CoinMarketCap Proof of Reserves Dodajanje ni tako zapleteno, kot zahteva trg

CoinMarketCap.com, največje spletno mesto za kripto podatke na svetu, je objavilo prek Twitter 22. novembra uvedba funkcije, ki prikazuje dokazilo o rezervah (PoR) za kriptovalute. Uporabniki preglednic priljubljene borze, ki je imela septembra približno 104 milijone zadetkov, bodo zdaj videli majhno kljukico poleg imen sedmih borz, ki so nedavno vstopile v vezje z dokazi o rezervi: Binance, Kucoin, Bitfinex, Crypto .com, Huobi, OKX in Bybit.

Presenetljivo seznam ni vključeval imen petih drugih kripto borz, ki so objavile javnosti izvajajo popolne preglede rezerv: Kraken, Gate.io, BitMEX, Coinfloor in HBTCHBTC
. Spletno mesto tudi ni prepoznalo dokazov o varnostnih kopijah, ki jih je naredil Upbit, za katere je Forbes sporočil, da jih izvaja četrtletna potrdila certificirano s strani CER.Live na podlagi meril dokazila o sredstvih. In trenutna različica CoinMarketCap nima nobene besede o delnem dokazu o rezervah, ki jih ponujajo Luno, Bitbuy in Revix. Skratka, gre za nepopolno predstavitev, brez osnovnih informacij, ki bi lahko uporabnike poučili o tej temi.

Trenutni format podatkov prikazuje Binance kot borzo z najvišjimi rezervami, vendar ni razprave o tem, da bi lahko bile rezerve Binance obremenjene ali kakor koli pomanjkljive, kot se zdi, da je bilo v primeru FTX. Omejena razprava podjetja in selektiven nabor izmenjav za lansiranje njegovih izdelkov namigujeta na favoriziranje, ki bi lahko nazadnje spodkopalo zaupanje.

Funkcionalnost dokazila o rezervaciji CoinMarketCap

PoR Košara s sadjem

Dokazila o rezervah so v različnih oblikah. Elementi, prisotni v stanju resne razprave o PoR:

  • Če so podatki revidirani ali samoocenjeni
  • Ali uporabnikom ponuja tako imenovano validacijo Merkle
  • Če je validacija neprekinjena ali za določene trenutke v času

Audited-Assisted vključuje strokovno znanje, izposojeno od zunanje strani. Validacija Merkle omogoča uporabnikom, da kriptografsko potrdijo, da imajo edinstveno zgoščeno vrednost, ki se šteje v inventar borze. Borze, ki ponujajo popolno dokazilo o rezervah, imajo pomoč revizorja in uporabniško validacijo Merkle.

Funkcionalnost CoinMarketCap tako prikazuje merjenje skoraj v realnem času, katere rezerve sredstev imajo izbrane borze v določenih denarnicah, vendar ni zajamčeno, da so informacije točne. Poleg tega številke niso podprte z revizijo niti ne ponujajo preverjanja Merkle za končnega uporabnika.

Izvršni direktor Krakena Jesse Powell se je oglasil pri objavi CoinMarketCap z besedami prek: Twitter da “dokaz o reviziji rezerv zahteva kriptografski dokaz o stanju stranke in nadzoru denarnice”, to pa mora vključevati neodvisno potrditev obveznosti (kdo nadzoruje prihodke denarnice).

Powell je nadalje trdil, da morajo imeti revizije dokazov o sredstvih naslednje tri elemente:

  1. Vsota obveznosti stranke (revizor mora izločiti negativna stanja)
  2. Kriptografski dokaz, ki ga lahko preveri uporabnik, da je vsak račun vključen v skupno
  3. Podpisi, ki dokazujejo, da ima skrbnik nadzor nad denarnicami

Nesmiselni podatki

Borze s sedežem v otoških davčnih oazah nimajo osnovnega regulativnega nadzora in lahko javno izjavijo, da so lastniki te in te denarnice, ki ima toliko žetonov, pri čemer ne razkrijejo, da so te žetone zastavile – tako da v resnici niso prosto dostopni strankam.

Tveganje nesmiselnih podatkov PoR bo verjetno ostalo, dokler se borze ne strinjajo z razkritji finančnih izkazov verodostojnim revizorjem, ki lahko potrdijo, da imajo podjetja dobre notranje kontrole. Druga možnost je, da se borza za dodatno verodostojnost podredi regulatorjem, ki izvajajo naključne revizije.

CoinMarketCap razkriva, da imajo njegove strani z dokazi o rezervah pridružene povezave, ki podjetju ustvarjajo prihodek.

Povzetek vlagateljev

Dokazovanje rezerv je vse bolj vroča tema. Obvestilo CoinMarketCap ponazarja njegov pomen pri tem, kar je prvi korak. Obravnava te funkcije s strani podjetja se zdi pristranska in malomarna ter nima globine, ki jo vidimo v drugih delih spletnega mesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *