Borzna razprodaja: Je Disney nakup?

Če ste a Walt Disney (DIS -1,63 %) delničar, vaš portfelj trenutno ni najbolj srečno mesto na svetu. Delnice zabavnega velikana so zaostajale za širšim trgom do začetka novembra, delnice pa so po rezultatih četrtega proračunskega četrtletja 8. novembra spet padle.

Glavni naslov tega poročila je bil Disneyjev dvomljiv donos na vso porabo, ki jo je v zadnjih nekaj letih vložil v storitev pretakanja Disney+. Vodstvo ima načrt popraviti ta segment, da se lahko širše podjetje vrne k stalni rasti dobička.

Ali naj vlagatelji sprejmejo to tezo o negotovem donosu? Pa poglejmo pobliže.

Slabe novice

Disney je pravkar objavil nenavadno šibke trende prodaje in zaslužka za zaključek proračunskega leta 2022. Da, prihodki so se povečali v oddelku za parke in letovišča, ki je imel večje količine, višje cene vstopnic in veliko povpraševanje po hrani in trgovskem blagu. Toda širši posel je zrasel le za 9 % zaradi slabših rezultatov v segmentu storitev oddajanja in pretakanja.

Ta enota je bila pod pritiskom zaradi upadanja prodaje oglaševanja in nižjih povprečnih cen za storitev Disney+, ki je vse bolj oglaševana kot del paketa. Ta pristop je Disneyju pomagal doseči solidno povečanje števila naročnikov, vendar z visoko ceno.

Disney+ je v tem obdobju poročal o naraščajočih izgubah. Izkazalo se je, da Netflix Vodstvo je imelo prav sredi oktobra, ko je namigovalo, da Disney in drugi tekmeci trenutno izgubljajo veliko denarja. “Težko je zgraditi velik in dobičkonosen pretočni posel,” so dejali takrat.

Odbojni načrt

Disney se ne zadovolji samo s tem, da vloži več denarja v storitev, ki ni donosna. Vodstvo načrtuje povišanje cen, novo funkcijo, podprto z oglasi, in počasnejšo porabo vsebine na nekaterih območjih.

Označili so ua konferenčni klic z vlagatelji, da je končno prišel čas, da se obrnejo na višje marže. “Gradnja elektrarne za pretakanje je zahtevala veliko naložbo,” je povedal izvršni direktor Bob Chapek. Toda zdaj, ko se Disney+ približuje 235 milijonom naročnikov, bi moral začeti kazati upočasnjevanje izgub v tekočem četrtletju, preden bi dosegel dobičkonosnost v fiskalnem letu 2024.

Je nakupovanje?

Vlagatelji so bili vznemirjeni zaradi implikacije, da bo Disney+ še vsaj eno leto oviral zaslužek. Šele pred proračunskim letom 2024 bo jasno, ali bodo vsi izdatki za gradnjo šli neposredno potrošniku pretočna platforma ustvaril pozitivne donose.

Medtem se Disney sooča z drugimi velikimi pritiski, vključno z morebitno globalno upočasnitvijo ali recesijo, ki bi lahko škodila rasti prodaje v letu 2023. Vlagatelje bo morda zamikalo, da bi se otresli teh kratkoročnih skrbi in kupili delnice že danes, glede na to, da delnice kotirajo pod njihovimi predhodnimi vrednostmi. pandemične ocene približno 3-kratne prodaje. Disneyjevo razmerje med ceno in prodajo je danes padlo na 2,1-krat, v primerjavi s 6-kratno prodajo v začetku leta 2021.

Diagram razmerja DIS PS

DIS PS sistem podatki po YCharts.

Del tega padca je smiseln, glede na to, da je Disney več let objavljal padajoče dobičke. Poslovni prihodki so v zadnjih 12 mesecih dosegli 3,2 milijarde dolarjev, kar je pomenilo samo 3,9-odstotno stopnjo dobička.

Ni jasno, kdaj in če se bo Disney vrnil k svojemu prejšnjemu modelu dobičkonosnosti z več kot 20 % prodaje. Vlagatelji morda raje opazujejo znake napredka tukaj v naslednjih nekaj četrtletjih, preden se odločijo za nakup delnic po današnjih znižanih cenah.

Demitri Kalogeropoulos ima položaje pri Netflixu in Waltu Disneyju. The Motley Fool ima položaje in priporoča Netflix in Walt Disney. Motley Fool priporoča naslednje možnosti: dolge januarske klice v vrednosti 145 $ pri Walt Disneyju in kratke klice pri Walt Disneyju v vrednosti 155 $ januarja 2024. The Motley Fool ima politiko razkritja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *