Arabski svet se veseli zmage Savdske Arabije nad Argentino na svetovnem prvenstvu

LUSAIL, Katar (AP) – Presrečni oboževalci so v torek izbruhnili v slavju po vsem arabskem svetu po šokantnem šoku Savdske Arabije. Svetovno prvenstvo zmago nad Argentino.

Od Sirije in Jordanije do Gaze in Katarja – letošnjih gostiteljev svetovnega prvenstva – so navijači uživali v uspehu Savdske Arabije, ena največjih nadlog v zgodovini turnirja.

Takoj po zmagi svoje ekipe z 2:1 so savdski navijači, ki so bili osebni priča tekmi, preplavili ulice pred stadionom Lusail z mahanjem z zeleno-belimi zastavami svoje države, skandiranjem in petjem – in celo objemanjem podivjani navijači Argentine.

“Ostal sem brez besed,” je dejal navijač Savdske Arabije Sultan Alharthi. “Sploh ne morem razložiti, kako vesel sem, saj nisem pričakoval, da bomo zmagali.”

Katarski vladajoči emir, šejk Tamim bin Hamad Al Thani, se je udeležil tekme in si v nekem trenutku čez ramo obesil savdsko zastavo. Trenutek, ujet v spletni videoposnetek in širok medij, bi bil nepredstavljiv pred skoraj dvema letoma, ko so Savdska Arabija in tri druge arabske države bojkotirale Katar zaradi političnega spora.

V severozahodni Siriji, trdnjavi upornikov v od vojne razdejani državi, so prebivalci, zbrani v kavarnah, vzklikali in proslavljali po zadnjem žvižgu. To je bila dobrodošla sprememba za enklavo, kjer milijoni ljudi trpijo zaradi pogostih zračnih napadov in revščine.

V mestu Idlib je Ahmad Al-Absi dejal, da je bila zmaga Savdske Arabije prepotrebna spodbuda morale za Sirijce in Arabce na Bližnjem vzhodu, čeprav je to pomenilo, da njegova najljubša nogometna ekipa izgublja.

“To kaže, da imamo nadarjene ljudi, ki lahko dosežejo stvari na svetovnem prizorišču,” je za Associated Press dejal Al-Absi, argentinski navijač. “Kot Arabci sanjamo o boljši prihodnosti in ta dvig morale nas opominja, da nič ni nemogoče.”

Na ulicah Amana v Jordaniji je na desetine savdskih državljanov in Jordancev praznovalo na ulicah, nosili so savdske zastave ali jih namestili na avtomobile in trobili.

In v Gazi so se palestinski prebivalci veselili, češ da so bili s Savdsko Arabijo v njenem trenutku nogometne slave. “Politično in družbeno so z nami, zato so ta praznovanja nekakšna vrnitev,” je dejal prebivalec Gaze Abu Khalil.

V Savdski Arabiji je kralj Salman predčasno razglasil državni praznik za vse delavce in študente v kraljestvu, da bi proslavili zmago.

Ljudje, ki so spremljali tekmo v navijaški coni v prestolnici Riad, so skakali od veselja in navijali, ko se je tekma končala. Vozniki so v znak veselja trobili. Savdske oblasti so dovolile tudi prost vstop na športno-zabavni festival, ki ga sponzorira država.

Teža zmage bo sčasoma padla. Savdska Arabija je pred torkovo tekmo dobila le tri tekme svetovnega prvenstva v svoji zgodovini. Argentina, ki je osvojila svetovno prvenstvo v letih 1978 in 1986, je letos – oziroma je bila – eden izmed favoritov.

“Eden za knjige,” je dejal selektor Savdske Arabije Herve Renard. “Včasih so stvari popolnoma nore.”

Savdski vratar Mohammed Alowais, ki je pozno v tekmi uspel dve ključni obrambi, je bil na koncu skoraj premagan, morda se ni zavedal razsežnosti pretresa.

“Zelo sem vesel tega rezultata, ki nam ga je uspelo doseči proti tej zelo znani ekipi,” je svečano dejal Alowais. »Pripravili smo se. Bili smo 100-odstotno pripravljeni in upamo na boljše rezultate v prihodnosti.”

Kljub zaostanku z 1:0 ob polčasu po golu Lionela Messija, morda najboljšega nogometaša vseh časov, je Saleh Alshehri in Salem Aldawsari v začetku drugega polčasa uspel zadeti po en gol.

Potem pa je sledilo več kot 50 minut, vključno s podaljškom ob koncu tekme po sodnikovi presoji, da je zadržal enega izmed favoritov turnirja.

“Vse zvezde so bile za nas,” je dejal Renard, ki je leta 2012 kot selektor Zambije osvojil Afriški pokal narodov in leta 2015 ponovno s Slonokoščeno obalo.

Renard je bil tudi trener Angole in Maroka, ki ju je popeljal na svetovno prvenstvo 2018 v Rusiji. Savdsko Arabijo je prevzel leta 2019.

“Spisali smo zgodovino savdskega nogometa,” je dejal Renard. »Ostalo bo za vedno. To je najbolj pomembno. Moramo pa razmišljati tudi o pogledu naprej, saj nas čakata še dve tekmi, ki sta za nas zelo težki.”

Renard je dejal, da je svoje igralce prosil, naj omejijo praznovanje po tekmi na 20 minut.

“To je vse,” je rekel. “Ampak še vedno sta dve igri – ali več.”

V soboto se morajo še pomeriti s Poljsko in naslednji torek v skupini C z Mehiko. Obe bosta verjetno ostali favoriti proti Savdski Arabiji – kljub težavam.

Namignil je tudi na drugo možno resnico: Messi in Argentina sta verjetno podcenila Savdsko Arabijo, ki je šele na 51. mestu Fifine lestvice. Argentina je številka 3.

“Vendar veste, da motivacija ni igranje za Brazilijo,” je dodal.

___

Isabel DeBre in Jon Gambrell iz Dohe ter Kareem Chehayeb iz Bejruta so prispevali k temu poročilu.

___

AP poročanje svetovnega prvenstva: https://apnews.com/hub/world-cup in https://twitter.com/AP_Sports

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *