Apple: malo verjetno, da bo v prihodnosti presegel trg (NASDAQ:AAPL)

Ravna postavitev različnih izdelkov iz jabolk na sivem ozadju.

Šahid Jamil

Čeprav zaupamo Applu (NASDAQ:AAPL) bo še dolgo zelo trden posel, vse pogosteje opažamo znake, da bo v prihodnosti težko preseči trg. Nobenega dvoma ni, da so Applovi delničarji uživali v zadnjem desetletju več kot potrojil indeks S&P 500 (VOHUN), vendar verjamemo, da podjetje v naslednjih desetih letih verjetno ne bo bistveno preseglo indeksa S&P 500.

grafikon
Podatki po YCharts

Podjetje je že pred nekaj leti prenehalo razkrivati ​​število enot za naprave, kot so iPhone, Mac itd. Naša razlaga je, da je to pomenilo, da bo rast vedno bolj odvisna od zvišanja cen v primerjavi s prodajo več naprav. Medtem ko lahko obe strategiji zagotovita znatno rast prihodkov, menimo, da povišanje cen povzroči manj trajnostno rast, glede na to, da na določeni točki začne pomembno vplivati ​​na število prodanih enot. Z drugimi besedami, potrošniki bodo plačali le toliko, preden bodo prešli na drugo blagovno znamko.

Velik vir rasti v zadnjih letih je bil storitveni posel, ki je v septembrskem četrtletju dosegel 19,2 milijarde dolarjev prihodkov in več kot 900 milijonov plačanih naročnin. V najnovejšem zaslužek od klicev vodstvo je celo opozorilo, da je že samo po velikosti podjetje s seznama Fortune 50 in da se je v zadnjih štirih letih skoraj podvojilo. Njegova rast pa se upočasnjuje, medletna rast poslovanja je le okoli 5-odstotna. Bilo je približno 600 bazičnih točk negativnega vpliva deviznega tečaja, tako da lahko trdimo, da je stalna rast valute bližje 11%, vendar tudi ta stopnja rasti ni tako impresivna.

Medtem je prej hitro rastoči segment, nosljivi izdelki, dom in dodatki, zabeležil rast prihodkov le za približno 10 % na leto; IPad je zabeležil 13-odstotno medletno zmanjšanje. Na splošno je Apple v poslovnem letu 2022 zabeležil prihodke v višini 394 milijard dolarjev, kar predstavlja ~8-odstotno medletno rast, njegov popravljeni dobiček na delnico pa je rasel le nekoliko hitreje pri ~9%. Poleg razmeroma razočarajoče rasti se je podjetje odločilo, da ne bo zagotovilo smernic glede prihodkov za naslednje četrtletje, razen da bo povedalo, da se bo splošna medletna uspešnost podjetja v decembrskem četrtletju upočasnila v primerjavi s septembrskim četrtletjem.

Ker se rast podjetja upočasnjuje in z bogatim vrednotenjem, ki ga bomo upoštevali v spodnji analizi, verjamemo, da bo podjetje v naslednjih desetih letih zelo verjetno slabše od trga, če ne bo našlo nove prelomne inovacije, ki lahko premakne iglo. .

Finance

Menimo, da za Apple ni veliko prostora za izboljšanje marže. Podjetje je pred covid krizo kazalo celo trend padanja marže iz poslovanja.

Apple je na koncu imel koristi od Covida, saj potovanja, restavracije in druge rekreacijske dejavnosti niso bile na voljo, veliko ljudi pa se je odločilo, da bodo svoj dohodek po lastni presoji porabili za novo napravo, kot je novi iPhone. To povečanje prihodkov je povzročilo operativni vzvod, kar je glavni razlog, da smo opazili izboljšanje stopenj dobička.

Čeprav lahko v prihodnje obstaja nekaj operativnega vzvoda, bi se to lahko izravnalo z naraščajočimi stroški komponent in drugimi inflacijskimi vplivi.

grafikon
Podatki po YCharts

Rast

Vpliv Covida je precej jasno viden v spodnji tabeli prihodkov, jasno pa je tudi, da se je rast začela močno upočasnjevati. Kar zadeva glavni izdelek, se je rast iPhonea v zadnjem četrtletju upočasnila na samo 10 % v primerjavi s skupno rastjo 39 % v proračunskem letu 2021.

grafikon
Podatki po YCharts

Rast se je znatno ohladila za celotno podjetje, z rastjo prihodkov za ~8 % za leto 2022 pod 10-letnim povprečjem za podjetje. Lahko trdimo, da je bil Apple že prej v obdobjih šibke rasti, nato pa se je rast spet okrepila. Kar se je spremenilo, je, da je zdaj osnova prihodkov ogromna, zato bo vsak izdelek ali storitev izjemno težko premaknil iglo. Kar zadeva neorgansko rast, podjetje že izvaja veliko prevzemov, v povprečju približno enega na mesec do fiskalnega leta 2022.

Prav tako se zdi, da ni v načrtu nobene moteče inovacije, razen morda Apple Car, ki bi res lahko bil dovolj pomemben, da bi dejansko prispeval k rasti na pomemben način.

grafikon
Podatki po YCharts

Apple Car ali “Project Titan”

Naš vtis o Appleu je vtis o podjetju, ki je neverjetno nadarjeno za zagotavljanje postopnih inovacij. Seveda ima tudi zgodovino prelomnih inovacij in iPhone je verjetno najboljši primer. Vendar pa je minilo že nekaj časa, odkar je podjetje predstavilo povsem novo revolucionarno napravo. V zadnjih nekaj letih se je zdelo, da Apple igra na varno s postopnimi izboljšavami svojih obstoječih linij izdelkov.

Ena potencialno moteča inovacija, ki je povzročila veliko hrupa, je Apple Car, sicer znan kot “projekt Titan”. Če bo uspešen, menimo, da je to vrsta inovacije, ki bi lahko dejansko omogočila Applu, da ponovno zažene rast in preseže trg. Vendar ni videti, da se bo to zgodilo kmalu.

Analitik Ming-Chi Kuo, ki ima a ugled natančnega razkrivanja Applovih načrtov za lansiranje izdelkov pravi, da ne bi bil presenečen, če Apple Car ne bi bil predstavljen pred letom 2028 ali kasneje in morda niti ne bi bil konkurenčen izdelek. JE postane jasno da ima Apple do zdaj razmeroma malo pokazati za ta trud.

Ravnovesje

Vsaj Apple ima trdno bilanco stanja, ki lahko zagotovi potrebno prožnost za zanimive prevzeme ali velike naložbe v raziskave in razvoj. In to kljub ogromnim zneskom kapitala, ki se vrača delničarjem z odkupi delnic.

Apple je četrtletje končal s 169 milijardami dolarjev gotovine in tržnih vrednostnih papirjev ter skupnim dolgom v višini 120 milijard dolarjev. Posledično je čisti denar ob koncu četrtletja znašal 49 milijard dolarjev, medtem ko podjetje še naprej napreduje proti svojemu cilju, da sčasoma postane neto denarno nevtralen.

grafikon
Podatki po YCharts

Vrednotenje

Če bi bila začetna ocena dovolj nizka, bi morda imele delnice Appla dobre možnosti, da presežejo trg, tudi če bi imelo podjetje razmeroma majhno rast. Na žalost je trenutno vrednotenje razmeroma drago, z EV/EBITDA ~19x, kar je precej nad 10-letnim povprečjem ~12,7x.

grafikon
Podatki po YCharts

Razmerje med ceno in dobičkom govori isto zgodbo, trenutno okoli 24x, veliko dražje od 10-letnega povprečja ~18,8x. Za primerjavo, pred desetimi leti je bilo delnice mogoče kupiti po približno polovičnem razmerju p/e. Med večkratnimi širitvami in rastjo, ki jo je podjetje doseglo, so imeli delničarji velike koristi.

grafikon
Podatki po YCharts

Drugi znaki, da je vrednotenje zdaj veliko bolj zahtevno, vključujejo dividendni donos, ki je nižji od polovice 10-letnega povprečja, in neto običajni donos (ki vključuje dividendni donos in donos od odkupov), ki je približno 2 % pod 10-letnim povprečjem .

grafikon
Podatki po YCharts

Če bi pričakovali, da se bo rast dobička pospešila, bi bila visoka ocena morda upravičena. Analitiki pa imajo zelo nizka pričakovanja glede rasti dobička v naslednjih nekaj letih, kot je razvidno iz spodnje tabele.

Apple EPS ocene

Iskanje Alfe

Tveganja

Verjamemo, da je Apple zelo trdno podjetje in ima vsekakor impresivno bilanco stanja in zelo dobre stopnje dobička, ki zmanjšujejo tveganja. Menimo, da je najpomembnejše tveganje za delničarje Appla, da je trg slabši zaradi visokega začetnega vrednotenja in upočasnjene rasti.

Ima tudi pomembno konkurenco, ki je ne smemo povsem zanemarjati in ki bi lahko oropala podjetje tržnega deleža. Še posebej menimo, da bi morali vlagatelji paziti na Samsung Electronics (OTCPK:SSNLF), in Xiaomi (OTCPK:XIACY).

Zaključek

Opažamo znake, da Apple upočasnjuje rast in bo potreboval nove prelomne inovacije, da bi ponovno spodbudil visoko rast in imel dobre možnosti, da bo v naslednjem desetletju presegel trg. Apple Car bi lahko bil eden takšnih izdelkov, vendar se zaenkrat zdi, da podjetje nima veliko za pokazati za trud. Kar zadeva vrednotenje, se z delnico trguje pri večkratnikih, ki so višji od povprečja v zadnjem desetletju, zaradi česar bo delnica podjetja v naslednjem desetletju tudi težko bistveno presegla trg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *