Cene bitcoina in ethereuma še naprej padajo zaradi padca FTX. Kaj je naslednje za kripto trg

Želimo vam pomagati pri sprejemanju bolj informiranih odločitev. Nekatere povezave na tej strani – jasno označene – vas lahko pripeljejo do pridruženih spletnih mest in lahko povzročijo, da zaslužimo provizije za napotitev. Za več informacij glejte Kako služimo denar.

Kripto je začel loviti prelom – dokler se ni.

Ena največjih in najhitreje rastočih kripto borz je prejšnji teden propadla, s seboj pa so se potegnile tudi cene kriptovalut, ki so okrevale po padcu. Bitcoin je po skoraj enem mesecu novih padcev prej naraščal, vendar je propad FTX žeton hitro potegnil pod 17.000 $, kar je cena, ki je ni bilo v dveh letih. Ethereumove cena je od petka zjutraj v podobnem padajočem trendu, nazaj na nizkih 1200 $.

Posledice stečaja FTX se tu ne končajo. Njegova implozija vpliva na ves kripto svet. Eden od primerov je BlockFi, glavni posojilodajalec kriptovalut, ki se pripravlja na lasten potencialni bankrot, pravi The Wall Street Journal. Genesis Global Trading, veja kripto platforme Gemini, je po propadu FTX ustavila nove izdaje in odplačila posojil.

“Ko ena oseba propade, ta bilanca stanja odpre luknje v vseh teh drugih ljudeh, ki so dolžni denar ali so bili morda skrbniški denar pri FTX,” je dejal Ben McMillan, CIO IDX Digital Assets, podjetja za upravljanje premoženja v kripto in vesoljska digitalna sredstva. “Ko se finančni vzvod izniči, nastane velik vakuum in igralec, kot je ta, lahko zruši veliko drugih ljudi v tem ekosistemu.”

Kripto vlagatelji v platformo FTX vidijo zamrznjene račune, ne morejo dvigniti sredstev, kar bi lahko kmalu prišlo tudi za uporabnike BlockFi. Tudi vlagatelji zunaj teh ekosistemov niso varni, saj vrednost njihovih kripto sredstev znatno pade. Tukaj je tisto, kar morajo vlagatelji vedeti in kaj bi se moralo zgoditi, če se okužba FTX nadaljuje.

Kam gre kripto po propadu FTX

Prihodnost je negotova.

Tako kot nihče ni mogel predvideti nenadne implozije FTX, nihče ne more predvideti, kam gredo cene. Trg je bil že ua kripto zimain stečaj FTX bo morda samo podaljšal in poslabšal zamrznitev, vendar morda ne tako dolgo, kot si mislite.

“Takojšnja okužba ni nekaj, kar bi nujno pričakoval, da bo nad industrijo viselo več kot mesec ali dva,” je dejal McMillan. “Toda zlasti glede na makro ozadje menim, da bi to lahko samo zmanjšalo nagnjenost k tveganju v prostoru.”

McMillan verjame, da bo neuspeh FTX glavnim igralcem na koncu preprečil vstop v kripto prostor, vsaj do leta 2023. Za manjše vlagatelje lahko te nove nizke vrednosti predstavljajo potencialne vstopne priložnosti, čeprav z velikim tveganjem, povezanim s to vstopno točko.

Takoj po FTX je vrednost tako bitcoina kot ethereuma prejšnji teden hitro padla za več kot 20 %, pri čemer je predvsem bitcoin dosegel najnižje vrednosti v dveh letih. Vprašanje je, ali bo to najnižja vrednost pred naslednjim bikovskim nizom. Ampak spet, ni mogoče reči zagotovo.

“Kriptoza slabi, saj je nagnjenost k tveganju pravkar zapustila stavbo,” je zapisal Edward Moya, višji tržni analitik pri Oandi. Tržni utrip.

​»V prihodnjih mesecih bomo veliko govorili o FTX, toda tisto, kar bo premaknilo kriptovalute, je, če bodo imeli Binance, Coinbase, Lbank ali Consbit kakršne koli likvidnostne krize. Nakopičilo se je veliko slabih novic, tako da bo morda potreben nov večji zlom kriptovalut ali premik na Wall Streetu, da bo bitcoin padel pod nedavne najnižje vrednosti. “

Več institucionalnih napak bo pomenilo še slabše cenovne ukrepe za vlagatelje, zlasti ker se nagnjenost k tveganju v teh gospodarsko turbulentnih časih zmanjšuje.

Kaj naj storijo kripto vlagatelji

To je pravi čas za raziskovanje.

Propad FTX poudarja tveganja vlaganja v kripto trg. Celo na videz dobra menjava lahko spodleti in nenadoma se lahko znajdete z zamrznjenimi vsemi računi in ne morete dvigniti svojih sredstev. Zato je dobro, da natančno preberete in razumete pogoje storitve in uporabniške pogodbe vaše borze in denarnice (če jo imate).

Ko že govorimo o kripto denarnice, je zdaj morda pravi čas, da razmislite o nakupu, če ga nimate. Hladne denarnice so najbolj varne, saj ohranjajo vašo kriptovaluto brez povezave na strojni napravi, podobni pogonu USB. V nasprotju s tem so vroče denarnice na voljo na spletu, slaba stran pa je, da so vaši zasebni ključi običajno znani lastniku spletnega mesta, zaradi česar so vaši ključi bolj ranljivi.

Na žalost zavarovanje ne bo vaš junak, če gre kaj narobe z vašo zamenjavo. Zavarovalne police večine borz vas ne krijejo, če borza razglasi stečaj. Večina polic pokriva le določena kazniva dejanja, vključno z goljufijami in krajami.

Strokovnjaki priporočajo, da kriptovalutam namenite le 3–5 % svojega naložbenega portfelja in z visoko toleranco do tveganja. Poleg tega bi morali vlagati le toliko, kolikor ste pripravljeni izgubiti, saj sta nam zadnja dva tedna pokazala, da vašemu kriptoportfelju ne dodaja tveganja samo nestanovitnost cen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *