Banke še naprej kažejo zanimanje za digitalna sredstva in DeFi sredi kaosa na trgu

Sektor kriptovalut je divji divji zahod v primerjavi s tradicionalnimi financami, vendar številne banke kažejo zanimanje za digitalna sredstva in decentralizirane finance (DeFi). Letošnje leto je bilo še posebej pomembno za banke, ki raziskujejo digitalna sredstva.

Pred kratkim je JPMorgan pokazal, kako je mogoče uporabiti DeFi izboljšanje čezmejnih transakcij. To se je zgodilo kmalu po tem, ko je BNY Mellon – najstarejša ameriška banka – napovedal izstrelitev svojo platformo za skrbništvo nad digitalnimi sredstvi, ki izbranim institucionalnim strankam omogoča hrambo in prenos bitcoinov (BTC) in eter (ETH).

Clearing House, združenje bank Združenih držav Amerike in plačilno podjetje, objavljeno 3. novembra da banke “ne bi smele imeti manj možnosti za sodelovanje v dejavnostih digitalnih sredstev kot nebanke”.

Banke se zavedajo potenciala

Ker banke še naprej kažejo zanimanje za digitalna sredstva, Globalna raziskava institucionalnih strank BNY Mellon iz leta 2022 poudarja vse večje povpraševanje institucij, ki iščejo dostop do digitalnih sredstev prek uglednih skrbnikov. Po navedbah Glede na raziskavo se skoraj vseh od 271 institucionalnih vlagateljev (91 %) zanima za vlaganje v tokenizirana sredstva. Raziskava je tudi pokazala, da večina teh vlagateljev uporablja več kot enega skrbnika, pri čemer jih 35 % posluje s tradicionalnimi igralci.

Povečano povpraševanje institucij, ki iščejo dostop do digitalnih sredstev, je eden od razlogov, zakaj banke kažejo zanimanje za ponudbe kriptovalut in DeFi.

Bobby Zagotta, izvršni direktor Bitstamp USA – borze kriptovalut, ustanovljene leta 2011 – je za Cointelegraph povedal, da je Bitstamp nedavno prejel veliko vhodnih zahtevkov za njihovo ponudbo Bitstamp-as-a-Service, ki omogoča fintech podjetjem in tradicionalnim finančnim institucijam, da strankam omogočijo dostop do kriptovalut.

»Lani so fintechi spraševali Bitstamp o storitvah, podprtih s kriptovalutami. Letos so finančni tehniki razpravljali o slabih straneh neponujanja strankam dostopa do digitalnih sredstev. Banke se zavedajo dejstva, da obstaja povpraševanje strank po nakupu in prodaji kriptovalut, in če ljudje tega ne bodo mogli narediti pri svojih bankah, bodo šli drugam,« je dejal.

Zagotta je dodal, da bodo banke, ki trenutno ne želijo izvajati ponudbe digitalnih sredstev, izgubile tržni delež: “Banke se zavedajo, da bi lahko ustvarile problem zadrževanja strank, če ne bi vstopile na trg s kripto ponudbami.”

Kar zadeva Zagotto, je raziskava BNY Mellon pokazala, da 65 % institucij trenutno dela z digitalnimi platformami namesto s tradicionalnimi finančnimi akterji. Vendar pa ugotovitve BNY Mellon tudi kažejo, da bi 63 % anketirancev sprejelo daljši čas poravnave za dokončanje transakcije z visoko ocenjeno tradicionalno institucijo.

nedavno: Razpustitev stečaja FTX: kako se razlikuje od drugih primerov iz 11. poglavja

Poleg tega nekateri strokovnjaki iz industrije verjamejo, da lahko velike banke izboljšajo svoje poslovanje z uvedbo kripto in DeFi rešitev. Colin Butler, globalni vodja institucionalnega kapitala v omrežju Ethereum layer-2 Polygon, je za Cointelegraph povedal, da čeprav je bila pilotna trgovina, ki sta jo izvedla JPMorgan in singapurska denarna uprava, mejnik k sprejetju decentraliziranih rešitev, kaže tudi, da ti subjekti preizkušajo da vidim, da so okviri DeFi uporabni.

“Če je odgovor pritrdilen, bi jim to omogočilo bistveno povečanje učinkovitosti poslovanja,” je dejal.

Butler je to rešil Polygonova veriga blokov z dokazi o deležu zagotovil, da je bila čezmejna transakcija med JPMorganom, Singapursko denarno upravo in drugimi bančnimi subjekti hitra, varna in čim bolj stroškovno učinkovita. Rekel je:

»Vsi ti elementi so izjemno pomembni, ko gre za sprejetje DeFi. Inherentna učinkovitost rešitev, ki temeljijo na verigi blokov, je tisto, kar daje DeFi prednost pred tradicionalnimi finančnimi sistemi, ki so bili zgrajeni v zadnjih desetletjih. Ti okvirji so sicer zelo trdi, čeprav še vedno delujejo. Najnovejši razvoj v DeFi lahko pomaga narediti celoten postopek transakcije veliko bolj učinkovit in udoben.”

Kot ponavlja Butler, Seamus Donoghue, direktor rasti pri METACO – ponudniku digitalnih sredstev za skrbništvo velikih finančnih institucij – je za Cointelegraph povedal, da verjame, da bodo vsa finančna sredstva sčasoma predstavljena v porazdeljenih knjigah. Kot tak je Donoghue omenil, da je treba preoblikovati infrastrukturo finančnega trga.

“Zato skoraj vse banke prve stopnje zdaj vlagajo v gradnjo nove infrastrukture: ne za trenutni slab kripto trg, ampak za veliko večjo vizijo o tem, kako bo vsako sredstvo predstavljeno in kako bo ustvarjena in izmenjana vrednost, globalno” , rekel je.

Donoghue je dodal, da bodo banke sčasoma postale most za institucije, ki iščejo izpostavljenost digitalnim sredstvom in DeFi. Pojasnil je, da je to posledica dejstva, da imajo tradicionalne finančne institucije zaupanje potrošnikov, velike bilance stanja in mrežo udeležencev na trgu, ki ustvarjajo likvidnost, skupaj z bazo strank z neizpolnjenimi potrebami.

Vendar tradicionalne finančne institucije še vedno skrbijo predpisi. Mathias Schütz, vodja oddelka za stranke in tehnološke rešitve pri SEBA Bank – švicarski banki za digitalna sredstva – je za Cointelegraph povedal, da se tradicionalne banke neradi ukvarjajo z digitalnimi sredstvi zaradi regulativne negotovosti.

Za obravnavo tega je Schütz opozoril, da banka SEBA, ki ima licenco švicarskih regulatorjev, deluje kot nasprotna stranka za institucije, ki se ukvarjajo z digitalnimi sredstvi.

“Zato je banka SEBA leta 2022 lahko sodelovala s številnimi velikimi bankami, vključno z LGT Bank, največjo zasebno banko v družinski lasti na svetu,” je dejal. To je pomembno tudi z vidika potrošnikov, saj rezultati raziskav BNY Mellon kažejo, da vlagatelje skrbi predvsem pravni in regulativni okvir digitalnih skrbnikov.

Vir: Globalna raziskava institucionalnih strank BNY Mellon 2022

Bo kaos na trgu vplival na zanimanje za digitalna sredstva in DeFi?

Predpisi na stran, nedavni preobrat dogodkov s FTX US in Binance lahko vplivata na to, kako tradicionalne finančne institucije gledajo na digitalna sredstva. Čeprav je še prezgodaj za razumevanje razvejanosti tega poloma, je Donoghue omenil, da bi lahko imela sprememba ameriškega FTX in Binance kratkoročni učinek. “To bi lahko spremenilo strategije bank, da bi preskočile storitve kriptovalut in se osredotočile zgolj na digitalne vrednostne papirje širše, vsaj začasno,” je dejal.

Eric Berman, regulativni strokovnjak pri Thomson Reuters, je za Cointelegraph povedal, da ne verjame, da bo dogodek pospešil vključevanje bank v digitalna sredstva. »Bančne institucije so počasne s kriptovalutami. Položaj FTX v ZDA in Binance verjetno poudarja, da je bančni sektor ravnal pravilno s pragmatičnim pristopom.”

Kakor koli že, tako Donoghue kot Berman se zavedata, da ta dogodek dokazuje potrebo po dodatni regulativni jasnosti, preden lahko tradicionalne finančne institucije uvedejo inovacije z digitalnimi sredstvi.

»Nedavni neugodni dogodki v panogi so poudarili kritično potrebo po varni in skladni infrastrukturi, poslovnih praksah in regulativnem nadzoru. Če sploh kaj, se je povpraševanje po servisiranju sredstev s strani zaupanja vrednih institucij, kot so regulirane globalne banke, samo povečalo,« je dejal Donoghue.

Zanimivo je tudi poudariti, da je raziskava BNY Mellon preučila, kako Propad ekosistema Terra vplivalo na institucionalne vlagatelje. Po poročilu je 9 % institucionalnih upravljavcev premoženja ugotovilo, da propad družbe Terra ni vplival na njihove načrte za digitalna sredstva, medtem ko jih je 50 % dejalo, da so si vzeli kratkotrajni premor za ponovno oceno, pri čemer so opozorili, da se bo verjetno kmalu nadaljevalo.

nedavno: Bi lahko Hongkong res postal kitajski posrednik kriptovalute?

O tem, ali bo medvedji trg vplival na zanimanje bank za digitalna sredstva, je Butler pojasnil, da kripto trg ni velik dejavnik, ki bi vplival na banke, zlasti ko gre za DeFi. Omenil je na primer, da je JPMorgan uporabil Polygon za izvedbo medvalutne transakcije v živo, ki je vključevala tokenizirane depozite v singapurskih dolarjih in japonskih jenih, skupaj s simulacijo tokeniziranih državnih obveznic. Po Butlerjevih besedah ​​ta sredstva nimajo nobene povezave s cenami kriptovalut. je dodal:

»V bistvu finančne institucije iščejo načine za tokenizacijo tradicionalnih sredstev – ki so lahko karkoli, od obveznic in fiat valut do nepremičninskih pogodb – in njihovo digitalno izvedbo. Kot taki ti žetoni ohranijo vrednost svojih ‘izvirnih’ sredstev, zato gre bolj za samo tehnologijo kot za cene kriptovalut in medvedje/bikovske trge.”