Bitcoin pade kot še en nihajoči vodja; Ta premijski sklad kupuje

Bitcoin je v ponedeljek zgodaj padel pod 16,000 $, saj so vse hujše težave z likvidnostjo povečale zaskrbljenost glede kriptovalut po propadu FTX Sama Bankman-Frieda. Nepotrjeno klepetanje na družbenih omrežjih konec tedna so bili viri iz kripto industrije, vključno z enota skupine Digital Currency Grouppostavlja vprašanje, ali bi lahko bil velikan tveganega kapitala naslednja padla kripto domina.
XDCG ima v lasti Grayscale Investments, največjega upravitelja kripto skladov na svetu, Bitcoin Trust v sivinah (GBTC). Grayscale ima več kot 3 % svetovnega bitcoina. DGC ima v lasti tudi kripto posrednika Genesis Global Trading in novice o digitalnih sredstvih CoinDesk.

Genesis je prejšnji teden zaprosil za nujno posojilo v višini 1 milijarde dolarjev, je v četrtek poročal Wall Street Journal. Podjetje je v sredo ustavilo dvige za svojo enoto za kriptovalute v vrednosti 2,8 milijarde dolarjev, Genesis Global Capital, potem ko je potrdilo likvidnostne težave po stečaju FTX. The je dejala družba “nenormalne zahteve za dvig” strank, ki presegajo njegovo trenutno likvidnost.

Dva največja posojilojemalca Genesis sta bila singapurski kripto hedge sklad Three Arrows Capital in trgovsko podjetje Alameda Research, povezano s FTX. Three Arrows Capital, Alameda in FTX so vsi v stečajnem postopku. Three Arrows Capital je vlogo vložil julija, medtem ko sta Alameda in FTX skupaj vložila vlogo novembra. DCG je vložil 1,2 milijarde dolarjev tožbe proti Three Arrows v julijskem sodnem postopku, potem ko je Genesis podjetju posodil 2,3 milijarde dolarjev.

11. novembra je DCG dal Genesis kapitalsko infuzijo v višini 140 milijonov dolarjev, ko je FTX začel propadati.

In kripto borza Gemini je zaradi objav ustavila izplačila na obrestovane račune, saj je Genesis kreditni partner za program.

Padec cene zaupanja v sivine Bitcoin

Sivine objavil, da njegovi izdelki “še naprej delujejo kot običajno in da nedavni dogodki niso vplivali na izdelek ali poslovanje.” Grayscale pravi, da Genesis Global Capital ni nasprotna stranka ali ponudnik storitev za noben izdelek Grayscale. V vlogi SEC z dne 3. oktobra je bil Genesis prekinjen kot pooblaščeni udeleženec GBTC, vendar še naprej služi kot njegov vzdrževalec likvidnosti.

Izdelke v sivih odtenkih in osnovna sredstva GBTC hrani skrbnik v ločenih denarnicah v hladilnici Coinbase (KOVANC), so sporočili iz družbe. Vendar je Grayscale zavrnil posredovanje svojega celotnega dokaza o rezervah zaradi “varnostnih pomislekov”. V petek je delil pismo sklada Coinbase Custody Trust potrjuje 635,235 Bitcoinov v skladišču.

“Če želite biti popolnoma jasni: BTC, ki je osnova Grayscale Bitcoin Trust, je v lasti GBTC in samo GBTC,” je tvitnil Grayscale. Številni vlagatelji na spletu so zaskrbljeni, da bi lahko DCG začel odlagati svoje bitcoine, da bi rešil Genesis. A Grayscale vlagateljem zagotavlja, da temu ni tako.

Medtem Cathie Wood kupuje GBTC s popustom. Ark Investment Management je kupil več kot 315.000 delnic GBTC v vrednosti približno 2,8 milijona dolarjev za svoj Ark Next Generation Internet ETF (ARKW) prejšnji ponedeljek, je poročal Bloomberg.

Delnice GBTC so v ponedeljek zgodaj padle za 5,5 % na 7,85 USD na delnico. Cena je letos padla za približno 78 odstotkov, saj je Bitcoin propadel z valom bankrotov kriptovalut. Delnica je precej pod najvišjo vrednostjo vseh časov, blizu 58 $ od februarja 2021, pred trenutno kripto ledeno dobo.

Medtem je Bitcoin padel pod 16,100 $ z najnižje vrednosti 21,000 $ v začetku novembra po bankrotu FTX.

Razložen zlom FTX

Borza FTX je v zadnjih dveh tednih povzročila nemir na kripto trgih, potem ko je 11. novembra vložila zahtevo za stečaj v skladu s poglavjem 11. Ustanovitelj in izvršni direktor Sam Bankman-Fried je odstopil, zamenjal pa ga je John J. Ray III. Nekdanji izvršni direktor podjetja Enron cleanup zalotil SBF“Še nikoli v svoji karieri nisem videl tako popolnega izpada korporativnega nadzora in tako popolne odsotnosti zanesljivih finančnih informacij.”

Četrta največja kripto borza po obsegu se je soočila z velikim likvidnostnim krčem po razkritju, da njen izvorni žeton FTT predstavlja večino bilance stanja sestrskega trgovskega podjetja Alameda Research. Kripto borza Binance je objavila, da bo 6. novembra likvidirala svoja imetja FTT, kar je povzročilo več kot 6 milijard dolarjev dvigov iz FTX v 72 urah.

Takrat javnosti ni bilo znano, da je Alameda Research FTX dolgovala okoli 10 milijard dolarjev posojil, sestavljenih iz vlog strank. Medtem je FTX vlagal sredstva uporabnikov v različne kripto projekte in manj znane žetone – med katerimi so bili nekateri pobude Bankman-Frieda, kar je še poslabšalo likvidnostne težave.

Ko je FTX padel, je Bitcoin padel blizu 15.800 $ z več kot 21.200 $ v štirih dneh, kar je s seboj potegnilo cene kriptovalut. Po podatkih Glassnode, ki jih je zbral CoinTelegraph, so vlagatelji v tednu stečaja FTX premaknili več kot 3 milijarde dolarjev bitcoinov z borz v osebne denarnice. Bitcoin si je od 17. novembra opomogel za približno 16.500 $, vendar je znova padel, ko so se pojavile težave z likvidnostjo. Cene glavnih kriptovalut so še vedno nižje za 20 % ali več, odkar so se 5. novembra začele likvidnostne težave FTX.

Želite informacije o tržnih gibanjih dostavljene neposredno v vaš nabiralnik? Prijavite se na nove dnevne novice o KVČB s klikom na spodnjo sliko.

Harrisona Millerja lahko spremljate za več novic in posodobitev delnic na Twitterju @IBD_Harrison

MORDA BI VAM BILO VŠEČ TUDI:

Cene in novice kriptovalut

Kaj je kriptovaluta?

Pridobite borzne sezname, ocene delnic in več z IBD Digital

Poiščite delnice za nakup in ogled z lestvico najboljših IBD

Prepoznajte baze in kupite točke s prepoznavanjem vzorcev MarketSmith

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *