Bitcoin rudarji iščejo programsko opremo za pomoč pri uravnoteženju teksaškega omrežja

Čeprav Bitcoin (BTC) je rudarjenje še vedno kontroverzna tema, vse pogosteje je slišati, kako Rudarjenje bitcoinov lahko pomaga uravnotežiti povpraševanje v omrežju. To je dokazano v zvezni državi Teksas, saj rudarji bitcoinov zmorejo sodelujejo v programih odzivanja na povpraševanjeki spodbujajo rudarje, da ustavijo svoje dejavnosti med največjim povpraševanjem.

Tiskovni predstavnik Teksaškega sveta za električno zanesljivost (ERCOT) – organizacije, ki upravlja teksaško električno omrežje – je za Cointelegraph povedal, da lahko kripto obremenitve vplivajo na omrežje kot vsaka velika obremenitev. Vendar so ugotovili, da lahko rudarji kriptovalut pomagajo stabilizirati omrežje tako, da v realnem času zaustavijo povpraševanje po električni energiji:

»Kripto rudarjenje je izjemno občutljivo in se lahko ustavi v delčku sekunde ter ostane izklopljeno tako dolgo, kot je potrebno. Tesno sodelujemo z industrijo kripto rudarjenja in smo ustanovili veliko delovno skupino za prilagodljivo obremenitev, da zagotovimo napredek z upoštevanjem zanesljivosti omrežja in rasti obremenitve v Teksasu.«

25. marca je ERCOT vzpostavil začasen postopek za zagotovitev, da se nove velike delovne obremenitve, kot so rudarji bitcoinov, lahko povežejo z omrežjem ERCOT. Medtem ko vrednotenja medsebojnih povezav z velikimi obremenitvami niso nov postopek, je ERCOT pojasnil, da časovni okvir, v katerem deluje večina kripto rudarjev, zahteva nov postopek za zagotovitev izpolnjevanja obstoječih standardov za nove medsebojne povezave z velikimi obremenitvami. Tehnični svetovalni odbor ERCOT je 30. marca odobril ustanovitev »delovne skupine za velike prilagodljive obremenitve« za pomoč pri razvoju dolgoročnega procesa, ki bo nadomestil trenutni vmesni postopek.

Ponudniki programske opreme želijo pomagati rudarjem uravnotežiti omrežje

Čeprav je opazno, da ERCOT pomaga rudarjem bitcoinov, da se hitreje povežejo z omrežjem v Teksasu, so tudi prodajalci programske opreme začeli sodelovati z rudarji, da bi zagotovili, da imajo potrebna orodja za pravilno omogočanje uravnoteženja omrežja.

nedavno: Volilni rezultat: Ali Blockchain premaga volilno skrinjico?

Michael McNamara, soustanovitelj in izvršni direktor Lanciuma – teksaškega energetskega in infrastrukturnega podjetja – je med Cointelegraphom povedal Texas Blockchain Summit da je leta 2020 Lancium pokazal, kako lahko bitcoin rudnik deluje kot nadzorovano breme:

»Da se tovor šteje za vir tovora, ki ga je mogoče nadzorovati v ERCOT, morajo biti stranke sposobne narediti dve stvari. Najprej morajo doseči ciljno raven porabe energije – več ali manj – po navodilih ERCOT v manj kot 15 sekundah. Drugič, zagotavljati morajo ‘primarni frekvenčni odziv’. To pomeni, da morajo biti rudarji sposobni odzvati se na dogodek izgube proizvodnje – ​​na primer nepričakovano potovanje termoelektrarne – v 15 sekundah.«

Glede na te zahteve je McNamara povedal, da je Lancium licenciral programsko opremo za nekatere rudarje Bitcoinov, da delujejo kot nadzorna obremenitev znotraj ERCOT za zagotavljanje storitev stabilnosti omrežja. McNamara, znan kot Lancium Smart Response, je pojasnil, da ta programska oprema deluje tako, da se samodejno odzove na razmere in signale električnega omrežja v nekaj sekundah.

»V smislu izpolnjevanja zahtev ERCOT je programska oprema, kot je Lancium Smart Response, bistvena za izpolnjevanje zahtevanega časa ERCOT. Viri obremenitve, ki jih je mogoče nadzorovati, zagotavljajo več koristi od kirurške in natančnejše stabilizacije omrežja kot drugi programi odzivanja na povpraševanje – stranke pa so za zagotavljanje teh dragocenejših storitev omrežju plačane na višji ravni,« je pojasnil.

McNamara je na primer poudaril, da lahko rudarje, ki uporabljajo Lanciumovo programsko opremo, ERCOT certificira za sodelovanje v njegovih različnih programih stabilizacije omrežja, kar bi lahko operaterjem pomagalo zaslužiti več prihodkov, hkrati pa zmanjšati stroške električne energije za 50 %.

Natančneje, tiskovni predstavnik ERCOT je za Cointelegraph povedal, da ima ERCOT program za kakršno koli obremenitev za sodelovanje pri zagotavljanju pomožnih storitev. Po navedbah ERCOT ti programi zahtevajo visoko delovno obremenitev, da se kvalificirajo za zagotavljanje teh storitev. »Nekateri kripto rudarji so se kvalificirali za ponudbo teh storitev, podobnih drugim delovnim obremenitvam, ki sodelujejo v teh obstoječih programih. Ti programi se običajno imenujejo programi odzivanja na povpraševanje, dejavnosti pa se prostovoljno odločijo za sodelovanje pri ‘omejevanju’,« pravi ERCOT.

Medtem ko McNamara ni mogel komentirati, kateri rudarji bodo uporabili Lancium Smart Response, je Dan Lawrence, izvršni direktor podjetja Foreman Mining, za Cointelegraph povedal, da Bitcoin rudar CleanSpark uporablja programsko opremo njegovega podjetja za upravljanje svojih operacij.

Taylor Monnig, podpredsednik rudarske tehnologije pri CleanSparku, je za Cointelegraph povedal, da Foreman omogoča rudarjem, da učinkovito zmanjšajo število operacij, namesto da preklopijo stikala. “Breme se lahko nato usmeri tja, kjer je potrebno, in v bistvu deluje kot baterija,” je dejal.

Avtomatizacija je res pomembna za rudarje bitcoinov, ki sodelujejo v programih za odziv na obremenitev. Da bi to predstavil v perspektivi, je Sam Cohen, vodja poslovnega razvoja pri Foremanu, za Cointelegraph povedal, da programska oprema omogoča rudarju ciljanje v velikem obsegu.

“Če na primer ponudnik storitev omejevanja zahteva od rudarja, da zmanjša svojo porabo za 10 MW, lahko Foreman zmanjša njihovo obremenitev v manj kot minuti brez posredovanja operaterja,” je pojasnil.

Monnig je dodal, da je Foreman dovolil CleanSparku, da programira svoje stroje za prenehanje zgoščevanja, ko je to potrebno. »Na primer, rudarski stroj S19 bo v načinu mirovanja padel s 3000 vatov na 90 vatov. Ko omrežje nato ne potrebuje napajanja, se stroji znova vklopijo. Vse to je avtomatizirano.«

Za razliko od Lancie pa Foreman trenutno ne sodeluje neposredno z ERCOT. »Radi bi tesneje sodelovali z ERCOT in verjamem, da smo na to pripravljeni. Vendar pa je delo v ERCOT-u ​​povezano s številnimi birokracijami,« je dejal.

Glede na to je Foreman zaskrbljen, da bi rastočo rudarsko industrijo Teksasa lahko nadzorovalo nekaj igralcev in ne številni prodajalci programske opreme. »Foreman spodbuja decentralizacijo rudarjenja bitcoinov. Če se bodo stvari nadaljevale tako, kot gredo, je možno, da bo vse obsežne nadzorovane rudarske obremenitve v Teksasu nadzorovala peščica ponudnikov, kar kaže na vir centralizacije,« je opozoril.

Rudarjenje bitcoinov kot vir, ki ga je mogoče nadzorovati

Centralizacijo na stran, Gideon Powell, izvršni direktor in predsednik Cholla Petroleum Inc. — raziskovalno podjetje s sedežem v Teksasu, ki se osredotoča na energetski sektor — je za Cointelegraph povedalo, da meni, da je rudarjenje bitcoinov največje breme za programe odzivanja na povpraševanje, kot so tisti, ki jih je uvedel in razvil ERCOT.

»Ko nam v omrežju zmanjka elektrike, imamo dve možnosti: vključimo več agregatov ali preprosto zmanjšamo porabo energije. Kot posameznikom je to težko narediti. Toda rudarji Bitcoinov in podjetja za programsko opremo dovoljujejo ERCOT-u, da pregleda in nadzoruje te obremenitve, da zagotovi odziv na povpraševanje, ki je veliko bolj v skladu s tradicionalnim delovanjem generatorja (obratno),« je dejal.

Powell je dodal, da lahko rudarjenje bitcoinov pomaga napajati teksaško omrežje, saj vetrna in sončna energija postajata vse pogostejši. Opozoril je na primer, da so se omrežja v preteklosti razmišljala s stališča proizvodnje toplote, saj toplotna proizvodnja omogoča, da se vrteča masa vedno ujema s proizvodnjo in obremenitvijo. Vendar je opozoril, da so vetrni in sončni viri občasni, zaradi česar je težko uravnotežiti obremenitev, saj se ti obnovljivi viri nenehno povečujejo in zmanjšujejo.

»Številna podjetja so razvila tehnologijo, ki omogoča rudarjem Bitcoin in drugim podatkovnim centrom, ki gostijo računalništvo brez zakasnitev, da se odzovejo na navodila ERCOT ali se odzovejo na cene v omrežju v realnem času. Ko je elektrike malo, cene narastejo in rudarji bitcoinov ter mnogi drugi lahko zmanjšajo,« je pojasnil.

nedavno: Hiša na hribu: najboljše države za nakup nepremičnin s kriptovaluto

Powell je nato trdil, da je ERCOT najbolj svobodno tržno omrežje na svetu, z regulativnim okvirom, ki je potreben za spodbujanje rešitev od spodaj navzgor. “Zato bo Teksas še naprej privabljal energetske podjetnike, potrebne na vse bolj zapletenih energetskih trgih.”

Čeprav je pomemben, je pomembno poudariti, da Bitcoin še naprej beleži rast porabe energije leto, kar lahko povzroči strožje predpise. McNamara pa ostaja optimističen in ugotavlja, da rudarjenje bitcoinov ostaja prijazen vir za teksaško omrežje, kar kaže tudi na potencial tehnologije v drugih regijah.