Črni petek lahko vlagateljem ponudi namige o tem, koliko plina imajo potrošniki v rezervoarju: Tukaj je, na kaj morate biti pozorni

Črni petek prihaja v zanimivem času za ameriške potrošnike. Zdi se, da so kupci letos vztrajali kljub vsesplošnemu napadu na njihove žepnice in neto premoženje – od padca cen delnic in v zadnjem času vrednotenja nepremičnin do skokovite inflacije, ki je zmanjšala njihovo kupno moč.

Toda po množici večjih trgovcev na drobno v ZDA, vključno z Walmartom Inc.
WMT,
+1,51 %

in Target Corp.
TGT,
+0,54 %

svoje delničarje opozorili na slabitev moči ameriškega potrošnika in je večina velikih investicijskih bank opozorila na prihajajočo recesijo leta 2023, se vlagatelji upravičeno sprašujejo: koliko moči je še ostalo v ameriškem potrošniku?

To je vprašanje, ki si ga bodo zastavljali naslednji konec tedna in verjetno do konca januarja, zdaj ko se je praznična nakupovalna sezona spremenila v štirimesečno obremenitev, ki jo zaznamujejo vse bolj radodarni popusti, saj se trgovci na drobno potegujejo za vse manj dolarjev kupcev, je za MarketWatch povedalo več ekonomistov. .

Nekatere razpoke na potrošniški fasadi se že začenjajo pojavljati. The oktobra maloprodajna številka ta teden objavilo ameriško ministrstvo za trgovino, se je prodaja blaga in storitev oktobra povečala za 1,3 %. Vendar so bile nekatere podrobnosti poročila veliko manj optimistične: prodaja v veleblagovnicah, pa tudi prodaja športne opreme, oblačil in zabavne elektronike, je bila izrazito šibka, zlasti če upoštevamo inflacijo.

glej: Ameriški vozniki bodo za zahvalni dan verjetno plačali rekordno najvišje cene goriva

In medtem ko plače letos rastejo, le stežka dohajajo rast cen, kot Oktobrsko poročilo o delovnih mestih, ki ga je v začetku tega meseca izdalo ameriško ministrstvo za delo, je pokazala. Plače so rasle oktobra le 0,4 %, znižanje stopnje rasti v zadnjih 12 mesecih na 4,7 %.

Poleg tega se je potrošniški dolg Američanov v tretjem četrtletju 2022 dvignil na nov rekord 16,5 bilijona dolarjev, glede na podatke, ki jih štirikrat letno objavi New York Fed. Medtem je stopnja osebnega varčevanja, ki jo mesečno objavlja Urad za ekonomske analize, septembra padla na 3,1 %. Od leta 2008 so bili odčitki pod 4 % izjemno redki.

Povprečno neto premoženje Američanov je še vedno več kot 20 odstotkov višje kot pred pandemijo.

Po mnenju Deca Mullarkeyja, generalnega direktorja naložbene strategije in razporeditve sredstev pri SLC, je “potrošnik v precej dobri formi,” je dejal.

A zdi se, da se to hitro spreminja.

In ko se bližajo prazniki, nekateri ekonomisti začenjajo opažati več znakov, da potrošnja morda ne bo mogla še naprej rasti s tako enakomerno hitrostjo, je dejal Van Hesser, višji generalni direktor in glavni strateg pri Kroll Bond Rating, ki se osredotoča na potrošniška poraba v njegovo delo.

“Naš način razmišljanja o tem je, da bi ta praznična sezona lahko bila zadnja hura za potrošnika v tem ciklu,” je dejal.

Kako daleč bodo šli trgovci s popusti?

Zahvaljujoč dolgotrajnim učinkom pandemije so številni trgovci na drobno obtičali z neprodanimi zalogami, od zabavne elektronike do pohištva za dom. Sezona prazničnih nakupov in črni petek bosta preizkusila, kako daleč so pripravljeni iti s svojimi popusti, da bi odvrgli to delnico, ali tvegali, da ostanejo pri njej, saj polni učinek zvišanja obrestnih mer Federal Reserve ogroža gospodarstvo leta 2023.

“Mislim, da bo prišlo do zaznane recesije v gospodarstvu – kdo ve, ali se bo to zgodilo ali ne, vendar je na splošno zaznavanje, da se bo zgodilo – če se lotite tega in imate dolg inventar, kaj ste poskušali se ga boste čim bolje znebiti,« je dejal Josh Shapiro, glavni ameriški ekonomist pri MFR.

Ena od glavnih težav je, da so bili potrošniki že tedne bombardirani z e-pošto in prodajnimi predstavitvami, zato bodo ponudbe tržnikov verjetno morale biti precej privlačne, da bi pritegnile pozornost potrošnikov.

“Številni potrošniki so preprosto otopeli ob razprodajah na črni petek, kot so jih videli zadnjih šest tednov,” je povedala Natalie Kotlyar, nacionalna vodja oddelka za maloprodajo in potrošniške izdelke BDO.

To postavlja manjše trgovce v posebej težek položaj, je dejal James Gellert, glavni izvršni direktor RapidRatings.

“Številna manjša in zasebna podjetja na zgornjem delu maloprodajne dobavne verige so stisnjena in se trudijo absorbirati višje stroške materiala in dela, ne da bi lahko vse te stroške prenesli naprej,” je dejal Gellert.

Konec koncev lahko to, kako daleč gredo trgovci na drobno, da spremenijo svoje zaloge, veliko pove vlagateljem o tem, kako napreduje maloprodajni sektor.

‘Črni petek’ ni maraton, je večmesečni slogan

Po umiku med pandemijo se je apetit ameriških potrošnikov po nenujnem blagu, kot sta elektronika in pohištvo, precej zmanjšal.

»Hominjski pripomočki so že vrsto let priljubljen izdelek. Koliko cvrtnikov potrebuje ena oseba?« je rekel Kotlyar.

In zdaj nekateri pričakujejo, da bi črni petek lahko potrdil to, kar so videli vse leto: stalno zmanjševanje porabe za potrošniške dobrine, ko se Američani prilagajajo proračunu za druge prednostne naloge, kot so večerje ali obiskovanje koncertov in športnih dogodkov.

“Jasno je, da je potrošnik vedno šibkejši, in če pogledate, kaj se je zgodilo s Targetom in Walmartom ter drugimi podjetji, ki so poročala ta teden, je to zelo skladno s številkami, ki so jih poročali, in smernicami, ki so jih dali,” je dejal Phil Orlando , glavni delničarski tržni strateg pri Federated Hermes.

Praznično nakupovanje se je v zadnjih letih močno razširilo na štiri mesece – september, oktober, november in januar, je dejal Orlando.

Ena težava pri tem pa je, da se vlagatelji zdaj sprašujejo, kaj podatki, kot je oktobrska maloprodajna poraba, dejansko pomenijo. Ali to pomeni, da potrošniki preprosto tržijo svoje praznične nakupe? Ali pa pomeni, da bo praznična razprodaja letos “še posebej praznična”.

Koliko ‘goriva’ je ostalo v ‘rezervoaru’?

Težko je oceniti, koliko goriva je porabnikom ostalo v rezervoarju. Navsezadnje je odgovor verjetno bolj zapleten kot preprosti “da” ali “ne”.

Čeprav so potrošniki med pandemijo prejeli bilijone dolarjev v gotovini, so se napihnjeni prihranki gospodinjstev letos močno zmanjšali, saj se je inflacija povečala, medtem ko je vrednost finančnih sredstev upadla.

Znesek presežnih prihrankov v bilancah gospodinjstev se je v zadnjem letu prepolovil, večina tega, kar je ostalo, pa naj bi pripadala premožnejšim gospodinjstvom, kaže poročilo Oxford Economics.

Druga težava, na katero opozarja Oxford Economics, je, da večina prihrankov v ameriškem gospodarstvu pripada premožnejšim gospodinjstvom, ki so manj nagnjena k porabi.

Medtem ko bi premožnejši Američani morali imeti le malo težav pri obvladovanju povečanega bremena dolga, so se družine nižjega in srednjega razreda prisiljene bolj zanašati na kreditne kartice.

Če pogledamo naprej, je koledar ameriških gospodarskih podatkov v prihajajočem, zaradi praznikov skrajšanem tednu razmeroma majhen, čeprav bodo vlagatelji prejeli zapisnik z zadnjega sestanka Federal Reserve.

Ameriške delnice so v petek utrdile izgubo v tem tednu, saj je ponovna zaskrbljenost glede hitrosti zaostrovanja denarne politike Feda pomagala nelojalno znižati delnice: industrijsko povprečje Dow Jones
DJIA,
+0,59 %

končal z mejno tedensko izgubo 33,3745,69, medtem ko je S&P 500
SPX,
+0,48 %

nazadoval za 0,7 % na 3.965,34 in Nasdaq Composite
komp,
+0,01 %

padel za 1,6 % na 11.146,06.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *