Brazilec Richarlison je dosegel izjemen gol za zmago na svetovnem prvenstvu

Komentiraj

LUSAIL, Katar – Ravno ko se usedete in začnete spraševati, ali ideja o Braziliji presega resničnost, če se zdi, da pričakovanje lepega nogometa pogosto izgine pred vašimi očmi, vas lahko Brazilci spomnijo, da so vedno sposobni nečesa, kar vam bodo oči izginile iz glave.

To se je zgodilo v četrtek zvečer, ko je gol na tem nastajajočem svetovnem prvenstvu okrasil stadion Lusail dva dni po tem, ko je storil isto. Kjer je bila v torek Savdska Arabija nad Argentino, je zdaj sledil 73-minutni spektakel v Braziliji nad Srbijo. To je zapečatilo prvo zmago Brazilije z 2:0. Prišel je od Richarlisona, 25-letnika, ki je v zadnjem času dosegel veliko golov. Ljudje so zadihali in morda nehote.

To je povzročilo rjovenje na stadionu, ki je nosilo nezamenljiv zvok čudeža in je trajalo dlje kot večina takih zvokov. Titeja, dolgoletnega brazilskega trenerja, je to spravilo v čudovito blaznost, ko je šel v objem svojega osebja, zatem pa rekel: “Včasih se občutkov ne da razložiti.” In shodom po tekmah je dal dolgotrajen hrup, ki ga ni mogoče doseči z brezalkoholnim pivom, ki ga strežejo na teh stadionih.

“Zdel se mi je lep gol,” je dejal Richarlison o svojem udarcu s kolesom v sredini kazenskega prostora. Omenil je prejšnje in podobne gole s Fluminensejem v Braziliji in Evertonom v Angliji ter dejal: “Danes sem imel priložnost doseči akrobatski gol, ki je bil zelo, zelo lep, mislim, da eden najlepših v moji karieri. To je bila za nas zelo težka tekma, zato mislim, da je bil to eden najboljših golov, ki sem jih dosegel.”

88 jih je dosegel v klubskih igrah, 19 v mednarodnih igrah in dva od teh 19 v četrtek zvečer, tako da je treba računati na kup golov. “Kot pravi naš profesor Tite, ‘dišiš kot gol,'” je dejal Richarlison. “In to se zgodi.” Prinesel je nagrado tistim, ki so potovali na stadion v pričakovanju lepote, saj so bili brezhibni novi vagoni podzemne železnice in sijoče nove postaje podzemne železnice napolnjeni s tisto staro, zanesljivo, električno rumeno.

Kar sta videla in gotovo presodila na poti domov v portugalščini in kopici drugih jezikov je celo uspelo zasenčiti nekaj, kar je težko zasenčiti. Neymar, najbolj prepoznavna figura v Braziliji, je danes dopolnil 30 let in živi v Parizu, utrpel je hudo poškodbo gležnja v drugem polčasu, igral še 11 minut, preden je njegov trener to opazil, si prislužil pohvale svojega trenerja za toleranco bolečine in postal predmet tiskovne konference nastop moštvenega zdravnika, ki je dejal, da je še prezgodaj govoriti veliko.

“Prepričani smo, da bo Neymar še naprej igral,” je dejal Tite. “Še naprej bo igral na svetovnem prvenstvu.” Če je tako, bi lahko pomagal usmerjati brazilsko pot k prvemu naslovu svetovnega prvaka v 20 letih, pa tudi nadaljevati brazilski rekord Peleja s 77 in Neymarja s 75 zadetkov. Če ne, no, obstajajo druge zvezde z električnimi spretnostmi v električno rumenem , oba zadetka v četrtek pa sta šla na vrtiljak preko Viniciusa Juniorja do Richarlisona.

Zgodilo se je v 62. minuti, ko je Vinicius Junior, 22-letni čudežni deček energije, natančnosti in uporabnosti Real Madrida, ujel žogo, za katero je Neymar izgubil sled na levem robu kazenskega prostora in nenadoma zadel gol. , kjer se je vratarka Vanja Milinković-Savić izognila, preden jo je Richarlison zlahka pospravil.

To je pomenilo 1-0 in to ni tisto, kar si bodo ljudje zapomnili.

Nepozabna je sledila 11 minut pozneje, spet pa je bila odvisna od kreacije Viniciusa Juniorja. Seveda je deloval z levega krila, tokrat pa je skozi ozek hodnik človeških ovir švignil z merilno kroglo. Našel je pot do Richarlisona na sredini škatle, nato pa se je zaslišal krik.

Richarlison je z levo nogo premagal v zraku. Nato se je obrnil, obrnil telo in ga z desno nogo pognal. Srbskemu branilcu Milošu Velijkoviću je zažgal komaj kakšen centimeter čez levo ramo, Richarlisonov leteči čevelj pa je Velijkoviću skoraj odrinil v glavo. Ohranil je kričečo linijo in se pognal v levo vratnico, Milinković-Savic pa je bil v njegovem zadnjem zadku tako nemočen, kot bi bil vsak od 8 milijard Zemljanov. Še drugič v kratkem času se je celotna brazilska ekipa zbrala v kotu, da bi slavila.

“Gre gor,” je dejal Tite o žogi, “in premakne vse svoje načrte,” in kako mojstrski načrtovalci so.

Najbolj zvezdniška reprezentanca svetovnega prvenstva, Brazilija, je končno debitirala na tem 22. svetovnem prvenstvu za moške, 22., na katerega se je Brazilija kvalificirala. Postal je zadnji veliki, ki je to svetovno prvenstvo začel s čudnim položajem v koledarju. Njeni oboževalci z vsega sveta, z obilo časa na pretek, so prispeli s svojim petjem v običajnem izlivu komaj čakam. Z nekaj mešanimi Srbi v rdečem in modrem so se izpraznili proti stadionu Lusail, futuristični zgradbi, ki ponoči nekako spominja na osvetljeno posodo za milo.

Videli so, da je Brazilija, ki je običajno favorit na turnirju, nekaj z več kot sposobno Srbijo podala skozi prvi polčas brez večjih neuspehov. “Med premorom,” je dejal Tite, 61-letnik, ki je brazilski trener od leta 2016, “sem moral povedati svojim igralcem, naj se umirijo, kajti najprej moramo [lightness] da smo morali podati žogo.”

Rekel je: “Moramo zmanjšati adrenalin.”

Naredili so prilagoditve v položaju in kmalu je pomočnik Cleber Xavier rekel: “Nadaljevali smo s povečevanjem hitrosti, širili gibe in ustvarjali priložnost,” nakar so ustvarili čudež.

Skupina G je zapustila začetna vrata, pri čemer so Brazilci izenačili tri točke s Švicarji, Richarlison pa je razglasil “čudovito noč” s “čudovito zmago”, tako da “zdaj nas čaka še šest tekem”, a najprej bo preveril Neymarja nazaj na hotel. Srbija, ki je dobila svojo skupino v kvalifikacijah, je bila na tekmi “vedno pod velikim pritiskom”, je dejal Tite, “zato je od nas veliko zahtevala”. Vse to je prispevalo k zgodnjemu začetku brazilskega prizadevanja za podaljšanje rekordnih petih naslovov svetovnega prvaka na šest, in vznemirljiv opomnik, da se je brazilska realnost včasih ujemala s to idejo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *