Coinbase, MicroStrategy Bonds Tank, ko je zlom FTX močno povečal institucionalno zaupanje v kripto

Obveznice, ki sta jih izdali borzi kriptovalut Coinbase (COIN) in MicroStrategy (MSTR), podjetje za poslovno obveščanje in vlagatelj v bitcoin, so padle, ko je zaupanje vlagateljev v industrijo po padcu Propad FTX.

Obveznice Coinbase z zapadlostjo leta 2031 so ta mesec padle za 15 % na 50 ameriških centov za dolar, po navedbah podatkovni vir Finra-Morningstar, ki pošilja donos – ki se giblje v nasprotni smeri od cene – na rekordnih 13,5 %. Padec je prišel po skoraj treh mesecih konsolidacije in označuje podaljšanje medvedjega trenda, opaženega v začetku tega leta. Donosnost obveznic družbe z zapadlostjo leta 2026 je poskočila na 17 %.

Obveznice, povezane z MicroStrategy, so doživele podoben udarec. V petek je donosnost obveznic družbe 2028, izdanih lani za financiranje bitcoina (BTC) akumulacije, se je povzpel za 13,35 %, ko je cena padla na rekordnih 72,5 centa na dolar. MicroStrategy ima v svoji bilanci približno 130.000 BTC v vrednosti približno 2,08 milijarde USD.

Obveznice podjetij imajo od petka pribitek v višini približno 1000 bazičnih točk – ali 10 odstotnih točk – k donosu 10-letne državne blagajne ZDA. Na tradicionalnih trgih se premija na tej ravni šteje za kreditni stres. 10-letna zakladnica je v času tiska prinašala 3,80 % donos.

»Visoki donosi obveznic odražajo močno višje obrestne mere, a tudi pristen skepticizem o dolgoročni sposobnosti preživetja kriptovalut med institucionalnimi vlagatelji po odmevnem zlomu Država/MESECCelzija [Network]3AC [Three Arrows Capital]Voyager [Digital]BlockFi in FTX,« je dejal Mike Alfred, vrednostni vlagatelj in ustanovitelj platforme za naložbe v digitalna sredstva Eaglebrook Advisors.

Rich Rosenblum, soustanovitelj podjetja za trgovanje s kriptovalutami in ponudnik likvidnosti GSR, je dejal, da naraščajoči donosi obveznic predstavljajo povečano kreditno tveganje.

“Zlasti za Coinbase obstaja argument, da imajo koristi od propada FTX, s čimer krepijo svoj položaj v ZDA, tako da se pripoved izboljšuje na mikroravni, medtem ko se je kriptokreditno okolje poslabšalo,” Rosenblum povedal CoinDesk.

Donos dolga Coinbase se je po propadu FTX dvignil na rekordno vrednost.  (Finra-Morningstar)

Donos dolga Coinbase se je po propadu FTX dvignil na rekordno visoko vrednost. (Finra-Morningstar)

Borzo digitalnih sredstev FTX je ustanovil Sam Bankman-Fried vložil predlog za stečaj 11. novembra, kar je sprožilo zaskrbljenost glede okužbe po vsem trgu. Ugledno podjetje tveganega kapitala Multicoin, eno od mnogih, ki je izpostavljeno FTX, je vlagateljem povedalo, da je njegova neto uspešnost ta mesec padla za 55 % in dejalo, da bo propad FTX v prihodnjih tednih izbrisal številna podjetja, po poročanju CNBC.

“Ti donosi obveznic so bili pravzaprav prvi znak šibkosti v vesolju. To je bil kanarček v rudniku premoga, znak stresa v kriptoprostoru še pred vsemi letošnjimi eksplozijami,” je Darius Sit, ustanovitelj in glavni investicijski direktor pri Podjetje za trgovanje s kripto opcijami QCP Capital, je dejala. Sitt je dejal, da bo njegovo podjetje spremljalo donose kot “možen vodilni znak okrevanja.”

Medtem ko Coinbase se lahko izolira kot neposredna posledica propada FTX, lahko njegova ranljivost za druge škodljive učinke, kot je znižana raven trgovanja, naredi vlaganje v obveznice ali delnice Coinbase neprivlačno. Zdi se, da mnogi v investicijski skupnosti zagotovo mislijo tako.

Prejšnji teden je Goldman Sachs ohranil prodajno oceno za delnice Coinbase in znižal svojo 12-mesečno ciljno ceno na 41 USD s 49 USD, pri čemer je dejal, da bodo, ko se bo nestanovitnost, ki jo povzroča FTX, zmanjšala, nižje cene kriptovalut in možnost upadanja zaupanja vlagateljev vplivala na obseg trgovanja. Delnice v Coinbase so ta mesec padle za 31 % in v petek končale pri 45,26 USD.

“Če imate lastniški kapital v Coinbase – naredite oceno tveganja nasprotne stranke zdaj,” Lawrence McDonald, avtor priljubljenega poročila Bear Traps, tvitnil v nedeljo, potem ko je opazil skokovit porast donosov obveznic in padec tečajev delnic.

Nekateri vlagatelji menijo, da so obveznice, vezane na Coinbase in MicroStrategy, varnejši način za stavljanje na oživitev kripto bika. Čeprav je to res, bodo obveznice verjetno slabše dosegle promptni bitcoin.

“Obveznice so varnejša pot, ker je običajno nekaj okrevanja, tudi v primeru stečaja. Toda navzgor je veliko bolj prigušen,” je opozoril Rosenblum iz GSR.

POSODOBITEV (21. november, 9:54 UTC): Doda propad FTX, komentarje vlagateljev, poročilo Goldman Sachsa o Coinbase pod grafikoni.

POSODOBITEV (21. november, 12:14 UTC): V sedmem odstavku in na koncu doda komentarje Richa Rosenbluma iz GSR.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *