Cristiano Ronaldo se piše v zgodovino kot prvi človek, ki je zadel na petih svetovnih prvenstvih


Stadion 974, Doha, Katar
CNN

Gledanje Cristiano Ronaldo v četrtkovem prvem polčasu uvodne tekme portugalskega svetovnega prvenstva proti Gani je bilo čutiti razočaranje s tribun.

Napadalec je še vedno izgledal kot del, pomahal je množici in bil deležen največjega navdušenja od vseh, ko so bile pred začetkom tekme objavljene začetne enajsterice.

Navijači po stadionu so mu ploskali, majice z njegovim imenom na hrbtu pa je bilo pred tekmo mogoče videti po vsej Dohi v Katarju.

Njegov ikonični »SIUU« je prebil jezikovno oviro z ljudmi z vsega sveta, ki so se med seboj sporazumevali v imitaciji ikoničnega praznovanja.

Toda medtem ko sta priljubljenost in privlačnost 37-letnika ostala razmeroma nespremenjena, njegove predstave na igrišču v zadnjem času niso bile Ronaldo iz preteklosti.

Podobno je bilo vse do 65. minute tekme na stadionu 974, ko je Ronaldo začel pisati še več zgodovine.

Če njegovo telo morda izgublja moč, njegovi nogometni možgani ostajajo tako ostri kot vedno.

Medtem ko je njegova ekipa želela, da bi se prebila, se je Ronaldo s svojim telesom postavil pred Mohammeda Salisuja in udaril ob tla, ko je začutil stik od zadaj.

Nobenega dvoma ni bilo, kdo bo izvedel enajstmetrovko: Ronaldo je dvignil žogo in jo zabil v zgornji kot mreže, nato pa stekel proti svojim navdušenim navijačem v slavju.

Zadetek je dodal pomen, saj je Ronaldo postal prvi igralec v zgodovini, ki je dosegel pet zadetkov Svetovna prvenstva – izjemna brazilska strelka Marta je leta 2019 postala prva igralka, ki ji je to uspelo.

To je še en rekord, ki ga je treba dodati k Ronaldovi bleščeči karieri in opomnik vsem, da lahko še vedno naredi razliko, ko je to res pomembno.

Petkratni dobitnik zlate žoge je zadel na prejšnjih štirih turnirjih in ima zdaj osem golov na svetovnem prvenstvu.

Kljub zmagi na tekmi in pisanju zgodovine v četrtek Ronaldo ni bil razpoložen za pogovor.

Potem ko sta selektorja Portugalske in Gane na tiskovni konferenci po tekmi spregovorila z novinarji, je bil na vrsti Ronaldo, ki je odgovarjal na vprašanja.

Nasmehnil se je, ko je vstopil na novinarsko konferenco, a preden so številni novinarji v sobi lahko začeli snemati, kaj je govoril, je Ronaldo spet odšel.

Na vprašanje o njegovem napornem tednu – njegov odhod iz Manchester Uniteda je bil objavljen v torek – in njegovem rekordnem uspehu v Katarju 2022, je zelo kratko odgovoril v portugalščini.

Neki novinar je ocenil, da je bil Ronaldo v sobi le dve minuti pred odhodom.

Ronaldo se je v četrtek vpisal v zgodovino z bele točke.

Do svojega zadetka je Ronaldo zaostajal in niti blizu ravni, ki smo jo od njega pričakovali.

Zapravil je priložnosti, ki bi jih mlajša verzija njega samega pokopala. Razočaran je zamahnil z rokami, morda tako nad samim seboj kot nad soigralci, ki še naprej iščejo navdih in vodstvo pri napadalcu.

Toda tako kot ga je množica na stadionu odpisala, se je Ronaldo izkazal in zagotovil, da mora Gana loviti igro.

Gana je izenačila kmalu po Ronaldovi enajstmetrovki, ki jo je izvedel Andre Ayew, a je Portugalska vrnila z dvema hitrima zaporedoma.

João Félix je ponovno vzpostavil vodstvo, Rafael Leão pa je dodal še tretjino, preden je Osman Bukari z glavo zadel Gano z glavo le malo možnosti za vrnitev v nadaljevanju.

Ronaldo je bil zamenjan v zadnjih trenutkih, ko je njegova ekipa želela ubraniti vodstvo, vendar je ostal v igri in zalezoval stransko linijo ter zahteval več od svojih soigralcev, kot je to storil med tistim legendarnim Finale evropskega prvenstva 2016.

Ponovno se je pokazalo, da njegova miselnost ostaja tekmovalna kot vedno.

Zmaga je edina stvar, ki je pomembna za človeka, ki je osvojil skoraj vse v igri.

Tako kot njegov tekmec Lionel Messi je svetovno prvenstvo edina trofeja, ki še ni v njegovi omari, vendar je videti odločen, da bo to spremenil v Katarju 2022.

Gol, rekord in zmaga so dobrodošle novice za Ronalda v tednu, v katerem je Manchester United objavil, da sta se obe strani sporazumno dogovorili o prekinitvi pogodbe z napadalcem s takojšnjim učinkom, potem ko je dal eksplodiven televizijski intervju.

Ni jasno, kam bo superzvezdnik šel naslednjič, a snubci so bili znova opozorjeni na njegove moči.

Ronaldo zna zadeti in bo največ zahteval od sebe – in od svojih soigralcev.

Njegov četrtkov nastop je znova pokazal, da enega največjih igralcev na svetu še ne gre odpisati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *