Bodite pozorni na interakcijo med valuto in delniškimi trgi

Ameriški dolar (USD) je imel močno leto v primerjavi z večino svetovnih valut. V tem članku pojasnjujemo to potezo in njen vpliv na svetovne delniške trge. Rast dolarja je sovpadala z gospodarsko šibkostjo v številnih tujih državah v času, ko je ameriška centralna banka zvišala obrestne mere, kar je posledično povečalo povpraševanje po ameriških zakladnicah in ameriški valuti. Nedavno se je trgovinsko tehtani ameriški dolar (v primerjavi s košarico valut razvitih trgov) močno znižal zaradi rezultatov indeksa cen življenjskih potrebščin in indeksa cen pri proizvajalcih, ki so bili šibkejši od pričakovanih. To je povzročilo padec donosnosti ameriških dolgoročnih obveznic in z njimi ameriški dolar. Kot je prikazano na DataGraph™ spodaj, ameriški dolar preizkuša svoj 200-DMA, nad katerim je ostal od junija 2021.

Dnevno tehtan USD (v primerjavi z evrom, funtom, jenom, frankom, krono, avstralskim dolarjem), julij 2021 – oktober 2022

Če pogledamo spodnji dolgoročni mesečni DataGraph, se je ameriški dolar močno okrepil z najnižjih vrednosti leta 2021 na nedavne najvišje vrednosti in se je podražil za približno 28%. Kratkoročni vrh dolarja so potrdili nižji vrhovi v oktobru in začetku novembra, čemur je prejšnji teden sledil močan padec na 50-DMA. Glede na obseg vzpona in ostrino nedavnega zloma je možno, da dolar oblikuje dolgoročni vrh, čeprav še ni prebil dolgoročne podpore.

Mesečno tehtani USD (v primerjavi z evrom, funtom, jenom, frankom, krono, avstralskim dolarjem), 1993 – 2022

Pomembno je upoštevati učinke, ki jih imajo valute na svetovne borze. Večji del rasti za USD se je začel v začetku leta 2022, kar je sovpadlo z vrhuncem na številnih svetovnih trgih. Moč ameriškega dolarja pogosto povzroči relativno nizko uspešnost tujih delniških trgov, zlasti na trgih v razvoju. To je še hujše za vlagatelje s sedežem v ZDA, ki imajo v lasti tuja sredstva, saj so ETF-ji, ki temeljijo na USD, prizadeti zaradi naraščajočega dolarja. Zadnje večletno obdobje šibkosti ameriškega dolarja (2002–2007) je sovpadlo z močnimi dosežki svetovnega trga (izraženo v dolarjih) in je še posebej veljalo za trge v razvoju. Rastoči dolar torej pomaga pri relativni uspešnosti ameriškega delniškega trga.

Od leta do datuma (YTD) in skozi nedavni vrh dolarja je bila škoda za druge valute zelo razširjena, kot je razvidno iz spodnjega grafikona; nekateri najbolj ranljivi so od začetka leta do septembra izgubili med 8–20 %. Edini razmeroma nepoškodovani glavni valuti sta bila brazilski real in mehiški peso.

Zaradi kombinacije najboljših lokalnih delniških trgov konec leta 2021, ki jim je sledila depreciacija valute glede na ameriški dolar, so ti tuji delniški trgi od leta do septembra v dolarjih v povprečju padli za 25 %. Edini trgi (z uporabo priljubljenih ETF-jev kot posrednikov), ki niso padli za vsaj 20 %, so bili Brazilija, Indija, Mehika in Tajska, kot je prikazano v tabeli na naslednji strani.

Spremembe izbranih svetovnih delniških in valutnih trgov zunaj ZDA, 31. 12. 2021. do 30.9.2022.

Vendar pa je v zadnjih šestih tednih prišlo do velikega preobrata, pri čemer so devizni ETF-ji, s katerimi se trguje v USD, močno pridobili, ko so se preprodani osnovni delniški trgi in tuje valute okrepili.

Izbrane svetovne valute glede na USD, 30. 9. 2022. do 17.11.2022.

Dober približek za borze zunaj ZDA je Vanguard Total Intl Stock Index ETF (VXUSVXUS
). Odzval se je na oslabitev ameriškega dolarja in se okrepil za približno 15 % od septembrske najnižje vrednosti, kar je povzročilo močno relativno uspešnost glede na S&P 500.

Čeprav je VXUS že prej poskušal doseči dno v relativnem smislu, ni mogel prekiniti več kot desetletja dolgega padajočega trenda nižje relativne moči (RS) v primerjavi s S&P 500. ., zadnjič, ko so svetovni trgi ohranili boljše rezultate (dlje kot 2-3 četrtletjih) proti ZDA je bil med medvedjim trgom USD in širokim dvigom zunaj ZDA v letih 2002-2007 (glejte zgornji grafikon mesečnega USD).

Vanguard Total International Stock Index ETF, od decembra 2015 do septembra 2022

Na tej točki je prezgodaj klicati po ponovnem obdobju trajne šibkosti tujih trgov in ameriškega dolarja. Pravzaprav imajo svetovni trgi in tuje valute še veliko več za dokazati kot stalen dolgoročni vodilni trg USD in ZDA. Trenutno obeti ostajajo v primerjavi z razširjenim ameriškim dolarjem in šibkejšim delovanjem delniškega trga. Toda če pogledamo načine za vlaganje v ta potencial, so nam všeč mednarodni trgi, ki vodijo ta kratkoročni dvig po vsem svetu. Natančneje, vključuje Italijo, Nemčijo, Francijo, Korejo, Južno Afriko in Mehiko. Ti trgi so se v zadnjih šestih tednih povečali za 15–25 % v ameriških dolarjih in so bodisi nad 200-DMA ali pa so bili testirani na navzdol.

Focus Foreign Markets ETF Performance, januar 2022 do november 2022

Nekaj ​​ključnih tem, ki so tujim trgom kratkoročno pomagale pri vodilnem položaju, vključuje luksuzno blago v Franciji in Italiji; Industrije v Nemčiji in Koreji; Banke in nepremičnine v Mehiki; in maloprodajo med drugim v Južni Afriki.

Drugi trgi, o katerih bi lahko razmislili, vključujejo Japonsko, ki je v zadnjem času v vzponu, vendar ima močno širino delovanja na področjih kapitalske opreme, potrošniških ciklov in tehnološkega sektorja; Indija, ki prav tako raste manj, a je dolgoročno vodilna v svetu z močno udeležbo tehnološkega, osnovnega materialnega, finančnega in potrošniškega sektorja; in Kitajska/Hong Kong, ki je bil na enem najtežjih delniških trgov veliko dlje kot večina. Ta trg začenja kazati nastanek novega vodstva v sektorjih zdravstva, kapitalske opreme in potrošniških ciklov.

Če obstaja en jasen zmagovalec zaradi umika ameriškega dolarja, so to svetovne industrije. iShares Global Industrial ETF (EXI), ki želi slediti S&P Global Industrials Sector 1,200, je odličen način za sledenje celotnemu prostoru. Tehta se 55 % za ameriški trg, vendar je to bistveno manj kot ameriška utež za svetovne indekse z vsemi sektorji. Vsebuje sredstva iz 18 držav z velikimi deleži v vesoljskem/obrambnem sektorju, strojih, gradbenih izdelkih, gradbeništvu, zunanjem izvajanju/zaposlovanju/tržnih raziskavah, raznolikih operacijah, električni opremi, nadzoru onesnaževanja, letalskih prevoznikih, logistiki in ladijskem/železniškem prometu. Iz spodnjega tedenskega podatkovnega grafikona je precej jasna visoka relativna uspešnost zadnjih dveh mesecev (ki sovpada z najvišjo vrednostjo ameriškega dolarja), pri čemer je linija RS (v primerjavi s S&P 500) ta mesec dosegla najvišjo vrednost v začetku leta. Sektor je precej nad svojim 40-WMA in blizu preizkusa svojega avgustovskega vrha, med drugim na čelu z močjo v ZDA, Združenem kraljestvu, na Japonskem, v Nemčiji in Franciji.

iShares Global Industrials ETF december 2015 – september 2022

Zaključek

Čeprav vlagateljem še vedno priporočamo, da večino svojih delniških naložb obdržijo v ZDA, želimo ostati previdni glede možnega premika trenda proti tujim trgom. Glede na to bomo spremljali nedavno relativno šibkost ameriškega dolarja in delniških trgov za znake, da je čas za bolj agresivne položaje v tujini. Pozorni bomo tudi na več namigov o tem, kaj bi se lahko pridružilo industrijam kot naslednje široko področje vodstva.

Soavtor

Režiser Kenley Scottraziskovalni analitik William O’Neil + Co., Incorporated

Kot globalni sektorski strateg podjetja Kenley Scott podaja svoj pogled na tedenske sektorske poudarke in piše globalno sektorsko strategijo, ki poudarja nastajajoče tematske in sektorske prednosti in slabosti v 48 državah po vsem svetu. Pokriva tudi sektorje svetovne energije, osnovnih materialov in transporta ter ima licenco serije 65 za vrednostne papirje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *