Bitcoin ETF: Najpametnejši fantje v sobi? Velika podjetja z Wall Streeta držijo vrečo bitcoinov

Zrušitev Bitcoin ETF ni prizadela samo amaterjev. Implozija je ujela velika podjetja in strokovnjake z Wall Streeta.
XGoldman Sachs je največji lastnik ProShares Bitcoin Strategy ETF (MALO) z 10,5 milijona delnic. To je glede na najnovejše poročilo o velikosti pozicij z dne 30. septembra, glede na analizo podatkov Investor’s Business Daily iz S&P Global Market Intelligence. Goldman Sachs je v tretjem četrtletju dejansko povečal svoj položaj za skoraj 20 %. In delnice največjega Bitcoin ETF, ki vlaga v Bitcoin terminske pogodbe, so letos izgubile dve tretjini vrednosti.

Medtem sta Morgan Stanley Investment Management in ARK Investment Management 2. in 3. največja lastnika drugega priljubljenega Bitcoin sklada, Bitcoin Trust v sivinah (GBTC) od zadnjih vlog 31. julija oziroma 30. septembra. Morgan Stanley je imel v lasti 11,2 milijona delnic, ARK Investment pa 6,5 ​​milijona delnic. Grayscale Bitcoin je letos padel za 74 %.

“Zdi se, da se kriptosvet zdaj bori z lastno krizo.” je dejal Jack Ablin, strateg pri Cresset Capital Management. “Čeprav je še prezgodaj za napovedovanje razširjene kripto kaskade, imajo letošnji dogodki širše posledice za vlagatelje.”

Kako razširjen in resen je vpliv padca cen bitcoinov?

Kdo je lastnik Bitcoina?

To je slabo leto za lastništvo Bitcoina. Po podatkih Coinbase je cena bitcoina letos padla za 74 % na manj kot 17.000 USD.

Cene bitcoinov letos padajo zaradi medvedjega trga delnic, naraščajočega dolarja in gospodarske šibkosti. In finančna implozija Bitcoin borza, FTX, pretresel je tudi celoten ekosistem ETF kriptovalut.

Ostajajo vprašanja o tem, kako razširjena je bolečina lastništva Bitcoina. Številni veliki vlagatelji tveganega kapitala vlagajo denar v FTX. Kljub temu pa so Bitcoin ETF-ji le naredili vlaganje v samo kriptovaluto mainstream.

“Kriptotrgovci še vedno govorijo, kaj se dogaja FTX?” je rekel Edward Moya iz Oande. “Bitcoin in Ethereum se oklepata kakršne koli širše nagnjenosti k tveganju za drago življenje.”

ETF-ji za kriptovalute postajajo udarni

Vlagatelji v Bitcoin ETF čutijo vročino.

Zbirka nekaterih največjih Bitcoinov in ETF-jev, povezanih z Bitcoini, je letos padla s 25 % na 81 %. Najbolj prizadet je bil Viridi Bitcoin Miners ETF v vrednosti 5,6 milijona dolarjev (RIGZ), kar je 81 % manj. ETF vlaga v rudarjenje bitcoinov in proizvajalce polprevodnikov v razvitih državah.

Največji skladi ETF so Riot Blockchain (RIOT) pri 11 %, Bitfarms pri 8 % in Cleanspark pri 7 %. Vse te delnice so letos vlagateljem prinesle velike izgube. Samo delnice Riot so letos padle za skoraj 79 %.

Kaj je naslednje za Bitcoin ETF?

A ne glede na to, kako hude so izgube na Bitcoin ETF, je še prezgodaj za odpis razreda sredstev, pravi Roxanna Islam, pomočnica direktorja raziskav pri VettaFi.

Islam pravi, da je padec FTX “pomemben”, vendar še zdaleč ni brez primere. “Videli smo, da se podobne stvari dogajajo pri Celsius, Voyager Digital in celo padcu Terre,” je dejal Islam.

In na nek način, zadnja implozija FTX bi lahko pomagali Bitcoin ETF-jem, da so bolj privlačni za ljudi, ki želijo ohraniti izpostavljenost, vendar z manjšim operativnim tveganjem.

Namesto da bi zaupali tretji osebi, kot je FTX, se lahko številni vlagatelji v bitcoin odločijo za nakup lastne kriptovalute in jo hranijo v svojih digitalnih denarnicah, je dejal Islam. Vendar to zahteva držanje zasebnih ključev za odklepanje denarnice. Torej za vlagatelje, ki se s tem ne želijo ukvarjati, Bitcoin ETF-ji, kot je BITO, Amplify Transformational Data (BLOKIRAJ) ali Invesco Alerian Galaxy Crypto Economy (SATO) se lahko še pritoži.

“Ko se prah polege, bi to lahko bilo pozitivno za Bitcoin ETF, ki temeljijo na terminskih pogodbah, kot je BITO, ki imajo izjemno visoko korelacijo z Bitcoinom, ne da bi dejansko držali sredstvo,” je dejal Islam.

Največji imetniki ProShares Bitcoin Strategy ETF

Nosilec Navadne delnice v lasti % spremembe položaja Datum položaja
Skupina Goldman Sachs, investicijsko bančništvo in naložbe v vrednostne papirje 10.549.238 19,6 % 30. september 2022
Acorns svetovalci 1.747.317 33.5 30. september 2022
Jane Street Group, LLC, podružnica za upravljanje premoženja 1.032.761 10.3 30. september 2022
Svetovalci Paragon 853.842 303.8 30. september 2022
Susquehanna Int’l 557.883 -8.8 30. september 2022
Viri: S&P Global Market Intelligence, IBD

Sledite Mattu Krantzu na Twitterju @mattkrantz

MORDA BI VAM BILO VŠEČ TUDI:

Bank of America je objavila 11 najboljših delnic za leto 2022

Warren Buffett je končno zavrgel štiri slabe delnice

Naučite se meriti trg s tržno strategijo ETF IBD

Poiščite današnje najbolj rastoče delnice za ogled z IBD 50

Pridružite se IBD Live vsako jutro za nasvete o delnicah pred odprtjem

Kaj storiti, ko trg raste; 5 delnic blizu nakupovalnih mest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *