Borza danes – Cene delnic in bencina še naprej padajo

Nazadnje posodobljeno ob 12:30 EST

Delnice so na polovici današnjega trgovanja v rdečem. Od 12.30 EST so industrijski indeks Dow Jones, S&P 500 in Nasdaq 100 padli za 0,3 %, 0,6 % oziroma 1,3 %.

Poleg tega je surova nafta WTI zmanjšala nekaj prejšnjih izgub, vendar je ostala nižja na dan in se gibala okoli nizkega razpona 79 USD za sod. Splošni trend padanja surovin je povzročil padec cen na črpalkah v primerjavi s prejšnjim tednom.

Dejansko je nacionalno povprečje navadnega bencina znašalo zadnjih 3662 USD na galono, kar je manj od odčitka prejšnjega tedna pri 3773 USD. To je bistveno nižje od rekordne vrednosti 5016 dolarjev za galono 14. junija.

Najvišje cene je mogoče najti v Kaliforniji, kjer so cene bistveno višje od državnega povprečja pri 5.252 $ za galono. Po drugi strani je Teksas država z najnižjimi cenami plina, in sicer 2.995 dolarjev za galono.

Zanimivo bo videti, ali se bo ta padajoči trend nadaljeval, saj si Federal Reserve prizadeva zvišati obrestne mere za boj proti inflaciji, medtem ko proizvajalci nafte zmanjšujejo proizvodnjo, da bi ohranili cene.

Delnice padajo skupaj z donosi državne blagajne

Nazadnje posodobljeno ob 10:00 EST

Delnice so zaradi začetka današnjega trgovanja v rdečem. Od 10:00 dopoldan EST sta indeksa S&P 500 in Nasdaq 100 padla za 0,3 % oziroma 0,5 %. Po drugi strani je industrijsko povprečje Dow Jones nespremenjeno.

Energetski sektor (XLE) zaenkrat zaostaja, saj je upadla za 3,3 %. Nasprotno pa sektor potrošniškega blaga (XLP) je vodilni na seji z 0,3-odstotnim dobičkom.

Surova nafta WTI ostaja pod 80 USD za sod, saj vlagatelji ocenjujejo vpliv šibkejšega kitajskega povpraševanja po surovini. Kitajska se še naprej bori s COVID-19 in je zmanjšala nakupe nafte. Surova nafta WTI se trenutno giblje okoli meje srednjih 76 dolarjev za sod.

Medtem so donosi obveznic od začetka dneva nižji, saj se donos 10-letne ameriške državne blagajne zdaj giblje okoli 3,81 %. To pomeni padec za več kot dve bazični točki glede na prejšnje zaprtje.

Podobne trende je opaziti pri dvoletni donosnosti, ki zdaj znaša 4,54 %. Posledično razlika med donosnostjo 10-letne in 2-letne ameriške državne blagajne ostaja negativna in trenutno znaša -73 bazičnih točk.

Futures Down na večer zahvalnega dne

Prvič objavljeno ob 4:46 EST

Ameriške delniške terminske pogodbe so padle v ponedeljek zgodaj, ko je trg vstopil v zgodovinsko miren teden zahvalnega dne. V tem tednu, skrajšanem za praznike, pričakujemo več ključnih gospodarskih podatkov, pa tudi novosti Federal Reserve.

Terminske pogodbe za industrijsko povprečje Dow Jones (DJIA) izgubil 0,29 %, medtem ko so tisti na S&P 500 (SPX) padla za 0,52 %, v ponedeljek ob 4:46 EST. Medtem je Nasdaq 100 (NDX) terminske pogodbe so padle za 0,62 %.

Ta teden vlagatelji z veseljem pričakujejo poročilo o prodaji trajnega blaga, nove podatke o prodaji stanovanj, tedenske vloge za brezposelnost in podatke o razpoloženju potrošnikov, ki bodo razkrili ključne trende v različnih delih gospodarstva. Poleg tega bodo v sredo objavljeni tudi zapisniki z zadnje seje Feda, ki bodo razkrili ton centralne banke, ki naj bi bil po pričakovanjih sokob.

V petek so S&P 500, Dow končali za 0,48 % oziroma 0,59 % višje, medtem ko je Nasdaq 100 večinoma nespremenjen.

V začetku tega meseca so se tečaji delnic okrepili zaradi nižje oktobrske inflacije. Po pripombah uradnikov Federal Reserve pa se vlagatelji sprašujejo, ali ima vzpon moč, da traja ali je le mrtev maček.

Inflacija ostaja precej nad 3-odstotnim ciljem Feda, krivulja donosnosti državnih obveznic pa ostaja obrnjena (tipični pokazatelj bližajoče se recesije). Težave v dobavni verigi so se zmanjšale, vendar okrevanja še zdaleč ni konec.

Prodaja na drobno kljub inflaciji močna

Odpornost trga je zmedla strokovnjake, ki verjamejo, da potrošniki kljub grozeči recesiji ne upočasnjujejo optimalno svoje porabe, da bi zmanjšali inflacijo. To Fed spodbuja k nadaljevanju agresivne politike.

Oktobra se je celotna maloprodaja povečala. Vendar Target (NYSE: TGT) opozoril na upočasnitev povpraševanja po njegovi ponudbi, Amazon (NASDAQ: AMZN) odpustili 10.000 zaposlenih (pričakuje se več odpuščanj 2023) za zmanjšanje stroškov.

Nova serija maloprodajnih zaslužkov ta teden pri Best Buy (NYSE: BBY), Nordstrom (NYSE: JWN), Dick’s Sporting Goods (NYSE: DKS) in Dollar Tree (NASDAQ: DLTR) nam bo posredoval dodatne informacije o trendih v maloprodajnem sektorju.

Železniški sindikati bodo odločali o usodi domače dobavne verige

Medtem naj bi dva glavna železniška sindikata – SMART Transportation Division in Brotherhood of Locomotive Engineers – pozneje v ponedeljek razkrila, ali so njuni člani sprejeli ali zavrnili nov dogovor o plačah, o katerem se je pogajala Bela hiša. Zavrnitev bi lahko povzročila stavko na železnicah, kar bi lahko motilo dobavo blaga po vsej državi.

Delovni spor, ki se vleče že mesece, je predvsem posledica nizkih plač in težkih delovnih razmer. Sedem od 12 sindikatov je dogovor že potrdilo, trije pa so ga zavrnili.

Trg bo ostal zaprt za zahvalni dan v četrtek in se bo zaprl v petek ob 13.00 ET (delnice) in 14.00 ET (obveznice).

Vas zanima več ekonomskih vpogledov? Pridružite se našemu spletnemu seminarju V ŽIVO.

Razkritje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *