam.

“Izpust metulja” je včasih vključen v poroke in pogrebe, kar pomeni upanje za prihodnost ali preživetje življenja. Samo tokrat je večina metuljev poginila v ovojnici, ko so jo gostje odprli – in nekaj preživelih je na koncu z nosom poskočilo v vodnjak.

Naslednje pol ure so bile ženske v zlatih oblekah zadolžene, da odprejo preostale ovojnice v iskanju preživelih, ostale pa ročno pokopljejo v plitve, improvizirane grobove na vrtu pred stavbo. V tako razkošnem kompleksu, kot je ta, so bila tla čudovito nagnjena, dovolj mehka tudi za najfinejše prste. Južnokalifornijske trde opeke brez gline.

Pri megavili je vse večje: ne le cena, ampak tudi cena njene prodaje.

Kevin Stein je okrožni nadzornik pri LA Elite Window Cleaning, ki vsako leto očisti okna približno 1000 domov. Stein in njegova ekipa pogosto delajo za luksuzne stranke – predvsem agente za The One, velikan s 105.000 sq.ft ki je v začetku tega leta zamenjal za 141 milijonov dolarjev. Medtem ko lahko delo v majhnih stanovanjih stane le 250 dolarjev, lahko čiščenje steklenih dvorcev, kot je The One, stane približno 10.000 dolarjev.

Ko je bil na trgu, je nekoč zahteval ekipo sobaric, varnostnikov in čistilcev bazenov.

The One, mega-grad v Bel-Airu, je zahteval ekipo sobaric, varnostnikov in čistilcev bazenov, ko je bil na trgu.

(Marc Angeles)

“Zdaj sem otopel, a videti razkošje in noro bogastvo, s katerima smo obkroženi v tem mestu, je noro,” je dejal Stein. “Vedno je šokantno vzdrževanje in osebje, ki je potrebno za čiščenje teh krajev.”

Oborožen z otiralnikom in krpo ali palico na vodni pogon – 60 čevljev dolgo napravo, ki uporablja deionizirano vodo za čiščenje stekla brez madežev – Stein ohranja lastnosti peneče. To je manj pogosta storitev kot služkinje, vendar je rekel, da bo običajno oskrboval dom dvakrat letno (razen tistih v obalne skupnosti, kot sta Malibu in Laguna Beach, kjer lastniki zaradi oceanskega zraka iščejo njegove storitve vsak drugi teden).

“Delam na hišah, ki so nenehno na trgu,” je dejal. “Nepremičninski posredniki želijo vedno čista okna potencialnih kupcev in želijo, da so čista, ko fotografirajo hišo.”

Tako kot Flores je tudi on eden izmed desetin delavcev vsak dan v hiši.

“Grete na posestva, ki imajo 30-40 krajinarjev, ki urejajo vrtove, ki izgledajo kot Buckinghamska palača,” je dejal in dodal, da imajo največja posestva svoj red. Lastnik stanovanja, nato pomočnik lastnika stanovanja, nato upravitelj nepremičnine, nato pomočnik upravitelja nepremičnine – da ne omenjam notranjih hierarhij med sobaricami, krajinarji in drugim servisnim osebjem.

“Nekateri od teh krajev imajo veliko hotelskega osebja,” je dejal.

LA Elite Window Cleaner opere zunanjost hiše Bel-Air.

LA Elite Window Cleaner opere zunanjost hiše Bel-Air.

(LA Elite Window Cleaner)

In ravno takrat, ko je hiša na trgu. Ko je zasedeno, dvorane napolnijo drugi – ali dodatni – delavci: varuške, kuharji in strežaji. Nekdo, ki bo servisiral kegljišče. Nekdo, ki bo slaščičarno napolnil s sladkarijami.

Nekateri kompleksi zahtevajo toliko teles, da imajo »stanovanja za osebje« ali penzione, polne sob, kjer lahko ostanejo delavci s polnim delovnim časom. Pod bliščem in glamurjem The One je cela raven spalnic za osebje – z bistveno nižjo stopnjo razkošja kot preostali del nepremičnine.

Steve Sheftel ves čas dela v takšnih hišah. Kot ustanovitelj podjetja Beverly West Pool Co. on in njegova dva zaposlena servisirajo 170 bazenov na teden in se ukvarjajo z vsem, od popravil do nadgradenj do splošnega vzdrževanja.

Ukvarja se z vsemi vrstami bazenov: ledvičastimi instalacijami za bungalovi in ​​ekstravagantnimi oazami z jamami in fontanami v hribih. Ni treba posebej poudarjati, da je potrebno malo več dela.

»Z bazeni na pobočju lahko podvojite ali potrojite svoje stroške zaradi vseh temeljev in nosilcev. Potrebno je veliko več inženiringa,« je dejal Sheftel, ki bazene servisira že 45 let.

Ni velik oboževalec neskončnih bazenov, pri dodajanju katerih danes večina razvijalcev vztraja. Kaskadno pristajanje vode čez rob ustvarja čudovit pogled, a za fasado je zapleten sistem lovilcev, regulatorjev nivoja vode, filtrov in črpalk. V teoriji so privlačni in trenutno v modi, a če niso pravilno izdelani, bodo nenehna popravila lastnike stala bogastvo.

Vzemimo prej omenjeno, ki vzame koncept stanovanjskega bazena in mu omogoči, da se spremeni v nekaj podobnega načrtovani skupnosti: nepremičnina jih ima pet, vključno z zadnjim bazenom, notranjim bazenom in plavajočim bazenom zunaj drugega nadstropja. spalnice in jarku podoben bazen pred nočnim klubom skupaj s saloni in kamini.

Od daleč so videti brezhibne, a ob natančnejšem ogledu se vidi, da nekaterim že pokajo temelji. Medtem ko je bila nepremičnina še na trgu, so po besedah ​​Teda Lanesa, ki je lani služil kot stečajni upravitelj nepremičnine, vsak teden prihajali na servis trije ali štirje možakarji.

Osebje bazena je bilo ena izmed mnogih ekip. Čeprav je bila hiša prazna, je servisno osebje vključevalo domačega mojstra, dva varnostnika, ki sta 24 ur na dan nadzorovala posest, in tri ali štiri služkinje, ki so čistile enkrat na teden.

Za te storitve je bil mesečni račun približno 40.000 USD.

Jason Oppenheim, zvezda Netflixove serije “Selling Sunset”, je trenutno na seznamu vila 20.000 kvadratnih metrov v Hollywood Hillsu za 40 milijonov dolarjev. Razčlenil je mesečne stroške, da bi bil kraj videti nedotaknjen.

Ta trinadstropni dvorec plača 40.000 dolarjev na mesec, da ostane nedotaknjen

Ta trinadstropni dvorec, ki ga je navedel Jason Oppenheim, plača mesečni račun v višini 40.000 $, da ostane nedotaknjen, dokler je na trgu.

(Skupina Oppenheim)

Upravitelj nepremičnine s polnim delovnim časom: 8000 USD na mesec.

Splošno vzdrževanje: 10.000 USD na mesec.

Uprizoritev: 5000 $ na mesec.

Umetnina: 2.500 $ na mesec.

Čistilci: 3.500 $ na mesec.

Pool Guys za 175 čevljev dolg bazen, ki gleda na mesto in se spušča v atrijski vrt: 1500 dolarjev na mesec.

Vrtnarji (ne samo za urejanje okolice, ampak tudi za “živ zid” zelenja ob dovozu): 2.500 $ na mesec.

Strokovnjaki za obdelavo lesa in čiščenje 20.000 kvadratnih metrov apnenca, ki ga najdemo po celotnem posestvu: 7000 $ na mesec.

Skupni stroški: 40.000 $. In to ne vključuje hipoteke, davkov na nepremičnine, zavarovanja in javnih storitev za hišo, v kateri prodajalec sploh ne živi, ​​zaradi česar mesečni stroški znašajo več kot 100.000 dolarjev.

»Nekateri prodajalci poskušajo prihraniti denar, ko se pripravljajo na prodajo svojega doma. Ne dobijo kuriranih umetnin, ne naredijo nobenih nadgradenj in pustijo svoje pohištvo, namesto da bi plačali oder,« je dejal. “Morda bodo vnaprej prihranili 50.000 $, potem pa bodo izgubili 250.000 $ na prodajni ceni.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *