Apple in Samsung se smejita; Sony misli, da lahko nova kamera za 500 USD nadomesti vaš iPhone, Galaxy!

Ko je družba vstopila v dobo družbenih medijev, je bilo jasno – deljenje naših fotografij in videoposnetkov na spletu bo postalo “življenjski” del našega “resničnega” življenja …

Medtem ko so družbeni mediji res krivec za ta bizaren način življenja, so naši telefoni/prenosni računalniki vozila, ki poganjajo vse to 24/7, neprekinjen dostop do zabave, deljenja in celo pomikanja do smrti.

Moment jaz ugotovil, da bodo proizvajalci telefonov uporabili telefonske kamere resresno je bilo, ko sem pred približno 9-10 leti posnel dokumentarec v slogu vloga na svoj iPhone 4S. Ko sem videl ostre, barvite posnetke 1080p, montirane s programom Movie Maker, ki prihajajo iz iPhona 4S v žepu mojih kavbojk, sem bil resnično navdušen! neverjetnozanimivo Na kratko o mojih kul najstniških letih, poleg vsega ostalega, telefoni že več kot desetletje (nekateri trdijo, da bližje dvema desetletjema) poskušajo postati “prave kamere”. Ravno zato bi jaz, 15-letnik, težko verjel, da bodo “prave kamere” nekoč posnemale telefone, ampak…tu smo!

Tudi meni, 25-letnemu, se zdi ironično – telefoni že leta poskušajo postati “prave kamere”, zdaj pa postajajo “prave kamere” bolj podobne telefonskim kameram? Kaj? Zakaj?! Oglejmo si torej na hitro novi Sony ZV-1F in poglejmo, kako Sony namerno poskuša osvojiti nekatere Applove in Samsungove stranke s poceni žepno kamero, ki je sumljivo podobna … telefonu.

In vem, da smo v PhoneAreni, toda zavoljo te zgodbe prosim poskusite o Sonyju razmišljati kot o proizvajalcu opreme za filmske kamere in ne o podjetju, ki izdeluje telefone Sony Xperia. Kdo jih sploh kupuje? Ups.

Sony ZV-1F je Sonyjeva druga “vlog kamera”, vendar je zdaj bolj podobna iPhoneu kot “pravi kameri”.

Preden grem naprej, moram nekaj priznati Gerald Razveljavljeno iz YouTuba, ki je posnel 24-minutni video o Sony ZV-1F, ki vam ga zelo priporočam, da si ga ogledate, saj me je navdihnil, da sem sestavil to zgodbo in mi pomagal pri odločitvi za ta fotoaparat. Kakorkoli že, zdi se, da je Sony ugotovil, da so žepne kamere na poti in podjetje poskuša nekaj narediti glede tega, kar je … občudovanja vredno! Vedno pohvalim producente, ki so poskušamsploh če se trudijo.

Nekateri morda že poznajo, toda Sony ZV-1F je seveda nadaljevanje nekoliko kultnega (resno je sporno, kako ikonična je lahko žepna kamera v dobi telefonov), Sonyja ZV-1. Dve veliki razliki med originalnim ZV-1 in novim ZV-1F sta cena in en pomemben element strojne opreme.

Prvotni Sony ZV-1 je bil predstavljen pri 700 $, medtem ko je novi ZV-1F 500 $. Poleg tega je ZV-1F druga kamera podjetja za videodnevnike, zgrajena na senzorju tipa 1, vendar zdaj opušča spremenljivo povečavo, enakovredno 24–70 mm, v korist fiksnega objektiva, enakovrednega 20 mm.

Zaradi občutno nižje cene in fiksnega objektiva je Sony ZV-1F bolj verjetno (vsaj po Sonyjevih željah) dodatek za fotoaparat, ki ga kupite s telefonom, in ne popolna zamenjava! Toda poleg tega se Sony ZV-1F izkaže tudi za čudno podobnega telefonu s kamero …

Zaradi ultra širokega vidnega polja in fiksne leče ter zaslonke je Sony ZV-1F iPhone med žepnimi fotoaparati, a je to dobra stvar?

Brez dvoma je stvar, ki najbolj kriči “kot telefonska kamera”, fiksni objektiv Sony ZV-1F 20mm. Širši vidni okvir je v veliki meri funkcija telefonske kamere, ki je postala priljubljena zaradi LG-jevih ultraširokokotnih kamer, ki so jih kasneje sprejeli … vsi drugi proizvajalci telefonov. Skupaj s fiksno lečo prihaja tudi fiksna zaslonka f/2.0, kar je še ena funkcija telefonske kamere, ki je stoletja zadrževala telefonske kamere. Ironično je, da je Huawei popolnoma nov Mate 50 Pro zdaj ima spremenljivo zaslonko f/1,4–f/4,0, kar (kot kažejo vzorci) lahko pomeni veliko razliko pri fotografiranju/videoposnetkih motivov od blizu.

Senzorsko obrezovanje, digitalni zoom in obsežna uporaba računalniške fotografije ter ostrenje “prave kamere”.

Seveda je Sony ZV-1F s fiksno lečo in zaslonko v enakem položaju kot telefonske kamere že leta, kar se najbolj opazi, ko želite povečati ali posneti čim bolj naravno fotografijo.

Kot je razvidno iz obsežnega pregleda Geralda Undoneja, ZV-1F uporablja senzorsko obrezovanje (tako kot iPhone 14 Pro), da vam zagotovi 1,5-2-kratno povečavo brez izgub, vendar skoraj nič več od tega. Bolj zanimivo je videti, da Sony uporablja nekaj digitalne izostritve za prikaz fotografij in še posebej videoposnetkov, tako da … ostrejši.

Čeprav stopnja računalniške izostritve na ZV-1F ni niti približno tako dramatična kot na zajetih fotografijah iPhone 14 (Apple se res mora umiriti!), tam je in ne morem reči, da sem največji oboževalec. Tudi telefoni s kamero, kot je Xiaomi 12S Ultra (ki, ironično, uporablja Sonyjev 1-palčni senzor po meri), zdaj poskušajte ohraniti svoje fotografije in videoposnetke čim bolj naravne.

Elektronska namesto optične stabilizacije slike – Ahilova peta Sony ZV-1F

Druga pomanjkljivost Sony ZV-1F je strojna oziroma optična stabilizacija slike (OIS). ZV-1F se v celoti zanaša na to, kar Sony imenuje “stabilizacija slike v aktivnem načinu” ali tisto, kar ljudje poznamo kot elektronsko stabilizacijo slike (EIS). Ponovno, telefoni niso izumili EIS, ampak so ga naredili zelo priljubljenega.

Pregledal sem serijo videoposnetkov, posnetih z novim Sonyjem ZV-1F, in ugotovil, da so posnetki, posneti z ZV-1F, na koncu videti zelo tresoči, tudi ko je aktivni način vklopljen. Videoposnetki prihajajo z nezdravo količino bizarnega drgetanja, kar je lahko zelo moteče, ko … no, vedno.

“Čudoviti in natančni odtenki kože za vsakogar” – programsko glajenje kože približa Sony ZV-1F telefonu s kamero Xiaomi

Sony si je izposodil še eno (morda nekoliko kontroverzno) funkcijo telefonske kamere, priljubljeno pri kitajskih telefonih, in sicer glajenje kože. Kot pri vseh Xiaomi, Oppo, Vivo ali Samsung, vam Sony omogoča, da vklopite učinek mehke kože, kadar koli se vam zdi primerno – in za to obstajajo stopnje (nizka, srednja ali visoka).

Vendar ta funkcija programske opreme, ki jo je navdihnila kamera pametnega telefona, sploh ni pomanjkljivost. Imate možnost, da ga izklopite, vendar je odlična stvar za tiste dni, ko se vam morda ne da naličiti, a vseeno želite pisati vlog …

Ker telefoni postajajo bolj podobni “pravim kameram”, pravi fotoaparati postajajo bolj podobni iPhonom; Sony ZV-1F je sredi nenavadnega prehoda

Medtem ko ima žepna kamera, kot je Sony ZV-1F, še vedno nekaj očitnih prednosti, kot je bolj naravna obdelava fotografij in videoposnetkov, kar pomeni, da je bolj verjetno, da vam bo omogočila doslednejšo izkušnjo fotografiranja kot telefonska kamera, Sonyjev poenostavljen pristop omogoča tudi ZV -1F tudi podobno kot pri pametnem telefonu, kar skoraj izniči namen nakupa fotoaparata. Kombinacija fiksne leče/zaslonke bo na primer močno omejila vaše ustvarjalne možnosti, kajti ko preklopite na fotografiranje z ZV-1F, se boste znašli z majhnimi možnostmi povečave brez izgub, funkcija, ki mi je pri telefonih všeč. Pixel 6 Pro zaradi njih sem cenil fotografiranje s počitnic.

Hkrati ZV-1F odvzame najboljše lastnosti kamere telefona, kot so kompaktna oblika, majhna teža in zmožnosti takojšnje deljenja, zaradi česar so nekateri scenariji uporabe bolj zapleteni kot pri napravah iPhone ali Android.

Po drugi strani pa, ali vse to pomeni, da sem prenehal zahtevati, da telefoni postanejo bolj podobni »pravim kameram«? Absolutno ne! Očitne in velike prednosti velikih senzorjev, spremenljive zaslonke in (upam, da kmalu) spremenljive povečave so natanko tista smer, v katero želim, da gredo telefonske kamere.

Samo nisem prepričan, da naj bi “prave kamere” vozile po nasprotnem pasu?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *