CME Bitcoin terminske pogodbe se trgujejo z diskontom, a je to dobro ali slabo?

Chicago Mercantile Exchange (CME) Bitcoin (BTC) se s terminskimi pogodbami na rednih borzah od 9. novembra trguje pod promptno ceno Bitcoina, kar se strokovno imenuje umik. Čeprav kaže na medvedjo tržno strukturo, obstaja več dejavnikov, ki bi lahko povzročili trenutne motnje.

Običajno se s temi pogodbami CME za določen mesec trguje z rahlo premijo, kar kaže, da prodajalci zahtevajo več denarja, da bi dlje zadržali poravnavo. Posledično bi se morale terminske pogodbe na zdravih trgih trgovati s premijo od 0,5 % do 2 %, kar je stanje, znano kot contango.

Vendar, da poudarim terminska pogodba bo prodajalec povzročil takojšnje izkrivljanje terminske premije. Za razliko od trajnih pogodb te terminske pogodbe s fiksnim koledarjem nimajo obrestne mere financiranja, zato se lahko njihova cena bistveno razlikuje od promptnih borz.

Agresivni prodajalci so povzročili 5% popust na terminske pogodbe BTC

Kadarkoli pride do agresivne dejavnosti kratkih trgovcev (prodajalcev), bo dvomesečna terminska pogodba trgovala z diskontom 2 % ali več.

CME Bitcoin 1-Month Futures Premium v ​​primerjavi z indeksom BTC. Vir: TradingView

Upoštevajte, kako se je z enomesečnimi terminskimi pogodbami CME trgovalo blizu poštene vrednosti, kar predstavlja 0,5-odstotni popust ali 0,5-odstotno premijo na promptnem trgu. Vendar pa so med strmoglavljenjem cen bitcoina 9. novembra agresivni prodajalci terminskih pogodb povzročili trgovanje s terminskimi pogodbami CME za 5 % pod redno tržno ceno.

Trenutni popust v višini 1,5 % ostaja neobičajen, vendar ga je mogoče pojasniti s tveganjem okužbe. FTX in Alameda Research v stečaju. Skupina naj bi bila eden največjih proizvajalcev kriptovalut, zato je njihov upad zagotovo pretresel vse trge kriptovalut.

Plačilna nesposobnost je resna vplivalo na ugledne prodajalne, investicijske sklade in posojilne storitve, vključno z Genesis, BlockFi in Galois Capital. Posledično morajo trgovci pričakovati manj arbitražne dejavnosti med terminskimi pogodbami CME in preostalimi promptnimi borzami.

Pomanjkanje vzdrževalcev trga je negativni učinek še poslabšalo

Ker se vzdrževalci trga trudijo zmanjšati svojo izpostavljenost in oceniti tveganja nasprotne stranke, bo vsako presežno povpraševanje po dolgih in kratkih cenah na CME seveda povzročilo izkrivljanja kazalnika terminske premije.

Zamik pogodbe je glavni pokazatelj nedelujočega trga izvedenih finančnih instrumentov. Do takšnega gibanja lahko pride med naročili za likvidacijo ali ko se veliki igralci odločijo skrajšati trg z izvedenimi finančnimi instrumenti. To še posebej velja, ko se odprto zanimanje poveča, ker se v teh nenavadnih okoliščinah ustvarjajo nova delovna mesta.

Po drugi strani pa bo prevelik popust ustvaril priložnost za arbitražo, saj lahko nekdo kupi terminsko pogodbo, hkrati pa proda enak znesek na promptnem (ali mejnem) trgu. To je tržno nevtralna strategija, splošno znana kot “povratni denar in prenos”.

Zanimanje institucionalnih vlagateljev za terminske pogodbe CME ostaja stabilno

Zanimivo je, da je odprto zanimanje za terminske pogodbe CME Bitcoin doseglo najvišjo vrednost v štirih mesecih 10. novembra. Ti podatki merijo skupno velikost kupcev in prodajalcev, ki uporabljajo pogodbe o izvedenih finančnih instrumentih CME.

Odprte obresti terminskih pogodb za bitcoin CME, USD. Vir: Coinglass

Upoštevajte, da se je rekordnih 5,45 milijarde dolarjev zgodilo 26. oktobra 2021, vendar je bila cena Bitcoina takrat blizu 60,000 dolarjev. V skladu s tem odprte obresti na terminske pogodbe CME v višini 1,67 milijarde USD 10. novembra 2022 ostajajo pomembne v številu pogodb.

Sorodno: Ameriške kripto borze vodijo v eksodus bitcoinov: v tednu umaknjenih več kot 1,5 milijarde dolarjev BTC

Trgovci pogosto uporabljajo odprte obresti kot indikator za potrditev trendov ali vsaj apetita institucionalnih vlagateljev. Na primer, vedno večje število neporavnanih terminskih pogodb se običajno razlaga kot nov denar, ki prihaja na trg, ne glede na pristranskost.

Čeprav se ti podatki sami po sebi ne morejo šteti za optimistične, sporočajo, da zanimanje profesionalnih vlagateljev za Bitcoin ne pojenja.

Kot nadaljnji dokaz upoštevajte, da zgornja tabela odprtih obresti kaže, da pametni vlagatelji niso zmanjšali svojih pozicij z uporabo izvedenih finančnih instrumentov Bitcoin, ne glede na to, kaj so kritiki rekli o kriptovaluti.

Glede na negotovost, ki obdaja trg kriptovalut, trgovci ne bi smeli predvidevati, da 1,5-odstotni popust na terminske pogodbe CME kaže na dolgoročno padanje.

Povpraševanje po kratkih hlačah nedvomno obstaja, vendar je pomanjkanje apetita ustvarjalcev trga glavni dejavnik, ki poganja trenutno izkrivljanje.