Bitcoin pade na nove najnižje vrednosti, ko Genesis zanika skorajšnji bankrot

Bitcoin je v ponedeljek za kratek čas padel na dveletno dno Bloomberg News je poročal da je Genesis, posrednik in posojilodajalec digitalnih sredstev, vlagateljem povedal, da bo morda prisiljen vložiti zahtevo za stečaj, če bodo njegova trenutna prizadevanja za zbiranje sredstev neuspešna.

Cena bitcoina
BTCUSD,
+1,32 %

v ponedeljek, potem ko je Bloomberg objavil svoje poročilo, padel na 15.615 $, kar je najnižja raven od novembra 2020, poroča CoinDesk.

Predstavnik podjetja Genesis je v izjavi za MarketWatch omalovaževal poročilo Bloomberga in dejal, da ima podjetje še naprej “konstruktivne” pogovore z upniki.

»Ne nameravamo takoj začeti stečaja. Naš cilj je sporazumno rešiti nastalo situacijo brez potrebe po uvedbi stečaja. Genesis še naprej sodeluje v konstruktivnih razpravah z upniki,« je dejal Genesis.

V zadnjih dneh se širijo ugibanja o finančnih težavah, s katerimi se sooča Genesis, ki je prejšnji teden ustavil odkupe in nova posojila. Po premoru poroča Wall Street Journal da je imel Genesis do ponedeljka zjutraj čas za zagotovitev 1 milijarde dolarjev financiranja. Genesis je tudi javno razkril, da ima 175 milijonov dolarjev izpostavljenosti zdaj FTX v stečaju.

Genesis ima več podjetij, vključno s posojanjem, skrbništvom in trgovanjem na prostih trgih kriptovalut in izvedenih finančnih instrumentov.

V zadnjih dneh se na družbenih omrežjih vse pogosteje govori o več stečajih v prostoru kriptovalut po propadu FTX. Nekateri poznavalci kriptoindustrije so bili osredotočeni na sposobnost Genesisa, da preživi kripto nevihto, je za MarketWatch povedalo več virov.

Eden od rezultatov tega se odraža v enem izmed bolj priljubljenih izdelkov, povezanih z bitcoini, Grayscale Bitcoin Trust
GBTC,
-0,84 %
.

Trust, ki je edini produkt, s katerim se trguje na borzi v ZDA in je neposredno izpostavljen bitcoinu (čeprav trguje tudi sklad, s katerim se trguje na borzi in je izpostavljen terminskim pogodbam na bitcoin), je bil razprodan, kar je za kratek čas povzročilo njegov diskont na neto vrednost sredstev njegovih imetij bitcoinov razširiti na več kot 50 %.

BERNSTEIN

Povečan popust odraža zaskrbljenost trgovcev, da bi se težave pri Genesisu lahko prelile na njegovo matično podjetje, Digital Currency Group, je dejal Charles Hayter, izvršni direktor CryptoCompare, podjetja, ki zagotavlja podatke o trgih digitalnih sredstev. DCG je tudi matična družba družbe Grayscale, upravitelja premoženja sklada Grayscale Bitcoin Trust.

Bernsteinova analitika Gautam Chhugani in Manas Agrawal sta v ponedeljkovi opombi zapisala, da »kripto vlagatelji še naprej špekulirajo o prenosu Genesisa na DCG in s tem o morebitnih strateških možnostih za Grayscale, njegovo najvrednejše podjetje. Kripto vlagatelji se prav tako bojijo, da bo GBTC posredno škodoval ugledu zaradi nedavnega padca finančnega vzvoda med Genesis, Three arrows in Alameda.«

DCG velja za eno izmed modrih podjetij v svetu kriptovalut, skupaj z eno najvrednejših podjetij v vesolju, je za MarketWatch povedalo več virov.

Kljub temu je Bernsteinova ekipa skupaj z analitiki pri Bloomberg Intelligence dejala, da stečaj družbe Genesis verjetno ne bo vplival na GBTC ali DCG širše.

Po besedah ​​Bernsteina imata Digital Currency Group in Genesis približno 10 % vseh odprtih delnic GBTC in podjetje se bo morda odločilo prodati te delnice, da bo zadovoljilo svoje likvidnostne potrebe. Analitiki pravijo, da je bilo to enakovredno približno 560 milijonom dolarjev v ponedeljek zgodaj, čeprav tržna vrednost bitcoina in GBTC niha.

BERNSTEIN

CoinDeskki je prav tako v lasti DCG, je poleti poročal, da je DCG prevzel več kot milijardo dolarjev Genesis, ki ga je posodil Three Arrows Capital Ltd. Genesis je bilo objavljeno, da je med največjimi upniki 3AC.

Dolga leta je GBTC trgoval s precejšnjo premijo glede na svojo vrednost bitcoina, saj je bil eden redkih kanalov za akreditirane in institucionalne vlagatelje, ki so pridobili neposredno izpostavljenost bitcoinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *