Cene bodo leta 2023 padle. Toda prihranki bodo zaradi preglavic zanemarljivi

Cene stanovanj se lahko znižajo za 8 odstotkov, vendar bosta naraščajoče hipotekarne obrestne mere in “blaga recesija” po mnenju Capital Economics na novem stanovanjskem trgu v ZDA utrdili prihranke v žepih kupcev.

Novi trgi zahtevajo nove pristope in taktike. Na oder stopijo strokovnjaki in vodilni v industriji Inman Connect New York januarja, da pomagate pri krmarjenju s spremembami na trgu – in se pripravite na naslednjega. Doživite trenutek in se nam pridružite. Registrirajte se tukaj.

Čeprav se pričakuje, da bodo cene stanovanj prihodnje leto padle za kar 8 odstotkov, po novi analizi neodvisnega raziskovalnega podjetja Capital kupci stanovanj ne bodo opazili razlike v svojih žepih zaradi naraščajočih hipotekarnih obrestnih mer, inflacije, blage recesije in drugih gospodarskih težav. Najnovejša ekonomija Obeti na stanovanjskem trgu v ZDA.

Podjetje s sedežem v Londonu je dejalo, da bo nadaljnje zviševanje obrestnih mer potisnilo ZDA v “blago recesijo” v prvem četrtletju leta 2023, saj si Federal Reserve prizadeva za vrniti inflacijo na normalno raven do četrtega četrtletja 2023. Medtem je Capital Economics dejal, da bodo podjetja nadaljevala z varčevalnimi ukrepi, kar pomeni dvig prodajnih cen in zmanjšanje delovne sile.

“Glede na to, da je malo verjetno, da bomo kmalu opazili izboljšanje cenovne dostopnosti, bo veliko kupcev odvrnjenih s trga, medtem ko drugi preprosto ne bodo pripravljeni kupiti,” glede na analizo novic, objavljeno v začetku tega meseca. “Ko bo dražiteljev manj, se bo tržna moč premaknila od prodajalcev k kupcem.”

“Pričakujemo, da bo Fedovo agresivno monetarno zaostrovanje skupno inflacijo do sredine leta 2023 potisnilo pod njen cilj 2 odstotka,” je dodal ekonomist družbe Capital Economics Property Sam Hall. »Osnovna inflacija se je izkazala za bolj vztrajno in je bila zaradi rasti v tretjem četrtletju višja [home] cene.”

“Toda s pritiski zaradi pomanjkanja surovin, ki že pojenjajo, in naraščajočo brezposelnostjo, ki bo verjetno povzročila nižjo rast plač, bo tudi osnovna inflacija kmalu začela strmo upadati,” je dodal.

Vsi ti makroekonomski dejavniki bodo vplivali na prodajo leta 2023, je dejal Hall trenutne hipotekarne obrestne mere izbris koristi padajočih cen stanovanj. Za gospodinjstvo s povprečnim dohodkom, ki kupuje stanovanje s povprečno ceno, je razmah hipotekarnih obrestnih mer od maja 2020 do oktobra 2022 skoraj prepolovil njihovo kupno moč, pri čemer se je delež hipotekarnih plačil kot delež dohodka povečal s 13,3 odstotka na 28,5 odstotka – najslabše od 1985.

Hall je dejal, da bo to okolje za kupce stanovanj do konca leta 2023, dokler hipotekarne obrestne mere v četrtem četrtletju ne padejo na petodstotni razpon. Znižanje hipotekarnih obrestnih mer in cen stanovanj bo ponudilo nekaj olajšanja, pri čemer poročilo napoveduje, da se bodo hipotekarna plačila kot delež dohodka zmanjšala s 37-letnega vrha 28,5 odstotka oktobra na približno 22 odstotkov do četrtega četrtletja in 20 odstotkov do drugega četrtletja leta 2024.

Čeprav bo to dalo prepotrebno spodbudo dobro financiranim in izkušenim kupcem, je Hall dejal, da ne bo veliko naredilo za prvi kupci z nižjimi dohodki in manj kot popolno kreditno zgodovino.

“To bo mnoge kupce, ki prvič kupujejo, izločilo s trga, kar bo povzročilo upočasnitev stopnje lastništva stanovanj,” je dejal. “V kolikšni meri povečana dostopnost vpliva na povpraševanje, je odvisno tudi od tega, kaj se zgodi s posojilnimi pogoji.” A zaradi padanja cen stanovanj dvomimo, da bodo banke v prihodnjem letu omilile pogoje.”

Poročilo pravi, da se bo prodaja stanovanj leta 2023 zaradi šibkih začetkov stanovanj, šibke rasti obstoječe zaloge stanovanj in nestanovitnega povpraševanja kupcev začela počasi, saj bodo potrošniki ostali ob strani in čakali na boljše razmere.

“Visoke obrestne mere bodo številne lastnike stanovanj odvrnile od selitve zaradi strahu pred izgubo trenutne obrestne mere, zato bo povečanje obstoječih zalog verjetno skromno,” piše v poročilu. »Zmanjšanje prodaje bo povzročilo tudi povečanje števila novih stanovanj za prodajo v bližnji prihodnosti. Vendar se bodo nove zaloge kmalu močno zmanjšale, saj se bodo dokončanja upočasnila.«

Hall je dejal, da bo prodaja obstoječih in novih stanovanj leta 2022 padla na letni ravni na 4,2 milijona oziroma 450.000. Vendar se pričakuje, da bo prodaja obstoječih stanovanj leta 2023 znašala blizu 4,5 milijona, preden bo leta 2024 dosegla 5,0 milijona. Prodaja novih stanovanj bo sledila podobni poti, piše v poročilu.

Za bodoče kupce, ki se znajdejo zaprti v najemniški trgbodo naleteli na bolj zahtevno krajino cenovne dostopnosti, pri čemer se bo delež iskanja najemnine v njihovem dohodku povečal s 37 odstotkov v prvem četrtletju leta 2021 na 42 odstotkov v tretjem četrtletju leta 2022. Vendar naj bi se ta delež zmanjšal leta 2023, saj bo letna rast najemnin padla na 0,5 odstotka pred vrnitev na 1 odstotek leta 2024.

“Velika slika je, da se bo cenovna dostopnost podaljšala za večji del naslednjega leta,” piše v poročilu.

Pošlji e-pošto Marian McPherson

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *