Baseball Hall of Fame: 10 stvari, ki jih morate vedeti o glasovanju 2023, ko se Carlos Beltrán pridruži A-Rodu, druga velika imena

Glasovanje za Baseball Hall of Fame 2023 je bilo objavljeno v ponedeljek. To je glasovanje BBWAA, kar pomeni, da vključuje igralce, ki so bili upokojeni vsaj pet let, in tiste, ki so bili izpuščeni na prejšnjih glasovanjih, ker so prejeli med pet in 75 odstotkov glasov. Tukaj je celotna glasovnica za 28 igralcev.

Igralci, ki prejmejo manj kot pet odstotkov glasov, so izločeni iz glasovanja, tisti z najmanj 75 odstotki pa bodo naslednje leto sprejeti v Cooperstown kot dvorano slavnih. Vsi ostali bodo imeli na glasovnici 10 možnosti za sodelovanje, preden ta poteče. Razred Baseball Hall of Fame za leto 2023 bo razglašen januarja.

Oglejmo si največje zgodbe na letošnjem glasovanju.

1. Glasovanje odbora Era je ločeno

Najprej: glasovnica, na kateri so Barry Bonds, Roger Clemens, Curt Schilling in drugi, ni ta. Listic je v ponedeljek razkril, da glasovanje BBWAA — nekaj, do česar Bonds, Clemens in Schilling niso več upravičeni.

Glasovanje igralcev iz obdobja sodobnega baseballa ima Bonds, Clemens, Schilling, Rafael Palmeri, Albert Bell, Dale Murphy, Don Mattingly in Fred McGriff. Obstaja 16-članski odbor, ki bo glasoval med zimskimi srečanji 4. decembra in če bo kateri od igralcev prejel 12 glasov, bo vstopil v Hišo slavnih v razredu 2023.

To nima nobene zveze z glasovanjem BBWAA; sta dve popolnoma različni stvari.

Na glasovnici BBWAA!

2. Beltranovo vprašanje

Pozneje se bomo poglobili v številne posamezne kandidature, a na prvi pogled se zdi, da je Carlos Beltrán edini član dvorane slavnih iz te skupine novincev. Drugi prvi opaženi: John Lackey, Jered Weaver, Francisco Rodríguez, Matt Cain, Jacoby EllsburyJayson Werth, JJ Hardy, Mike Napoli, Andre Ethier in, no, razumete. To je Beltrán ali razpad za ta razred (čeprav predvidevam, da bo K-Rod morda malo ostal na glasovnici).

Ima številke. Beltrán je bil devetkrat All-Star v delih 20 sezon in je imel faktor “it” kot superzvezdnik petih orodij. Dosegel je .279/.350/.486 (119 OPS+) z 2.725 zadetki, 1.582 teki, 1.587 RBI, 565 dvojnimi, 435 domačimi in 312 ukradenimi bazami. V 65 tekmah končnice v karieri je dosegel 0,307/0,412/0,609 s 15 dvojnimi, 16 domačimi teki, 42 RBI in 45 runami. Med osrednjimi igralci zaseda osmo mesto v WAR (ne daleč za Joejem DiMaggiom in pred Dukeom Sniderjem, Andreom Dawsonom in Richiejem Ashburnom).

Veliko manj zapleteno bi bilo argumentirati njegove številke — in ne dvomim, da bodo nekateri ljudje oporekali tem dragocenim številkam, ne glede na to, kako napačen je ta argument — potem pa imamo Astros škandal s krajo napisov.

Popolnoma nimam pojma, kako bo to vplivalo na stvari. Povezave s PED so preprečile številne sicer vredne kandidate. To ni to, ampak Beltrán naj bi bil eden od vodij operacije kraje znakov leta 2017 v Houstonu (njegovega zadnjega leta kot MLB igralec). Tisto sezono res ni pokazal svoje statistike – to je bila njegova najslabša ofenzivna sezona po letu 2000 –, vendar bi zaradi njegove vpletenosti lahko izgubil glasove prek tako imenovane karakterne klavzule.

Ne gre samo za Beltrana. Morda se bomo morali o tem najprej pogovoriti z nekaterimi igralci v tisti ekipi Astros Jose Altuveki ima trenutno odlično podlago za življenjepis v Hiši slavnih.

Zame je to najbolj prepričljiva zgodba na volitvah leta 2023. V prihodnjih tednih bomo izvedeli, kaj si volivci skupno mislijo o tem vprašanju.

3. Ali lahko A-Rod veliko pridobi?

Nekaj, kar vemo o volilnem telesu BBWAA že leta, je, da je dovolj spodoben del zagovornikov trde linije PED, da prepreči Bonds, Clemens, Palmeiro, Mark McGwire, Sammy Sos itd.

Kljub temu sta Bonds in Clemens dosegla približno 2/3 glasov in volilno telo bo z leti še naprej vse bolj izkrivljalo “novo šolo”. Novi, mlajši volivci pridobivajo glasove, medtem ko starejši izginjajo ali umirajo. Ali se možnosti Alexa Rodrigueza izboljšujejo, ko se vse bolj odmikamo od “steroidne dobe”?

Razlog, zakaj sem omenil Bonds in Clemens, je, ker sta bila posebna primera. Videli smo, da nekateri volivci razlikujejo od igralcev, povezanih s PED, in pravijo, da so nekateri dosegli svoje številke v dvorani zaradi dodatne pomoči, a da sta bila Bonds in Clemens že igralca v dvorani slavnih, preden sta domnevno uporabila karkoli. Mislim, da se lahko vsi strinjamo, da je A-Rod glede svojih naravnih sposobnosti bolj na ravni Bondsa in Clemensa. Obstaja argument, da je bil fizično najbolj nadarjen igralec vseh časov (vsaj kar zadeva dvosmerne podvige Shohei Ohtani).

Njegova izključitev PED očitno zamegli nekoga, ki bi sicer dobil blizu 100 odstotkov glasov.

A-Rod je lani v prvem krogu prejel 34,3 odstotka glasov. Obveznice so prvo leto pridobile 36,2 odstotka, končale pa 66 odstotkov. Vendar pa Bonds do svojega četrtega in petega leta ni dosegel bistvenih dobičkov, tako da če bo A-Rod letos opazil velik skok, bo morda imel priložnost.

Če se približa 50 odstotkom, bi si upal ugibati, da bo sčasoma prišel. Če bo sedel okoli 1/3, predvidevam, da ne bo nikoli šel po poti BBWAA.

4. Lahko bi bilo Rolenovo leto

Morda je najboljša izbira za uvrstitev na to glasovanje Scott Rolen. V prvem letu je dobil le 10,2 odstotka glasov, a ko glasovnice še naprej izločajo velika imena in novinci še naprej trdijo, da je podcenjen vsestranski igralec (RAT ga obožuje), je dobil resen zagon. Vloga se je lani povečala na 63,2 odstotka in zdi se, da je vprašanje “kdaj” in ne “če”.

5. Helton, Jones poskuša ohraniti zagon

Spomnimo vas, da bomo v prihodnjih tednih obravnavali posamezne primere. To je prizor in trenutno nisem tukaj, da bi se tako ali drugače prepiral o vsakem kandidatu (čeprav sem z Beltranom res naredil nekaj hujšega, da bi v celoti ponazoril, zakaj je njegova kandidatura tako zanimiva).

Todd Helton je zelo močan trend. Letos je na volitvah peto leto in doslej je padla za 16,5 odstotka, na 29,2, na 44,9 in nato na 52 odstotkov. Obstaja zunanja možnost, da letos zmaga, čeprav bi bilo povečanje za 23 odstotkov ogromno. Druga legenda Rockies Larry Walker je v enem letu poskočil za 22 odstotkov, da bi se uvrstil, vendar je bilo to njegovo zadnje leto. Helton v petem letu ne bo povzročil takšne nujnosti.

Primer Andrewa Jonesa se je dve leti zdel kot izgubljen primer. Na glasovnici je obvisela s 7,3 odstotka in nato s 7,5 odstotka. Nato je poskočila na 19,4, 33,9 in lani dosegla 41,4 odstotka. Minilo je pet poskusov in ostalo jih je še pet. Če se bodo stvari nadaljevale v tej smeri, se bo sčasoma prebil skozi glasovanje BBWAA kot član dvorane slavnih, čeprav je skoraj 34 odstotkov še vedno strm vzpon. Včasih se zagon povečuje, dokler igralec ne uspe, drugič pa podpora pade pod 75-odstotni prag, ko naletimo na niz volivcev, ki si ne bodo premislili.

Mislim, da bi moral Jones letos preseči 50 odstotkov. Kar se tiče Heltona, je na dobri poti, da vstopi, čeprav to ne bo letos.

6. Kentova zadnja vožnja

Petkratni All-Star in MVP 2000 NL Jeff Kent je na glasovanju desetič in zadnjič. S 560 dvojicami, 377 domačimi teki, 1518 RBI in skoraj 2500 zadetki je eden najplodnejših ofenzivnih igralcev druge baze vseh časov. Njegova obramba ga je nekoliko zadrževala in zaradi tega in morda še nekaterih drugih razlogov ni mogel ustvariti resne serije glasov kot Rolen, Helton in Jones. Zmagal je, resda, z 18,1 odstotka glasov v šestem poskusu na 32,7 odstotka v devetem poskusu, a je v slednjem primeru odstotek v bistvu stagniral (v osmem poskusu je bil 32,4 odstotka).

Ni niti približno nedavnega precedensa, da bi bil nekdo, ki prejme več kot 40 odstotkov glasov, sprejet v hišo slavnih v enem samem ciklu glasovanja. Največji dvoletni dobiček od leta 1966 je bil Luis Aparicio, 42,7 odstotka v letih 1982-84. Jay Jaffe iz Fangraphs). Ta odstotek povečanja za Kenta bi mu prinesel 0,4 odstotka, vendar se mora to zgoditi v enem letu, ne v dveh. In spet, to je rekord.

V bistvu je Jeff Kent zadnjič na glasovanju, preden gre v odbor Era (in, odkrito povedano, tam mu bo verjetno bolje).

7. Konec je blizu Wagnerja, Sheffield

Ta dva bomo združili, ker sta na podobnem ozemlju. Billy Wagner je bil zaradi svoje hitre žoge eden najstrašnejših približevalcev v zgodovini bejzbola, tudi v razmeroma majhnem kadru. Gary Sheffield je bil eden najbolj strahovitih napadalcev svoje generacije in grozeč zamah s kijem je brezčasen.

Spet si bomo kasneje vzeli čas za obširnejše razprave o primerih, vendar je Wagner šesti po obrambah v karieri z odlično statistiko zadetkov, medtem ko je imel Sheffield več kot 500 domačih zadetkov, več kot 1600 RBI in tekov ter 140 OPS+.

Sheffield je na volitvah že deveto leto in čeprav je od leta 2019 do leta 2020 naredil velik skok, je v vsakem od zadnjih dveh volilnih ciklov prejel natančno 40,6 odstotka. Letos bo potreboval velik skok, da bo naslednjič imel priložnost.

Wagner je v osmem poskusu in morda ima boljši strel. Njegova pot zadnjih petih glasov, v odstotkih: 11,1, 16,7, 31,7, 46,4 in 51. Če se ta pot poveča za več kot 60 odstotkov, obstaja realna možnost, da mu uspe, lahko pa je tudi dovolj volivcev, ki potrebujejo bližje temu, da bi Mariano Rivera dobil glas v dvorani. Možno je, da bo Wagner padel.

8. Rollins, Abreu, Buehrle, Hunter išče odboj

Kot je navedeno zgoraj, je bil Jones prvi dve leti pod 10 odstotki, preden je začel resno napredovati. Naslednji igralci upajo, da bodo letos videli velik skok pri glasovanju v dvorani slavnih:

  • Jimmy Rollins: 9,4 odstotka lani v svojem volilnem prvencu
  • Bobby Abreu: 8,6 odstotka lani v tretjem poskusu
  • Mark Buehrle: 5,8 odstotka lani v drugem poskusu
  • Torii Hunter: 5,3 odstotka lani v drugem letu

Obstaja tudi možnost, da eden ali več teh fantov dobi manj kot pet odstotkov in izpade iz volilnega lističa, čeprav se to ne zdi verjetno, ker je med prvimi nosilci grožnja le Beltrán.

9. Nikogaršnja zemlja za Mannyja, Vizquela, Pettitteja

Zdi se, da imajo trije preostali sedeži na glasovnici preveč prtljage, ki bi jo lahko uvedli.

Primer Andyja Pettitta je verjetno večinoma izgubljen primer, ker so njegove številke za mnoge bolj “Hall of the Very Good”, poleg tega je bil povezan s PED. Glasuje že petič in je pred tem prejel 13,7 odstotka glasov, v zadnjem krogu glasovanja pa je padel na 10,7 odstotka.

Ofenzivne številke Mannyja Ramireza so dovolj velike, da bi že bil v dvorani, če ne bi bilo povezave s PED. In v njegovem primeru gre za veliko več kot le šepetanje ali Mitchellovo poročilo ali karkoli špekulativnega. V skladu s skupnim sporazumom o drogah je bil dvakrat suspendiran zaradi kršitev drog za izboljšanje učinkovitosti. To ni bil začetnik njegove kandidature za veliko večino volilnega telesa, z 28,9 odstotka prejšnje sezone. Na prejšnjih dveh glasovanjih je imel 28,2 odstotka, tako da se pravzaprav ni premaknil. Zdi se, da ne doseže 30 odstotkov. Letos je že sedmo leto na volitvah.

Omar Vizquel je pri svojem tretjem glasovanju presegel 50 odstotkov in se je verjetno približal Cooperstownu, potem pa so se pojavile obtožbe o nasilju v družini. Naslednje poletje se je soočil z grdimi obtožbami, ki jim je podvrgel netopirskega dečka z avtizmom »spolno nadlegovanje in diskriminacija zaradi invalidnostiNjegov delež glasov je lani padel na 23,9 odstotka, kar je zelo verjetno neposredna posledica. Za Vizquela je to že šestič na volitvah in je verjetno le formalnost, dokler na tej točki ne izpade z glasovnice.

Tudi Andruw Jones je bil leta 2012 aretiran zaradi nasilja v družini.

10. Napoved

Mislim, da odbor Era postavlja McGriffa. Prepričan sem, da bo Rolen naredil razred dveh. Nimam pojma, kako krajo znakov vpliva na Beltrana, vendar bom rekel, da je dovolj, da ostane pod 75 odstotki, vsaj pri tem njegovem prvem poskusu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *